• onze waardering

Dit soort kleinigheden - Claire Keegan RECENSIE

Recensie: Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

Het is 1985. In een klein Iers stadje net voorafgaand aan Kerstmis, staat Bill Furlong aan de vooravond van het drukke seizoen. Als kolenhandelaar en familieman levert het op een vroege ochtend een bestelling af bij een klooster. Daar staat hem een onverwachte ontdekking te wachten die hem een andere kijk geeft op zijn eigen stad waarin het geloof een grote rol speelt. Bill ontdekt dat jonge vrouwen door de nonnen heropgevoed en uitgebuit worden in de wasserette. 

Dit soort kleinigheden is een novelle van ongeveer 100 pagina's. Wees je bewust dat je tijdens het lezen zelf veel moet invullen en dat je het je als lezer dus veel van je vraagt. De schrijfstijl van Claire Keegan bevat veel beeldstijl en laat je vooral veel nadenken over hoe je het verhaal zelf interpreteert. Soms had er nog wat meer verteld mogen worden, zodat het verhaal net wat meer overkwam en wat duidelijker werd. Zeker als je weinig weet van het onderwerp, mis je af en toe nog wat details. Het zal per lezer verschillen of de schrijfstijl van Claire Keegan je ligt of niet.

Het onderwerp en de verantwoording achterin Dit soort kleinigheden is prachtig: het afnemen van kinderen bij zoveel vrouwen en de feitelijk ontdekking in dit jaar dat er zeker 9000 kinderen gestorven waren in de achttien instellingen die zijn onderzocht. Deze toelichting doet Dit soort kleinigheden meer leven. Je leest namelijk een fragment van deze gruwelijkheden, waar Bill Furlong bij het plaatselijke klooster achter komt.  

De kracht van Bill Furlong als personage is bewonderenswaardig. Hem wordt verteld te vergeten wat hij heeft gezien en ondanks zijn eigen geloof, neemt hij een stap met grote gevolgen. Eigenlijk wil je meer weten wat er daarna gebeurd. Dit wordt wat miniem verteld en juist dat is wat je als lezer wil weten.

Dit soort kleinigheden is een mooie uniek novelle over een pijnlijk stukje geschiedenis. Het boek heeft een bijzondere en krachtige hoofdpersoon die tegen alle adviezen in doet wat voor hem goed voelt. De schrijfstijl is erg wennen, zeker omdat je zelf veel moet invullen. Toch is het onderwerp van de gebeurtenissen in de wasserette origineel, zeker omdat deze geschiedenis ook daadwerkelijk gebeurd is. Het verhaal is erg goed, maar mist zeker wat details. Een sterk verhaal met veel potentie over een stukje onderbelichte geschiedenis.

 

Recensie: Dit soort kleinigheden - Claire Keegan

Dit soort kleinigheden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    December 1985. In een kleine stad op het Ierse platteland levert Bill Furlong, kolen- en houthandelaar, de bestellingen van zijn klanten af. Hij voelt zich gezegend met zijn eigen bedrijfje, een vrouw en vijf slimme dochters. Hij weet dat hij geluk heeft gehad. Zijn moeder werd op haar vijftiende zwanger het huis uit gegooid, maar kreeg als huishoudster kost en inwoning bij een rijke dame waardoor Bill als kind naar school kon. Op kerstavond bezorgt hij zijn laatste bestelling bij het plaatselijke klooster, waar de nonnen onder het mom van heropvoeding jonge vrouwen uitbuiten in de wasserette. Daar ontdekt hij iets wat leidt tot een beslissing die zijn leven voor altijd zal veranderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen