• onze waardering

Het Oven kookboek - Claudia Allemeersch RECENSIE

Recensie: Het Oven kookboek - Claudia Allemeersch

Het kookboek Het Oven kookboek is geschreven door Claudia Allemeersch. Het kookboek heeft als ondertitel Voor AGA en andere topfornuizen. Wees niet getreurd als je geen AGA apparatuur hebt, je kunt de gerechten ook prima bereiden op een 'gewoon' fornuis en in een 'gewone' oven. Het kookboek heeft een mooie luxe uitstraling. Het is een groot en dik boek en bevat prachtige kleurenfoto's van de gerechten. Naast dit bevat het ook zeer veel recepten voor heerlijke gerechten.  

Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals hapjes, soep, aardappelen, vis, desserts en gebak. Dit is een greep uit de hoofdstukken want er zijn nog veel meer hoofdstukken. In de inhoudsopgave staat een dikgedrukte titel bijvoorbeeld vis en daaronder staan de namen van alle gerechten die je in dit hoofdstuk kan vinden. Aan de rechterkant van de pagina vind je in het midden het bladzijnummer en de titel van het hoofdstuk. Je kunt hiermee gemakkelijk naar het juiste hoofdstuk bladeren of zien in welk hoofdstuk je zit. Na het hoofdstuk met broodrecepten is het kookboek nog steeds niet uit. Hierna volgen hoofdstukken met recepten van verschillende gastchefs. Elk hoofdstuk begint met een interview waarin je de kok goed leert kennen en hierna volgt een aantal recepten. Na de recepten van de gastchefs vind je nog een AGA hoofdstuk. Hierin worden de verschillende onderdelen van het AGA-fornuis uitgelicht en worden nog wat recepten gegeven voor bijvoorbeeld de sudderplaat en de snelkookplaat. Het boek staat dus echt boordevol met mooie gerechten.  

De recepten zijn wel voor de geoefende kok, er zijn vaak veel handelingen nodig en je moet enige ervaring hebben met hoelang sommige ingrediënten en producten nodig hebben om gaar te worden. Niet alles wordt namelijk helemaal volledig uitgekauwd. Er wordt aangegeven voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is, maar de bereidingstijd wordt nergens beschreven. Het is af en toe wel wat lastig in te schatten hoelang je precies bezig bent omdat er soms meerdere stappen nodig zijn om een sausje te maken.  

De recepten zijn niet voor een gehele maaltijd, je zou de recepten wel kunnen combineren om zo een complete maaltijd op tafel te zetten. Met een complete maaltijd ben je wel even bezig omdat de bereiding vrij uitgebreid is. De gerechten zijn daarnaast lekker luxe zoals lamsbout met vijgen of een burrata met geroosterde aubergine. Je kunt dit kookboek ook gerust openslaan als je een luxe diner of kerstdiner op tafel wil zetten. Succes is dan zeker gegarandeerd met de gerechten!  

Witlofschotel met gehakt  

Bij de foto van deze witlofschotel moet je even 2 keer kijken om te zien wat je allemaal ziet. De foto verraadt niet direct de ingrediënten en dat trok mij aan bij dit recept. Het is een leuk recept om te maken, maar ook dit recept is best voor de geoefende kok. Er staat bijvoorbeeld niet aangegeven hoe warm de oven moet of hoelang je de witlof moet stoven. Je moet goed op gevoel kunnen koken. Dit geldt ook voor het maken van de saus, het is een leuk werkje om te doen maar je moet wel goed weten wat de juiste dikte is om te voorkomen dat hij te waterig blijft. De combinatie van de witlof met de zelfgemaakte roomsaus is erg lekker. In een 'gewone' oven krijg je helaas niet het mooie krokante laagje (kaaskorstje) bovenop. Onderin de schotel ligt het gehakt, dit is niet echt een toevoeging aan het gerecht. Je zou dit gemakkelijk ook zonder gehakt kunnen eten of er bijvoorbeeld aardappelschijfjes aan toe kunnen voegen. Er gaat in verhouding ook best wat gehakt in, dus je eet er voldoende van maar de smaak valt een beetje weg tegen de romige saus en neutrale smaak van de witlof. De kruiden en citroensap die toegevoegd moeten worden, proef je eigenlijk niet. Er staat niet aangegeven hoeveel nootmuskaat erin moet, dus dit is waarschijnlijk te weinig geweest. Dit is een mooi gerecht waaraan je bij elke bereiding ervan kunt zien dat je weer iets hebt geleerd.

Quatre-quarts ontbijtboek-appelcake

Na een recept voor het avondeten, wilde ik ook graag een zoet bakrecept uitproberen. De combinatie van ontbijtkoek in een cake vond ik wel erg bijzonder klinken. Daarnaast zit er appel in en dat is bij velen toch wel een favoriet stuk fruit in een bakgerecht. Het bereiden ging een beetje stroef. Je moet alle ingrediënten mengen, hierna moet je de stijfgeklopte eiwitten door het mengsel heen spatelen. Het mengsel is alleen erg vast door de ontbijtkoek, boter en het zelfrijzend bakmeel. Hierdoor is er eigenlijk geen soepel beslag van te maken en zijn de eiwitten er niet goed door te spatelen. Ik was dus ook een beetje bang voor het eindresultaat, maar dit was totaal onterecht. De cake was erg lekker en ook nog luchtig. Je proeft de appel goed en ook de ontbijtkoek proef je maar deze smaak overheerst niet. Het is een stevige cake maar niet te compact. Ik had suikervrije ontbijtkoek toegevoegd en zal dat de volgende keer ook doen, er gaat namelijk al best wat suiker in. Een plakje van deze cake kan ook goed als dessert worden gegeten met een bolletje vanille-ijs.

Het kookboek Het Oven kookboek van Claudia Allemeersch krijgt 4 hartjes. Het is een zeer uitgebreid en mooi kookboek. Dit is zo'n kookboek dat je in de kast hebt moeten staan omdat het altijd wel van pas komt. Je kunt met dit boek namelijk een heel diner samenstellen. De recepten zijn wel bedoeld voor de geoefende kok omdat er veel aan jouzelf wordt overgelaten. Het is een groot pluspunt dat je ook met 'normale' apparatuur de gerechten kan bereiden en dus niet speciaal AGA apparatuur nodig hebt. Heb je wel producten van AGA, dan staat er duidelijk vermeld hoe de bereiding hierop of -in gaat.  

 

Recensie: Het Oven kookboek - Claudia Allemeersch

Het Oven Kookboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het vermaarde AGA fornuis maakt gebruik van het traditionele principe van warmteopslag en is geliefd in vele keukens. Van bakken tot sudderen, van braden tot slow cooking, een AGA doet het allemaal.

    In Het Oven Kookboek geeft Vlaanderens bekendste hobbykok Claudia Allemeersch tientallen recepten om met de AGA én de traditionele oven te bereiden. Ook maakt ze in enkele schitterende keukens een volledig menu klaar voor haar gasten

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen