• onze waardering

Van Bovens leftovers - Yvette van Boven RECENSIE

Recensie: Van Bovens leftovers - Yvette van Boven

Het kookboek Van Bovens leftovers is geschreven door Yvette van Boven. Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv presentator. Je zou deze bekende kok van Ierse afkomst ook wel van de televisie kunnen kennen. Zij heeft al meerdere programma's gehad. De omslag en achterkant van het boek zijn erg mooi vormgegeven. Deze staan vol met allemaal mooie illustraties van ingrediënten en keukengerei. Yvette van Boven kan blijkbaar naast heel goed koken ook heel goed illustreren want zij heeft deze plaatjes zelf gemaakt. Tussen de teksten door staan ook leuke kleine illustraties en korte teksten. De fotografie van de gerechten heeft zij grotendeels ook zelf gedaan, Oof Verschuren heeft ook een aantal mooie foto's geschoten voor dit boek. 

In het kookboek Van Bovens leftovers zijn columns, van ruim 200 oermakkelijke recepten om verspillingsvrij het jaar door te koken, gebundeld. Goed eten weggooien vindt Yvette van Boven eeuwig zonde, zij gooit nooit iets weg. Elk restje krijgt een smakelijke tweede bestemming. Het kookboek heeft een hoofdstukindeling van lente, zomer, herfst en winter. Per seizoen zijn de recepten weer onderverdeeld in de bijbehorende maanden. Het boek begint bij de lente, de maand maart. Voor elke maand staan er recepten waarbij seizoensgebonden groenten worden gebruikt. Je vindt hoofdgerechten, maar ook lekkere zoete bakgerechten. Je kunt met dit kookboek dus zowel lekker koken als bakken.  

De bedoeling van het boek is dat je de eerste dag kookt en de volgende dag met de restjes van de eerste dag een nieuw gerecht op tafel kan zetten. Het recept met de leftovers wordt het opmaakrecept genoemd, dit staat duidelijk boven het recept aangegeven. Wat wel jammer is, is dat je best veel nieuwe ingrediënten nodig hebt voor het volgende gerecht. Je moet dus wel goed inkopen anders heb je daarna alsnog restjes over. Wat erg goed is aan de recepten is dat je de tweede dag weer een totaal ander gerecht op tafel zet. Het is dus niet zo dat je op beide dagen ongeveer hetzelfde aan het eten bent.  

De instructies in het recept zijn duidelijk beschreven en dit leest lekker weg. Er staan voldoende alinea's in de tekst waardoor het er overzichtelijk uit ziet. In het kookboek word je met u aangesproken, dit is de manier hoe Yvette van Boven het altijd doet. Dit komt met lezen wel iets afstandelijk over, terwijl zij juist heel veel privéverhalen en foto's deelt waardoor het boek erg persoonlijk aanvoelt. Je wordt in dit kookboek echt meegenomen in de wereld van Yvette en haar grote passie koken.   

Er wordt met dikgedrukte letters bovenaan elk recept aangegeven of het een bij- of hoofdgerecht is en voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is. Dit is goed zichtbaar. Bij sommige gerechten wordt aangegeven dat het voor 2 tot 4 personen is. Zoals bij het gerecht de groene asperge-parmezaan gratin heb je een kilo groene asperges te verdelen, dit is wel erg veel voor 2 personen. De bereidingstijd staat helaas niet bij de recepten, dit is wel echt iets dat mist.  

Bij het recept zelf staat een kleine foto van het eindresultaat. Het is jammer dat de foto's bij het recept niet een slag groter zijn zodat je goed kan bekijken hoe lekker het gerecht wordt en hoe mooi het eruit komt te ziet. Een grotere foto kan je soms op een pagina ervoor of elders in het boek wel vinden. De foto's staan allemaal wat verspreid en niet altijd op een logische plek. Zo staan er in het begin van het boek 2 foto's van 2 taarten. Het lijkt hierdoor even of het een bakkookboek is, terwijl dat absoluut niet zo is.  

Geblakerde spruiten 

Bij de maand november stonden 2 gerechten waar ik erg nieuwsgierig naar was geworden. Best wat mensen lusten geen spruitjes maar met deze bereidingswijze krijgen spruitjes toch een hele andere smaak en textuur. Een grote kans dat mensen die niet van spruitjes houden dit wel erg lekker vinden. Het bereiden van de spruitjes is gemakkelijker dan vooraf gedacht. Je moet bij de erg zwartgeblakerde spruitjes wel even het buitenste jasje eraf halen anders blijft er weinigs gezonds over van de spruitjes. Bij sommige spruitjes is dit niet mogelijk omdat je volgens het recept de gesneden kant naar beneden moet leggen in de pan. Je moet daarnaast uitkijken dat je niet uitschiet met het citroensap en de chilivlokken. De combinatie van zuur en pittig bij de smaak van spruitjes is erg lekker. Dit is zeker een gerecht dat nogmaals op het menu komt.

Opmaakrecept – Pasta met geblakerde spruitencorbonara  

De bijzondere combinatie van pasta met spruitjes was de reden waarom ik dit recept perse wilde proberen. Daarnaast past een lekker pastagerecht goed ook nog eens bij de koudere dagen. Wat wel een beetje apart aan dit recept is, is dat je dezelfde hoeveelheid spruiten nodig hebt als bij het oorspronkelijke gerecht. Je zou dus eigenlijk alles moeten bewaren van de vorige maaltijd. Er staat wel aangegeven dat je een restje kan gebruiken en dit moet aanvullen met nieuwe spruitjes. Het idee van een opmaakrecept is dan wel een beetje weg. Ondanks dit is het gerecht wel heel erg lekker. Het maken van de pastasaus heeft meerdere stappen, deze zijn goed te volgen. Spruitjes met pasta is een combinatie die ik nog nooit eerder had gegeten, maar hij was zeker geslaagd. Dit is een recept dat je op een lijstje kan zetten van lekkere recepten die snel klaar zijn.

Het kookboek Van Bovens leftovers van Yvette van Boven verdient 3 hartjes. Het kookboek bevat veel lekkere en verschillende recepten en je doet ook nog eens mee aan de voedselverspilling. Het concept is erg goed, maar niet altijd even goed uitgevoerd. Je moet in de meeste gevallen nog best wat bijkopen om met de restjes aan de slag te gaan. 

Recensie: Van Bovens leftovers - Yvette van Boven

Van Bovens leftovers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ruim 200 oermakkelijke recepten om verspillingsvrij het jaar door te koken

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen