• onze waardering

De winterroos - Jennifer Donnelly RECENSIE

Recensie: De winterroos - Jennifer Donnelly

De winterroos is het tweede deel in de Rozen-trilogie van Jennifer Donnelly. En het is werkelijk een prachtig vervolg op De theeroos

In dit tweede deel volgen we dokter India Selwyn Jones. Als vrouwelijke dokter is ze al het buitenbeentje en ook haar ouders en verloofde vind haar ambities niet passen bij een vrouw van goede komaf. Zij zien haar liever stoppen als dokter om een gezin te stichten. Maar toch is India vastbesloten om een gratis kliniek te beginnen in een van de armste wijken van Londen; de plek waar medische hulp zo hard nodig is, maar amper verkrijgbaar.  

Tijdens haar werk ontmoet ze Sid Malone; een gevaarlijke gangster en een totaal andere man dan haar kille verloofde. De aantrekkingskracht tussen beide is enorm en India zet alles wat haar lief heeft hiermee op het spel. En ook voor Sid is zijn deze gevoelens gevaarlijk want ook zijn omgeving ziet een romance tussen hem en de dokter niet zitten. 

Jennifer Donnelly heeft met De winterroos een prachtig tweede deel in de Rozen-trilogie geschreven. Eigenlijk gaat het boek qua tijdspad verder daar waar De theeroos is gestopt; het oude Londen van begin 1900. Ook in dit boek weet de schrijfster op een hele eerlijke en echte manier het leven van die tijd weer te geven; de enorme verschillen tussen arm en rijk en hoe gezondheidszorg en politiek alleen maar voor de rijken weggelegd lijken te zijn. Maar ook; hoe één persoon daadwerkelijk het verschil kan maken. Zoals India ook neergezet wordt; een jongevrouw die weliswaar van goede komaf is, maar haar kennis en kunde in wil zetten voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.

Dat maakt ook dat je de hoofdpersoon India direct in je armen sluit. Haar vasthoudendheid en doorzettingskracht, maar ook haar naïviteit als ze net van de opleiding afkomt; je hebt gelijk door dat je met een bijzonder persoon te maken hebt. En aan de andere kant is daar Sid Malone; de andere hoofdpersoon in dit boek. Een stoere, gevaarlijke man die heel wat misdrijven op zijn kerfstof heeft. Maar ook een soort 'Robin Hood'; een man die het verschil wil maken voor de mensen in 'zijn' wijk, door ze eten te geven en voor ze te zorgen.  

Een romance tussen deze twee kan niet uitblijven, maar toch gaat het niet zonder slag of stoot. En dat weet de schrijfster op zo'n manier te beschrijven dat het nergens cliché of te zoetsappig wordt. Ook daarin zie je de hardheid van de tijdsgeest heel goed terug; want gezien hun komaf moeten India en Sid hun gevoelens voor de buitenwereld geheim houden.  

De personages uit het eerste deel (Fiona, Seamus en Joe) hebben een prominente plek in De Winterroos en dat maakt dat het echt een deel van een trilogie is. Want hoewel je dit boek op zich los van het deel een zou kunnen lezen is het aan te raden dat niet te doen. Omdat bepaalde verhaallijnen doorlopen en je zo leest hoe het de personages uit De theeroos vergaat in de volgende fase van hun leven. De schrijfstijl is pakkend, met niet te lange hoofdstukken en een wisselend perspectief. Daardoor leer je de personages goed kennen en wordt het verhaal ook echt van meerdere kanten belicht.  

Maar wat vooral echt sprekend is voor De winterroos is dat het weliswaar een historische roman is, maar ook de nodige spanning in zich heeft. Daardoor vlieg je door de pagina's heen; soms met een gevoel van liefde en soms ook op het puntje van je stoel van spanning.  

De winterroos is een werkelijk prachtige historische roman met daarnaast ook de nodige spanning. Met een goed neergezette omgeving en tijdsgeest, pakkende thema's en hoofdpersonen die je in je hart sluit. Een echte aanrader dus! Nu wachten op het voorjaar van 2022, als het derde en laatste deel uit komt! 

Recensie: De winterroos - Jennifer Donnelly

De winterroos

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

     




    In het jaar 1900 zijn de straten van het Londense East End allesbehalve geschikt voor een vrouw van goede komaf. Maar als een van de eerste vrouwelijke doktoren is India Selwyn Jones een buitenbeentje. Ze is vastbesloten een kliniek op te zetten in deze arme omgeving waar medische hulp zo hard nodig is.



    Hier ontmoet India de keiharde maar onweerstaanbare gangster Sid Malone. Sid is een tegenpool van India's kille verloofde, die het kapitaal van haar familie nodig heeft voor zijn politieke ambitites. Geïntrigeerd door Sids mysterieuze verleden stort India zich in een affaire die haar alles zou kunnen kosten wat haar lief is…





     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen