• onze waardering

Verwilderd - Richard Powers RECENSIE

Recensie: Verwilderd - Richard Powers

Vader en zoon Theo en Robin Byrne zijn op elkaar aangewezen na de dood van Theo's vrouw, Aly. Robin is anders dan andere kinderen van zijn leeftijd en Theo ontfermt zich over hem met alle liefde die hij hem als vader kan geven. Terwijl hij zicht buigt over de zoektocht naar leven in het universum buiten onze wereld om heeft Robin slechts één doel voor ogen: de natuur van deze aarde van de ondergang redden. Het is hetzelfde doel dat zijn moeder had voordat ze overleed. Een incident zorgt er echter voor dat Robin bijna van school gestuurd wordt, en Theo gaat over tot wat meer experimentele neurofeedbacktherapie. Tussen dit alles door probeert hij nog steeds de droom van zijn zoon in leven te houden, misschien tegen beter weten in.

Het is even wachten geweest op de nieuwe roman van Richard Powers. In 2018 verscheen zijn laatste werk Tot in de Hemel, nu opgevolgd door Verwilderd. Dat dit wederom een krachtig verhaal is wordt meteen duidelijk. We volgen het verhaal van Robin, een negenjarige jongen die kampt met zijn mentale gezondheid en het verlies van zijn moeder. Dit doen we vanuit het perspectief van zijn vader Theo, die niets liever wil dan dat het goed met hem gaat.

In de eerste helft leren we vader en zoon kennen van dichtbij. Hun relatie, de mooie en minder mooie dingen, alles komt voorbij. Theo lijkt engelengeduld te hebben met zijn zoon en verteld hem verhalen over de planeten waar hij onderzoek naar doet. Deze paar honderd pagina's zijn wat lastiger om door te komen. De vaart zit er nog niet goed in.

Dit verandert in de tweede helft, waar Theo in contact komt met een oude vriend van Aly, zijn overleden vrouw. Hij gelooft dat hij Robin kan helpen door zijn brein bijna te resetten met de neurologische patronen van zijn moeder, die als proefpersoon voor deze therapie diende.

Hier voert Powers de spanning wat op, want als lezer begrijp je meteen dat dit wel eens voor problemen kan zorgen.

Powers kent zijn publiek met Verwilderd, en schroomt niet om wat dieper in bepaalde wetenschappelijke processen te duiken. Toch kan dit nieuwe lezers misschien afschrikken. Niet alles wordt uitgelegd, en Google is je beste vriend tijdens sommige passages.
Ook Theo is niet zo uitbundig uitgewerkt als je had verwacht van een roman als Verwilderd. Wellicht wil Powers dat we onszelf in deze, soms wanhopige, vader herkennen? Keuzes die gemaakt worden zijn niet altijd te rechtvaardigen vanuit het perspectief dat je krijgt.

Toch is Verwilderd geen misser. Het is geen emotioneel meesterwerk, maar laat wel een kant van Powers talent zien die iets kwetsbaarder is. Uiteindelijk draait alles om verbinding, en willen we onze dierbaren bij ons houden. Keuzes die we daarvoor maken hoeven niet altijd logisch te zijn, als we maar heilig geloven dat het de juiste is. Dat is waar Verwilderd ons de spiegel voorhoudt.

Recensie: Verwilderd - Richard Powers

Verwilderd

  • Auteur:

    Richard Powers
  • Verschenen:

    27 september 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789025471392
    Uitgever Atlas
    304 pagina's
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Astrobioloog Theo Byrne heeft een veelbelovende manier gevonden om de hele kosmos af te speuren op zoek naar leven. Daarnaast ontfermt hij zich sinds de dood van zijn vrouw in zijn eentje over de opvoeding van zijn hoogbegaafde negenjarige zoon. Robin is een innemende, zachtmoedige jongen die graag urenlang gedetailleerde tekeningen van bedreigde dieren maakt en die van slag raakt bij het minste slechte nieuws over het klimaat. Hij staat ook op het punt van school te worden gestuurd, omdat hij een klasgenoot in het gezicht heeft geslagen. Theo zal zijn heil uiteindelijk zoeken in een experimentele neurofeedbacktherapie voor Robin. En ondertussen neemt hij de jongen mee naar andere planeten, terwijl hij tegen beter weten in Robins pogingen ondersteunt om de aarde te redden. Hoe ver moet een vader gaan om zijn zoon te behoeden voor een kuur met psychoactieve medicijnen? Wat moet hij zeggen wanneer het kind vraagt waarom de mens zichzelf en het klimaat klaarblijkelijk naar de knoppen wil helpen? En hoe moeten wij onze kinderen de waarheid vertellen over onze prachtige, bedreigde planeet?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen