• onze waardering

De Scholomance Serie 2 - De Laatste Leerling - Naomi Novik RECENSIE

Recensie: De Scholomance Serie 2 - De Laatste Leerling - Naomi Novik

Naomi Novik De Laatste Leerling is het tweede deel van de Scholomance trilogie van deze Amerikaanse schrijfster. Les twee. 

In het eerste deel 'Een dodelijke opleiding' maakten we kennis met Galadriel Higgins, in het kort 'El' genoemd. El voelt zich aangetrokken tot Orion, een rijke jongen uit de machtige New York enclave. We leerden dat magie niet zomaar komt aanwaaien. Je moet je krachten, die ze mana noemen, opbouwen. Mana verzamel je door moeilijke schoolopdrachten uit te voeren en lichamelijke inspanning. Mana is echter ook erg aantrekkelijk voor demonen en monsters, Mals genaamd, die uit de aarde naar boven komen om zich tegoed te doen aan de mana in de magiër-kinderen. Ze komen uit alle hoeken en gaten gekropen. De leerlingen redden het dan ook vaak niet tot hun eindexamen en zelfs het eindexamen is meer een overlevingstest. De school is dus een soort death-trap! Scholomance zelf is dan ook bijzonder. Het is een levend magisch organisme, dat zelf ook mana nodig heeft. Er zijn geen leraren of zo. De school zorgt op magische wijze voor alles wat de kinderen nodig hebben en geeft hen zelf les. Harde levenslessen om straks in de buitenwereld ook te kunnen overleven en andere te beschermen...als je tenminste zelf de 4 lesjaren overleeft. 

El is een buitenbeentje. Eigenlijk ontzettend machtig, maar ze weet het goed te verbergen. Zou ze namelijk toegeven aan de slechte magie, de malia, dan zijn haar krachten ongekend. Maar ze wil daar dus geen gebruik van maken, omdat haar voorspeld is dat ze dan een vernietiger zal worden. El wil niet simpelweg overleven, ze wil een naam voor zichzelf opbouwen als beschermer. Als het bewakingssysteem van Scholomance, een systeem van Geduld en Standvastigheid, die zich voeden met Mals en de Poort naar buiten bewaken, het begeeft grijpt El in. In De Laatste Leerling verandert Els leven op Scholomance, nadat ze in deel één samen met de 'held' van de school, Orion Lake, de school gered heeft van een totale invasie van Mals. Samen met Orion heeft El een magisch schild op gehouden tegen de Mals en ze hebben hen bij bosjes omgelegd, zodat de zuiveringsinstallatie van de school gerepareerd kon worden. In het laatste jaar worden de oudere kinderen eindelijk een groep. Ze worden zelfs voorzichtig vrienden van elkaar. Ze sluiten een verbond met elkaar om elkaar te beschermen en voor de jongere kinderen te zorgen. Nu nog allemaal levend het schooljaar doorkomen. En als het aan El ligt, overleven ze het allemaal! 

De Laatste Leerling voldoet aan alle verwachtingen die ik had na het lezen van deel één van de Scholomance reeks. Wat mij zo verraste was dat deze serie het concept 'magische school' eens vanuit een totaal andere hoek bekijkt. Bijna een horror versie! Het is anders dan anders en Naomi Novik heeft een unieke bijzondere wereld gecreëerd. Er is niets vriendelijks, leuks en vriendschap opbouwend aan Scholomance! Maar door de acties van El, gaat er toch het een en ander veranderen en het is nog maar de vraag of de school daar blij mee is. 

Bij Naomi Novik zijn het tot nu toe altijd de vrouwen die de sterke personages zijn en El Higgins is daar geen uitzondering op. Het verhaal is vanuit de optiek van El geschreven. Naomi Novik laat tussen de vertellingen door El zich soms direct tot de lezer richten. De commentaren van El die wij als lezers meekrijgen, getuigen van heel veel inleving, gevoel en de nodige humor.  

De personages worden nu meer uitgediept en we komen zeker meer te weten over El zelf en over Orion. Ondanks de waarschuwing van haar moeder, kan El niet bij Orion weg blijven en er ontstaat dan ook een romance tussen hen. Maar waarom zouden ouders, als ze de situatie op Scholomance kennen, hun kinderen er naar toe sturen, met het risico dat ze hen nooit meer terugzien? El vraagt zich af wat de mogelijkheden zijn om Scholomance te omzeilen en de school neemt haar dat niet in dank af. We leren ook meer over de kleine vriendengroep van oudejaars en we krijgen via hen een kijkje in de wereld buiten Scholomance. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de Bangkok Enclave en dreigt er misschien een Enclave oorlog? Zodra er een situatie duidelijk wordt voor de lezer wat betreft Scholomance, komt er weer een andere intrigerende vraag betreffende de buitenwereld om de hoek kijken en Naomi Novik houdt de spanning er dus in.  

Ook De Laatste Leerling is weer zondermeer humoristisch ondanks alle gruwelen en spanning en Naomi Novik heeft weer op haar gebruikelijke intelligente wijze een plot gecreëerd, dat op het eerste gezicht misschien simpel lijkt, maar bij verder lezen juist steeds ingewikkelder wordt. Ze heeft een vrij directe schrijfstijl, maar toch weet ze mysterie in de verhaallijn heel lang te bewaren. De Laatste Leerling beantwoordt echter vele vragen, waar je na het lezen van deel één mee bent blijven zitten. Naomi Novik laat de lezer in het begin nog zweven, maar gaandeweg geeft ze steeds een beetje meer prijs, zodat je als lezer geboeid blijft en door wilt lezen om uit te vinden wat er nu eigenlijk speelt.  

De Laatste Leerling krijgt om dit alles zeker 5 hartjes. Het heeft de belofte van deel één waar gemaakt. Ook De Laatste Leerling eindigt weer met een super spannende cliffhanger. Kan niet wachten op deel drie dus! 

Recensie: De Scholomance Serie 2 - De Laatste Leerling - Naomi Novik

De Scholomance Serie 2 - De Laatste Leerling

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Het examenjaar is aangebroken, en de Scholomance wordt steeds gevaarlijker.

    Sinds El afgelopen jaar een paar bondgenoten heeft gekregen, lijkt het wel alsof de school het op haar gemunt heeft – men is vastberaden om haar te vermoorden vóór het eindexamen. En al zou ze dit jaar overleven, dan zou er een wonder moeten gebeuren wil ze levend de school verlaten.

    Toch is El vastbesloten haar vrienden de examenzaal uit te helpen – al is dat het laatste wat ze doet…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Boeken over magische scholen

Zoek in artikelen