• onze waardering

Elianes belofte - Fiona Valpy RECENSIE

Recensie: Elianes belofte - Fiona Valpy

Eliane Martin werkt dagelijks op het landgoed van Château Bellevue, waar ze verantwoordelijk is voor onder meer de bijenkasten. Haar vader en broer werken dagelijks in hun molen. De berichten over de naderende Tweede Wereldoorlog komen steeds dichterbij, en het duurt niet lang meer of de Duitsers bezetten ook hun dorp. Voor Eliane en haar gezin is er geen twijfel, ze zullen er alles aan doen om hun naasten uit handen van de bezetters te houden, en hebben allemaal op hun eigen manier aandeel in het plaatselijk verzet. In 2017 reist Abi Howes naar Frankrijk voor een yoga retraite, maar vindt zichzelf uiteindelijk op een heel ander pad. Werkend voor Château Bellevue maakt ze kennis met het verhaal van Eliane, dat haar diep raakt. Ze weet de kracht die Eliane destijds had nu uit haar te putten en gebruiken om haar eigen leven weer op de rails te zetten.

Elianes belofte is een intrigerende historische roman dat verteld wordt aan de hand van twee verhaallijnen. De lezer maakt als eerste kennis met Abi, die zowel fysiek als mentaal gebroken is. Ze reist met een vriendin naar Frankrijk, maar wordt opgevangen door de bewoners van het Château en weet zichzelf langzaam terug te vinden. Met Eliane maken we later ook kennis, die als jonge meid hard werkt en kracht vanuit zichzelf en haar omgeving weet te vinden om de verschrikkelijke veranderingen en tijden die ze doormaakt te overleven. Auteur Fiona Valpy vertelt aan de hand van deze twee vrouwelijke hoofdpersonages hoe veranderlijk het leven is, en welke rol je daarin op je kunt nemen. Het ene personage is jong en sterk, het andere getekend en zwak. Het is een erg mooi idee dat Valpy het 'moderne' personage gebruikt om langzaam te kunnen helen door de daden van het historische personage. Beide personages leveren hun eigen strijd in hun eigen tijd.

Het eerste deel van Elianes belofte wordt gebruikt om Abi en Eliane te leren kennen. Dat betekent echter ook dat er in de eerste hoofdstukken erg weinig vaart zit, met weinig spanning. De focus komt echter steeds meer vooral op Eliane en haar verhaal te liggen, waarin zich ook de meeste gebeurtenissen afspelen. Vanaf dat moment komt de roman lekker op stoom en weten de gebeurtenissen en Eliane je écht te grijpen. De uitstapjes naar Abi's personage worden tegelijkertijd steeds korter. Doordat het verhaal van Abi ook nog is opgesplitst in twee verhaallijnen, die van haar verleden en die in Frankrijk, maakt dat dat je niet echt veel verbinding met Abi krijgt, en dat deze korte uitstapjes naar haar verhaal soms een wat irritante onderbreking kunnen zijn op het verhaal van Eliane. Uiteindelijk was de verhaallijn van Eliane mogelijk ook genoeg geweest om een intrigerende roman te schrijven.

Met haar fijne gedetailleerde schrijfstijl neemt Fiona Valpy je mee door het verhaal. De molen met de rivier ernaast, en het chateau op de heuvel kun je je levendig voorstellen. Ook de diverse Duitse soldaten en hun kenmerken, de spanning bij de trein, de overmoed bij de burgers. De spanning is daadwerkelijk voelbaar en de emoties spatten van de pagina's af. Toch laat Valpy met name voelen dat er hoop is, dat niets onoverkomelijk is. Moedige en sterke verhalen over het verzet zijn altijd welkom, en zullen we in alle tijden kunnen gebruiken om daar onze eigen moed uit te kunnen halen voor de beslommeringen die we tegenkomen. Hoewel Elianes belofte niet volledig in balans was, is het absoluut een aanrader om te lezen. Eliane weet je te grijpen en bij te blijven, en de gedetailleerde schrijfstijl van Valpy neemt je mee naar een andere tijd.

Recensie: Elianes belofte - Fiona Valpy

Elianes belofte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De Tweede Wereldoorlog gooit het leven van twee vrouwen volkomen overhoop, ook decennia later

    Frankrijk, 1938. Eliane Martin is verantwoordelijk voor de bijenkorven op het landgoed van Château Bellevue. Als ze op een dag Mathieu Dubosq ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Maar de Tweede Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken en Frankrijks toekomst staat samen met die van heel Europa op een keerpunt. Gedurende de jaren die zullen komen, zal blijken wat de toekomst voor Eliane in petto heeft.

    2017. Met een gebroken hart maar hopend op een nieuw begin reist Abi Howes naar Château Bellevue, waar ze een zomer lang op het landgoed zal werken. Het eeuwenoude kasteel spreekt Abi bij aankomst al meteen aan, en als ze het verhaal van Eliane hoort, weet ze direct dat er een diepe connectie is. Wat ze niet weet is dat haar leven voorgoed zal veranderen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen