• onze waardering

Onder de vlier - Mary Schoon  RECENSIE

Recensie: Onder de vlier - Mary Schoon 

Wanneer de net achttienjarige Maartje aan haar ouders vertelt dat ze zwanger is, weten haar ouders niet wat ze met de situatie moeten. Eén ding is zeker: ze kan hier, ongetrouwd, geen kind krijgen. Haar ouders sturen haar daarom naar haar tante Willemijn om daar te bevallen en de baby ter adoptie af te staan. Maar eenmaal bevallen van zoontje Thijs is ze direct verliefd op hem. Ze sluipt midden in de nacht het huis uit en vlucht samen met Thijs weg, op zoek naar een betere toekomst voor hen samen. Maar dat valt niet mee. Via Dirk, een rietdekker en slachter die met haar wil trouwen, en een berooid gezin dat haar niet kan betalen zoekt Maartje samen met Thijs de weg in het leven.  

De Nederlandse auteur Mary Schoon (1955) heeft inmiddels een aardig oeuvre opgebouwd aan toneelstukken, kinderboeken en historische romans. Onder de vlier is daar een van. In april 2022 verschijnt haar nieuwste boek De kracht van liefde.

In Onder de vlier draait het verhaal vanaf het begin om de jonge Maartje, die ongehuwd een kind krijgt en er helemaal alleen voor komt te staan. Je leest hoe ze aan de slag gaat bij Dirk en later op de Hubertushoeve, waar ze samen met Thijs jarenlang blijft werken en wonen. Ze wordt familie en komt, ondanks het weinige geld, niets tekort. Hoe verder je in het verhaal komt en hoe ouder Thijs wordt, hoe meer het verhaal over hem gaat. Je ziet hem als lezer gedurende het boek opgroeien tot een zelfstandige twintiger. 

En dat punt is ook meteen een minpuntje van het boek. Er zitten met enige regelmaat enorme tijdsprongen in het verhaal, waardoor er weken, maanden en zelfs jaren voorbijspringen. Dat is erg jammer, want ondanks dat je op deze manier ontzettend veel kunt vertellen over de personages, gaat het hierdoor soms veel te snel en komt er geen diepgang in het verhaal. Daarnaast wordt het verhaal verteld vanuit de alwetende verteller, en dat betekent dus dat je van alles en iedereen weet wat ze denken en hoe ze zich voelen. Ook hierdoor is het moeilijk om de diepte in te gaan. Je leert de personages maar oppervlakkig kennen, terwijl je juist nog meer gevoelens en emoties zou willen lezen van Maartje.  

Onder de vlier geeft een fraai kijkje in het boerenleven vanaf de jaren 30. De moeite die gezinnen hadden om rond te komen en goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Ze weet de sfeer treffend neer te zetten en gebruikt passend taalgebruik voor de jaren waarin het zich afspeelt. Op het begin was dit nog een beetje raadselachtig en voelt het taalgebruik daardoor wat vreemd - ook al weet je waarschijnlijk wel in welke periode het zich ongeveer afspeelt - maar na een tijdje kom je erachter dat het op dat bepaalde moment 1931 is en kun je alles beter plaatsen.  

Al met al heeft Mary Schoon met Onder de vlier een prima roman geschreven met een interessant thema. Jammer genoeg blijft het helaas wat oppervlakkig door een combinatie van elementen en leer je de personages niet zo goed kennen als gehoopt. Jammer, want er had zeker meer verhaal in kunnen zitten.   

 

 

Recensie: Onder de vlier - Mary Schoon 

Onder de Vlier

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de indrukwekkende familieroman 'Onder de vlier' van Mary Schoon staat moeder Maartje er met haar zoontje Thijs alleen voor.
   

  Wanneer Maartje uit Schoorl, de hoofdpersoon in 'Onder de vlier' van Mary Schoon, haar ouders vertelt dat ze ongewenst zwanger is, zijn ze razend. Maartje vertikt het om te zeggen wie de vader is. Wanneer de bevalling in zicht komt, wordt ze naar haar tante Willemijn gestuurd om daar te bevallen en de baby ter adoptie af te staan. Maar als Maartje eenmaal bevallen is van haar zoontje Thijs, is ze meteen verliefd op haar kindje. Ze sluipt ’s nachts het huis uit als haar tante slaapt en vlucht met Thijs. Samen proberen ze wat van het leven te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk… Mary Schoon schreef met 'Onder de vlier' een aangrijpende familieroman over een alleenstaande moeder.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen