• onze waardering

Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen RECENSIE

Recensie: Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

Dat gebak, patisserie en desserts niet altijd ongezond moeten zijn toont Carolina ven Dorenmalen met plezier in haar nieuwe bakboek Lekker gelukkig. Met haar verrassende recepten laat ze zien hoe je eenvoudig koolhydraten en suikers kan vervangen en toch een lekkere smaak kan behouden.

Ook mensen met intoleranties, vegetariërs en veganisten kunnen zonder probleem aan de slag met Lekker gelukkig. Gluten- en lactosevrij bakken is geen enkel probleem met deze recepten en dierlijke producten worden vaak weggelaten of zijn eenvoudig vervangbaar. Er is voor ieder wat wils!

In Lekker gelukkig begint Carolina van Dorenmalen haar boek met een voorwoord gevolgd door een hoofdstuk over mindfulness en informatie over de gebruikte ingrediënten. Hierna volgt een hoofdstuk met info over de gebruikte materialen en handige hulpmiddelen bij het bakken en tips over het bakken zelf maar ook over het bewaren van gebak.

En dan gaan we over naar de recepten. Deze zijn ingedeeld in verschillende categorieën namelijk Doordeweeks bakken, Weekendgebak en Festive bakings. Elk van deze categorieën is nog onderverdeeld in kleinere thema's met bijpassende recepten. Voor elk moment van de dag, week, maand of jaar is er wel een bijpassend recept te vinden waar je mee aan de slag kan.

De recepten zelf bevatten allemaal erg mooie en duidelijke foto's die je meteen goed op weg helpende om een geslaagd eindresultaat te behalen. Bij het recept zelf vind je een duidelijke lijst met ingrediënten en een stap-voor-stap uitleg in eenvoudige en duidelijke taal. Wat ook erg handig is, is dat je meteen kan zien of de recepten vegan, lactosevrij of glutenvrij zijn en wat de voedingswaarden zijn van het gebak. Verder is een korte lijst met het gebruikte bakgereedschap ook erg gemakkelijk om je meteen op weg te helpen.

Carolina van Dorenmalen wist me te verleiden met twee recepten die me meteen aanspraken. White chocolate macadamia cookies uit het hoofdstuk Doordeweeks bakken en Instagrammable vanilla-choco marble cake uit het hoofdstuk Festive bakings.

White chocolate macadamia cookies

Wanneer je een foto ziet van deze koekjes loopt het water je spontaan in de mond. Ze zien er zo heerlijk smeuïg en krokant tegelijk uit en geven je zin om er meteen in te bijten.

Wat mij ook aansprak aan deze koekjes was de combinatie van macadamia noten en witte chocolade. Dit type noten eet ik eigenlijk zelden tot nooit dus ik was erg benieuwd om deze te gebruiken in koekjes.

Het recept zelf is zeer eenvoudig. Carolina van Dorenmalen schat de bereidingstijd in op zo'n 50 minuten. Dit is vooral omdat het hakken van de noten en chocolade wat tijd in beslag nemen. Het verdere recept bestaat vooral uit alle ingrediënten mengen en kneden en dit gaat echt supersnel. Ook de baktijd is kort waardoor je vrij snel kan proeven en kan genieten van deze heerlijke koekjes. Zoals de foto al deed vermoeden zijn te tegelijk krokant en smeuïg en omdat ze niet erg zoet zijn smaken ze hier ook erg goed als dessertje na het ontbijt.

Instagrammable vanilla-choco marble cake

Niets is zo lekker als een versgebakken cake op een druilerige dag en een marmercake is met zijn feestelijke uitstraling dan eens zo lekker. Voor mij was het dan ook de ideale gelegenheid om nog eens een marmercake te bakken.

Hoewel ik al vaker marmercake gebakken heb, is de versie uit Lekker gelukkig toch meteen helemaal anders. Deze gezondere versie bevat namelijk geen roomboter of witte suiker en is hierdoor meteen een stuk gezonder dan de cake die ik normaal gezien maak.

Het maken van een marmercake neemt wel wat tijd in beslag maar het resultaat mag er dan ook zijn. Zo ook in dit geval. Door het gebruik van pure chocolade en cacaopoeder was de chocoladesmaak heel vol en lekker in combinatie met de vanillesmaak. Wat mij betreft moet deze gezondere versie zeker niet onderdoen voor het klassieke recept.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Carolina van Dorenmalen toont met Lekker gelukkig dat gezond bakken echt wel mogelijk is en vooral ook haalbaar is. Ze gebruikt ingrediënten die je overal kan vinden en houdt de recepten eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. Omdat ze tegelijk ook nog eens rekening houdt met verschillende diëten is Lekker gelukkig echt een aanrader voor iedereen die van bakken houdt en tegelijk bewust met voeding bezig is.

Recensie: Lekker gelukkig - Carolina van Dorenmalen

Lekker gelukkig

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Not so guily pleasures, dat is waar het in het nieuwe bakboek Lekker Gelukkig van Carolina van Dorenmalen a.k.a. Foodie-ness om draait. Want ook als je bewust eet, kun je jezelf en anderen verwennen met gezondige, lekkere home-baked treats – zonder extra kilo’s.

  Of je nu ’s ochtends vroeg uit bed stapt, on the go bent, een high tea organiseert of de feestdagen viert, met deze 60 easy bakrecepten voor body en mind, zowel zoet als hartig met vegan/glutenvrij/lactosevrij kenmerk, maak je van elk moment een geluksmoment!

  Alle receptuur is zo ontwikkeld dat het geen of een positief effect heeft op: gewicht(stoename), opgeblazen buik, metabolisme, bloedsuikerspiegel en huidconditie.

  In dit boekt helpt Carolina je met theorie, praktische tips en haar persoonlijke ervaringen met onderwerpen als: schuldgevoelens, obsessief eten, strenge regels, stiekem eten, overeten en je stopknop.

  Carolina van Dorenmalen a.k.a. Foodie-ness, inspireert dagelijks 150.000 vrouwen met haar posts, vlogs, podcast en boeken rondom food, move & mind – drie pijlers voor een bewuste en gezonde lifestyle die je op weg helpt naar je gelukkigste zelf. Eerder verschenen van haar Geluksfactor 10 en Het Geluksdieet.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Snow White van Disney krijgt geen dwergen

 • Huizinga 3: Het derde boek - Frank van Pamelen

 • The King's Daughter het nieuwe sprookje met Pierce Brosnan en Kaya Scodelario

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Uit de keuken van Xi'an Famous Foods van Jason Wang

 • One of us is lying binnenkort te zien bij Netflix

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen