• onze waardering

Twee weken weg - R.C. Sherriff RECENSIE

Recensie: Twee weken weg - R.C. Sherriff

Elke zomer reist de familie Stevens van hun huis in een Londense voorstad per trein naar hun vakantiebestemming: kustplaats Bognor Regis. Het gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen: Mary, Dick en Ernie, verblijft twee weken in pension Zeezicht. Ze genieten van luieren op het strand, zwemmen in de zee, cricket spelen en wandelen langs de kust. Tijdens deze zomervakantie laten alle familieleden hun dagelijkse beslommeringen achter zich en komen tot rust. Ze proberen in het hier en nu te leven en nog niet aan het einde van de vakantie te denken. 

Twee weken weg is een Engelse klassieker uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Bekend auteur Kazuo Ishiguro tipte in 2020 dit boek, waardoor deze roman veel aandacht heeft gekregen. Ishiguro prijst de eenvoud van het verhaal, die het boek - zeker in deze tijd van Corona, waarin alles anders is - juist bijzonder maakt. De hoofdpersonages genieten van de kleine geneugten van het leven. Auteur R.C. Sherriff (1896 - 1975) is inmiddels overleden, maar zijn boek wordt, dankzij Ishiguro, nog steeds veelvuldig gelezen. 

Als lezer reis je met de familie Stevens mee naar de Engelse kust, de jaarlijkse zomervakantie waar alle gezinsleden bijzonder naar uitkijken. De Stevens komen uit de lower middle class: hardwerkende mensen, een doorsnee en herkenbaar gezin - vader werkt, moeder is thuis voor de kinderen en verzorgt het huishouden. De gezinsleden hebben een hechte band en hebben plezier met elkaar. De familie is eenvoudig, en misschien soms wat saai, maar dat is juist ook hun kracht. Je ontwikkelt tijdens het lezen sympathie voor deze hardwerkende en liefdevolle familie met elk hun eigen dromen en ambities. 

Deze roman is een soort reisverslag. Het verhaal start de avond voor vertrek, wanneer de familie voorbereidingen treft om op reis te gaan. Ze zijn vol spanning en verwachting voor de twee weken die voor hen liggen. Je volgt de familieleden dag voor dag, bij alle activiteiten die ze ondernemen tijdens hun vakantie. Door de afstand en rust van de vakantie komen ze tot bezinning en krijgen nieuwe inzichten.

Twee weken weg is geschreven vanuit de perspectieven van vier familieleden: vader, moeder, Mary en Dick. Moeder probeert net als de andere familieleden te genieten van deze jaarlijkse vakantie. Vader wil deze twee weken uitrusten en loskomen van zijn dagelijkse sleur. Dick werkt net en moet zijn weg nog vinden en worstelt met zijn ambities. Mary ontdekt tijdens deze vakantie de liefde. De jongste van het gezin, Ernie, geniet vooral van het spelen op het strand. Hij komt niet aan het woord en blijft daardoor wat meer op afstand.

De auteur weet de vakantiesfeer goed over te brengen, waardoor je als lezer ook graag naar Bognor Regis zou afreizen. De gebeurtenissen worden uitvoerig en beeldend beschreven, waardoor je als lezer de plaatjes zo voor je ziet: de boulevard, de pier en het strand. Het boek is geschreven in de jaren 30 en speelt ook in deze tijd. Dit merk je ook aan de omgangsvormen, de kledingstijl en de Engelse cultuur en het theemoment dat een belangrijk moment van de dag vormt.

Twee weken weg is een mooie roman over een alledaags gezin dat de fijnste twee weken van het jaar beleefd: de vakantie naar de kust! De eenvoud is de kracht van dit verhaal.

Recensie: Twee weken weg - R.C. Sherriff

Twee weken weg

 • Auteur:

  R.C. Sherriff
 • Verschenen:

  2 juni 2021
 • Uitgave:

  ISBN 9789025471040
  Uitgever Atlas
  352 pagina's
 • Uitgever:

  Atlas
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee weken weg, de dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. Een magische roman met de afdronk van vakantie: vluchtig, eindig en bitterzoet

  Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. Twee weken lang genieten vader, moeder en hun drie kinderen ’s morgens van een potje cricket, gevolgd door een duik in zee. Vervolgens een heerlijk luie middag, wegdommelend in hun enige luxe, een gehuurd strandhuisje. ’s Avonds het avondeten in hun vertrouwde, ietwat sjofele pension, en tot slot een heerlijke wandeling over het strand of de boulevard, naar de pier of de muziektent. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10 tv en film eindes die veranderd zijn omdat ze te duister waren

 • 8x ijskoude thrillers die je wilt lezen

 • Recensie: Tick, Tick... Boom!

 • Rokesby 1: De onuitstaanbare erfgenaam - Julia Quinn

 • Recensie: Undercover - seizoen 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen