• onze waardering

Het Sanatorium - Sarah Pearse RECENSIE

Recensie: Het Sanatorium - Sarah Pearse

Rechercheur Elin Warner reist samen met haar vriend af naar een afgelegen hotel in de bergen om de verloving van haar broer Isaac te vieren. Een sneeuwstorm steekt op en dreigt het hotel af te sluiten van de wereld. Wanneer de verloofde van Isaac verdwijnt, wil Elin de zaak uitzoeken. Heeft het verleden van het hotel iets te maken met de vermissing of is er iets totaal anders aan de hand?

Het Sanatorium is de eerste thriller van de Britse auteur Sarah Pearse en de voorzet voor een reeks over Elin Warner. Het boek werd meteen na verschijnen een bestseller en werd wereldwijd vertaald. Het tweede deel, The retreat, verschijnt in de zomer van 2022 in het Engels. Op sociale media kwam Het Sanatorium vaak voorbij en werd het gehypet. De vraag is maar of dat terecht was.

Elin Warner is een nogal nerveus personage. Ze is met verlof vanwege een onverwerkte gebeurtenis op haar werk en ze kampt met een trauma uit het verleden. Over dat eerste wordt slechts met mondjesmaat iets losgelaten, het tweede vormt een soort draadje door het plot. De moeilijke relatie met haar broer en de vragen die ze heeft drijven te pas en te onpas boven. Er wordt weinig uitgesproken en de ware toedracht van de feiten valt gemakkelijk te raden. Deze zijsprong komt niet tot z'n recht en zorgt vooral voor wat ergernis ten opzicht van het hoofdpersonage. Het onderzoek dat Elin voert is bovendien vrij chaotisch en houdt met momenten weinig steek. Ze doet gevaarlijke en onverantwoorde dingen zonder wapen of back-up, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.

De schrijfstijl van Sarah Pearse is helder. In vrij korte hoofdstukken en met aandacht voor detail schetst ze in Het Sanatorium een beeld van de omgeving. Het hotel bepaalt samen met de weersomstandigheden de sfeer. Het is een sterk element, maar ze had het nog meer mogen uitspelen. De beschrijvingen zijn aan de korte kant, waardoor die niet de nodige emotie oproepen. Als lezer zijn de verhaallijnen daarnaast gemakkelijk te doorzien. Hierdoor ontbreekt het verrassingselement en dat vlakt de spanning af. Het zorgt ervoor dat dit boek de verwachtingen niet kan inlossen.

Het Sanatorium heeft een interessant uitgangspunt en genoeg andere gruwelijke elementen om er een stevige thriller van te kunnen maken. De inhoud weet te verleiden, maar komt de beloften niet na. De plot is daarvoor te instabiel, net zoals het hoofdpersonage. In z'n geheel hapert het. Pearse heeft de fout gemaakt te veel te willen vertellen. De essentie is best aardig, inhoudelijk had er wat meer geschaafd en geschrapt mogen worden.

Recensie: Het Sanatorium - Sarah Pearse

Het sanatorium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Het sanatorium van Sarah Pearse heeft rechercheur Elin een slecht voorgevoel over het hotel waar het verlovingsfeest van haar broer gehouden wordt. Als ze insneeuwen, wordt haar gevoel bevestigd…

  Het sanatorium van Sarah Pearse is een ijskoude atmosferische thriller en The New York Times-bestseller voor de fans van Ruth Ware. Je wilt er niet meer weg... Totdat je er niet meer weg kunt.

  Een imposant hotel, geïsoleerd gelegen midden in de Zwitserse Alpen. Elin, rechercheur, wordt door haar broer uitgenodigd om zijn verloving te vieren in het hotel. Het hotel is prachtig, maar zodra Elin over de drempel stapt heeft ze het gevoel dat er iets niet pluis is en dit idee wordt versterkt wanneer ze hoort dat het hotel voor de verbouwing een vervallen sanatorium was. Wanneer Isaacs verloofde de volgende ochtend spoorloos verdwenen lijkt, wordt Elin pas echt ongerust. Een sneeuwstorm heeft het hotel afgesloten van de buitenwereld en de hotelgasten beginnen in paniek te raken. Niemand heeft door dat er nog een vrouw is verdwenen: de enige die hen had kunnen waarschuwen voor het naderende gevaar…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Snow White van Disney krijgt geen dwergen

 • Huizinga 3: Het derde boek - Frank van Pamelen

 • The King's Daughter het nieuwe sprookje met Pierce Brosnan en Kaya Scodelario

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Uit de keuken van Xi'an Famous Foods van Jason Wang

 • One of us is lying binnenkort te zien bij Netflix

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen