• onze waardering

New Italian - Sergio Herman RECENSIE

Recensie: New Italian - Sergio Herman

New Italian is het nieuwste kookboek met verhalen van chef-kok Sergio Herman. Niet zo maar een chef-kok, maar een sterren chef. Hij had de keuken van Michelin-sterren restaurant Oud Sluis in Zeeland onder zich, maar in 2013 besloot hij dat hij toe was aan andere uitdagingen en pakte hij meerdere projecten aan, waaronder het schrijven van een paar fantastische kookboeken o.a. Smaakmakers, Just cook it, Sobremesa en dan nu New Italian

Van een sterren chef-kook verwacht men natuurlijk iets speciaals en met New Italian voldoet Sergio Herman geheel aan de verwachtingen. Inderdaad, recepten uit de Italiaanse keuken, maar dan met een verrassende twist. Bijna iedereen houdt van Italiaans eten en het is vaak ook snel en simpel te maken, maar het zijn meestal toch de authentieke, heel bekende recepten, gemaakt volgens de traditionele smaakcombinaties. Sergio Herman geeft er daarom een nieuwe draai aan en om te komen tot de 'nieuwe Italiaanse keuken' experimenteert hij met verrassende smaakcombinaties die, hoe kan het ook anders, fantastisch uitpakken. Hij legt in meer dan 60 gerechten de traditionele basis van de gerechten uit, maar voegt er dan zijn eigen visie aan toe, waardoor het gerecht heel apart wordt. 

Het boek New Italian oogt van de buitenkant stoer en mannelijk en eigenlijk best wel sober. Binnen echter is het een licht geheel, met mooie foto's van de diverse gerechten en foto illustraties bij de verhalen die de recepten afwisselen. Het brengt je in de perfecte sfeer. De opbouw is als in de meeste kookboeken, vrij logisch en duidelijk. 

De recepten hebben een heldere uitleg en de stappen zijn goed te volgen. Dat gezegd hebbende moet je echter geen eenvoudige recepten verwachten. Deze receptuur is meer voor de geoefende thuiskok. Het zijn geen gerechten die je even snel op een doordeweekse dag na je werk op tafel zet. Meer iets voor de weekeinden, want je hebt er even je concentratie bij nodig en je moet er de tijd voor nemen. Maar met de feestdagen in aantocht, wat is er leuker om een mooi diner te presenteren met heerlijke net even anders dan andere gerechten. 

De ingrediënten zijn ook niet allemaal het alledaagse spul. Soms is het ook echt wel van het duurdere segment. Een van de gerechten die ik uitgeprobeerd heb heeft bijvoorbeeld zeetong en kreeft als basis. De ingrediëntenlijst is lang. Soms bijzondere ingrediënten die je niet in de supermarkt kunt kopen. Maar als je eenmaal alles hebt, kun je een feestmaal bereiden. 

Voor de verschillende 'onderdelen' van het gerecht moet je bereidingswijzen uit het boek combineren, maar in het recept staan de verwijzingen naar de diverse andere recepten goed aangegeven. Ik heb gekozen voor Groene minestrone met Zeeuwse schelpjes (blz. 95) als voorgerecht. Een groene soep op basis van kippenbouillon, met waterkers en spinazie, gecombineerd met mosselen en kokkels. Ik moet zeggen dat Sergio Herman echt een zeer uitgebreide afwerking heeft, bijna met een langere lijst ingrediënten dan het gehele basis recept. Ik heb een paar kleine aanpassingen moeten doen dus, maar het eindresultaat was echt heerlijk. Net als het hoofdgerecht Gegrilde zeetong, tubetti, kreeft, bieslook (blz. 192). Zeetong wordt meestal vrij puur klaargemaakt en opgediend, maar dit gerecht was een feestje op je bord. De combinatie zeetong en kreeft is al fantastisch, maar de diverse paddenstoelen geven er een extra kick aan en de azijn en citroen geven het een 'frisje'. Het kleine beetje pasta erbij die de saus mooi opneemt, zorgt voor een afwisseling in textuur. Wederom heerlijk dus.

Sergio Herman New Italian is een aanrader voor de wat meer ervaren thuiskok. Niet altijd even makkelijk, maar goed te doen en zonder meer inspirerend en heerlijk verrassend, met fantastische smaakcombinaties. Prachtig uitgevoerd boek, zeker 5 hartjes waard! 

Recensie: New Italian - Sergio Herman

New Italian

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zoals zovelen onder ons is Sergio Herman al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur. Geworteld in familiale Italiaanse en Zeeuwse tradities en op basis van typische smaakdragende ingrediënten geeft Sergio Herman aan waarachtige Italiaanse gerechten een heel eigen flow. Met herkenbare hartige smaken, nieuwe subtiele parfums en ongekende sensuele sappigheid creëert zijn ‘cucina nuova’ een gevoel dat mensen verwarmt, verbindt en verblijdt.

    Van het Vaticaan tot het Witte Huis en in miljoenen thuiskeukens wereldwijd hebben Italiaanse gerechten een vaste plaats verworven in het dagelijks leven. Italiaanse restaurants vinden we in alle uithoeken van onze planeet. Bereidingen van pizza, pasta, polenta en andere Italiaanse lekkernijen behoren tot ons collectief culinair erfgoed.

    In Sergio’s New Italian staan meer dan zestig persoonlijke gerechten die thuis goed te bereiden zijn. Het boek volgt de indeling van een Italiaanse menukaart: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Daarmee proeft de lezer een nieuw smaakuniversum eigen aan een authentieke maestro die het restaurantlandschap in de Lage Landen de eerste twee decennia van deze eeuw op vele vlakken met nieuwe markante contouren verrijkte. Uit verwondering en waardering geeft Sergio Herman in dit boek het Italiaanse keukenrepertoire een karaktervolle twist en gracieuze smaaklift. Stupendo!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen