• onze waardering

Recensie: Nooit - Ken Follett RECENSIE

Recensie: Nooit - Ken Follett

Nooit, op weg naar een nucleaire wereldramp

Bestseller auteur Ken Follett verrast zijn mondiale lezersschare in Nooit met een indringende kijk achter het wereldtoneel. Nu eens niet in dat van lang vervlogen tijden, maar in het nu. Wel geladen met een spanningsboog zoals alleen Follett die kan neerzetten.

Een verhaal dat leert over de invloed van haviken en gematigden op de mannen en vrouwen die aan de touwtjes trekken. Nooit geeft je een inkijk in het centrum van de macht. Een durende worsteling van presidenten, in dit geval die van China en Amerika, tussen het houden van macht en het voorkomen van een allesomvattende vernietigingsslag.

Machten die zich aan elkaar verbinden en die door de misstap van één van hen kunnen worden meegezogen in een niet te stoppen neerwaartse spiraal. In dit geval met Noord- en Zuid-Korea als strijdtoneel. De gewetensnood die de beslissers bekruipt als ze ook nog eens met diepgravende problemen in hun privéleven te maken krijgen.

Follett laat je zien hoe het proces van wegen en afwegen zich voltrekt, hoe een woordenspel zo maar kan leiden tot de vinger aan de trekker en de hand op de knop en de ultieme beslissing.

Het belang van adviseurs die onderling in een verwoed gevecht om het gelijk verwikkeld zijn en die spelen met het lot van miljoenen. Doorspekt met intriges, amoureuze verwikkelingen die ook op mensen met het hoogste gezag van toepassing zijn. Alleen is met die van hen de lot van de wereld verbonden.

Imponerende karakters trekken je hun leefwereld binnen, laten je huiveren, verachten en meeleven. Zetten je zo middenin de beslommeringen dat je los komt van fantasie en bekruipt met het gevoel dat het zo maar zou kunnen.

De verwoestende invloed van drones en cyberaanvallen, verspringend naar het bed van de heersers. Zo hier en daar een scheut racisme. Je ziet aan de onderhandelingstafel waarbij de inzet een wereldbrand is. Degene die het laatste woord heeft moet zich op dat moment los maken van het feit dat de partner kort tevoren de keuze voor een ander bekend heeft gemaakt.

Het zetten op het diplomatieke schaakbord meesterlijk omschreven. De alarmfase die van geel naar paars verschiet. Sfeertekeningen die je raken en deelgenoot maken. Van bed naar raket, van soft naar spijkerhard, van inschikkelijk naar verwoestend heersen.

Follett houdt je vast op de stoel. En al die verwikkelingen die terug te voeren zijn tot Nooit of Ooit. Opnieuw een meesterwerk van een auteur met uitzonderlijke kwaliteiten, die we de afslag naar onwaarschijnlijkheid en gemaaktheid in een aantal situaties maar wat graag vergeven.

Recensie: Nooit - Ken Follett

Nooit

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Midden in de hete woestijn van de Sahara achtervolgen twee geheim agenten een machtige groep terroristen. Met elke stap die ze zetten riskeren ze hun leven.

    In China vecht een hoge regeringsfunctionaris met grote ambities voor zichzelf en zijn land tegen de communistische oudgedienden in de regering, die China – en naaste militaire bondgenoot Noord-Korea – een bepaalde richting op willen sturen.

    In de Verenigde Staten bestrijdt Pauline Green, de eerste vrouwelijke president van het land, terroristische aanslagen, illegale wapenhandel en de lastercampagnes van haar politieke tegenstander met zorgvuldige en behendige diplomatie. Green probeert op allerlei manieren een -onnodige oorlog te voorkomen.

    Maar wanneer de ene confrontatie leidt tot de andere, zitten de machtigste landen ter wereld gevangen in een complex web van allianties. Een wereldwijde escalatie lijkt onafwendbaar. Zal deze internationale crisis leiden tot een derde wereldoorlog?

    Nooit is een buitengewone thriller vol helden en schurken, valse profeten en elitestrijders, afgematte politici en opportunistische revolutionairen. Het levert een complex, hartverscheurend en spannend verhaal op dat lezers tot aan de laatste bladzijde in zijn greep zal houden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen