• onze waardering

Hij & zij - Alice Feeney RECENSIE

Recensie: Hij & zij - Alice Feeney

Al twee jaar is Anna Andrews nieuwslezer voor het One O'Clock News van de BBC. Ze is ooit begonnen als vervanger, maar denkt inmiddels wel zeker te zijn van haar functie. Het is dan ook een schok als de vrouw die ze verving plotseling toch weer op haar werk verschijnt. De tegenvaller is nog groter als Anna teruggeplaatst wordt in de functie van verslaggever en naar het slaperige stadje Blackdown moet om een moord te verslaan. Niemand weet dat Anna uit Blackdown komt en met het verlaten van het stadje haar verleden ontvlucht is. Daar aangekomen blijkt het slachtoffer een oude schoolvriendin. En degene die het onderzoek naar de moord leidt, is haar ex-echtgenoot – waarvan niemand weet dat hij misschien wel de laatste is die de vermoorde vrouw levend gezien heeft. Zo stapelen de geheimen zich op, en kan het niet anders dan dat er het een en ander boven water gaat komen, zeker als er een tweede slachtoffer valt...

Het eigen leven van Alice Feeney is duidelijk een inspiratiebron geweest voor haar nieuwe boek Hij & zij. Ze is jarenlang verslaggever geweest voor de BBC, woonde net als Anna in Londen en haar huidige woonplaats op het Engelse platteland zal vast model hebben gestaan voor het slaperige Blackdown. Maar het grote verschil is dat Feeney inmiddels naam aan het maken is als thrillerauteur. In 2017 debuteerde ze als schrijver met Soms lieg ik, dat zal worden verfilmd door Ellen DeGeneres, met in de hoofdrol Sarah Michelle Gellar. Daarna volgde Ik weet wie je bent en nu is er dus Hij & zij. Een duidelijke rode draad die deze drie boeken met elkaar verbindt, is liegen. De titel van haar debuut spreekt al voor zich, in Ik weet wie je bent is een professioneel leugenaar aan het woord en in Hij & zij liegt gewoon iedereen.

De grote uitdaging voor een schrijver is dan natuurlijk om dat zelfde thema in een volgend boek weer fris en interessant aan te vliegen. Dat doet Feeney deze keer door twee hoofdrolspelers om en om aan het woord te laten: Jack (hij) en Anna (zij). Dat ze niet altijd de waarheid vertellen ligt er niet meteen heel dik bovenop, maar is op een gegeven niet meer te ontkennen. Zo heeft Anna een flinke alcoholverslaving, die ze voor iedereen verborgen probeert te houden. Jack kende het moordslachtoffer beter dan hij wil toegeven, en vindt tot zijn schrik belangrijke bewijsstukken in zijn auto – die hij angstvallig uit het zicht van zijn politie-collega's probeert te houden. Toch voelen beide vertellers niet per se als heel onbetrouwbaar, beiden vertellen de lezer namelijk vrij ongedwongen over zaken uit het verleden. Ook kun je je als lezer best wel voorstellen dat je niet aan iedereen het achterste van je tong laat zien. Ondertussen zijn de overige personages óók oneerlijk over hun doen en laten, dus wie is er eigenlijk wel te vertrouwen?

Dat maakt van Hij & zij niet direct een thriller. Ja, mensen liegen, maar op zich is dat niet direct heel spannend. De meeste rillingen krijg je misschien nog van de korte hoofdstukjes tussendoor die vanuit het perspectief van de moordenaar vertelt worden. Want dat is duidelijk iemand met kwade bedoelingen, die niet terugschrikt voor een moord meer of minder. Maar echt betekenis krijgen die stukjes pas als je ze terugleest nadat je het hele boek uit hebt en weet wie de moordenaar is, waardoor ze bij het 'gewone' lezen van het boek toch wat vaag en verwarrend zijn.

Wat langzaam wel de spanning opvoert, is dat het tempo langzaam omhoog gaat en dat je als lezer heen en weer geslingerd wordt tussen: oh, zo zit het – of toch zo? En daar spelen de leugens van alle personages wel een rol in. Zo blijft Feeney de ontknoping steeds verder voor zich uitschuiven, en dat houdt ze vol tot het laatste hoofdstuk. Daarmee is Hij & zij toch een prima onderhoudende thriller geworden. Verwacht geen vuurwerk, maar een makkelijk weglezend boek, mede door de korte hoofdstukken met vele cliffhangers, waarbij je tot het einde onzeker bent over wie de moordenaar is – en is die originaliteit niet stiekem een grote plus voor een whodunnit?

Recensie: Hij & zij - Alice Feeney

Hij & zij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Er zitten twee kanten aan dit verhaal.
    Jou en mij. Hij en zij.
    Eén van ons is een leugenaar.

    Wanneer er een vrouw wordt vermoord in Blackdown, een slaperig Brits plaatsje, is verslaggever Anna Andrews terughoudend als ze verslag moet doen over de zaak. Rechercheur Jack Harper vermoedt dat ze betrokken is bij de zaak, tot hij zelf een verdachte wordt in zijn eigen moordonderzoek…
    Iemand vertelt niet de waarheid, en sommige geheimen zijn het waard om te bewaren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen