• onze waardering

Vuurspuwen - Caja Cazemier RECENSIE

Recensie: Vuurspuwen - Caja Cazemier

Fien heeft het moeilijk. Haar ouders zijn gescheiden en hebben beide een nieuwe familie. Haar vader is al een poos getrouwd, maar haar moeder heeft een vriend (mèt twee kinderen!) waarmee zij en Fien samen moeten gaan wonen. Dat ziet Fien dus echt niet zitten! Ze gaat steeds meer domme dingen doen. Komt het nog goed met haar?

Vuurspuwen is een young adult boek van Caja Cazemier. Het boek focust op Fien, een vijftienjarig meisje uit een gebroken gezin. Ze kan slecht dealen met de scheiding van haar ouders, maar wat ze vooral lastig vindt, is zich aanpassen aan het nieuwe gezin van haar moeder. Ze is niet gek op de nieuwe vriend, Felix, maar heeft ineens ook een stiefbroer en -zusje. Ze is het er niet mee eens dat haar moeder zulke grote beslissingen voor haar maakt, wat eigenlijk heel begrijpelijk is. Ze heeft niets te zeggen: de volwassenen kiezen een huis, plaatsen er twee gezinnen in en gaan ineens allemaal andere regels opstellen. Dat Fien dit als puber lastig vind, is heel begrijpelijk.

Fien zit bij het circus. Daar geniet ze heel erg van, maar als ze haar enkel bezeerd kan ze daar ook niet meer heen. Er blijft dus heel weinig over waar Fien van geniet. Ze gaat zich extra dwars gedragen en dingen doen die ze niet moet doen, zoals joints roken en stelen uit winkels. Hiermee maakt ze haar situatie natuurlijk niet beter, maar toch begrijp je als lezer dat ze iets doet om aandacht te trekken. Haar ouders hebben het veel te druk met hun eigen problemen - maar zij is toch hun dochter?!

Vuurspuwen heeft in eerste instantie een verwarrende cover, maar als je het verhaal leest wordt het duidelijk. De letters worden van linksonder naar rechtsboven geblazen als het ware, als daadwerkelijke vlammen. Omdat Fien bij het circus zit en mag gaan vuurspuwen vanaf haar zestiende verjaardag, komt dit steeds dichterbij. Dat wil ze ook graag. De zwarte achtergrond past ook goed. Ten eerste komen de letters hierdoor goed uit, maar het zwarte past bij hoe Fien zich voelt: in de steek gelaten, verdrietig en verloren. Hier is dus echt over nagedacht!

Vuurspuwen is een heel mooi young adult boek van Caja Cazemier. Het laat zien hoe moeilijk kinderen het hebben wanneer ouders uit elkaar gaan. Cazemier heeft zelf ook een scheiding gehad en weet dat haar kinderen het erg moeilijk vonden. Dit boek heeft ze daarom ook opgedragen aan kinderen van gescheiden ouders.

 

Recensie: Vuurspuwen - Caja Cazemier

Vuurspuwen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Herkenbare YA over echtscheiding en de impact die dit heeft op een tiener.

    Fien (15) baalt ontzettend van het samengestelde gezin waar ze ineens deel van uitmaakt. Hoezo bemoeit haar moeders nieuwe man zich met háár? En waarom gelden er andere regels voor de stiefkinderen? Aan haar wordt nooit gevraagd of ze het eens is met de keuzes van de volwassenen in haar leven. Als alle veranderingen haar leven op z’n kop zetten, is ze niet bang om van zich te laten horen!
    Fien is een felle meid. Maar als haar boosheid niks oplost, zoekt ze onverwachte manieren om de aandacht te trekken, en dat lukt… Uiteindelijk vindt Fien in zichzelf de kracht om haar veranderde leven vorm te geven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen