- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Wormmaan - Mariken Heitman
Recensie: Wormmaan - Mariken Heitman
Na haar bejubelde debuut Wateraap komt Mariken Heitman met Wormmaan. Ook in dit boek volgen we de biologe Elke. Waar ze in Wateraap nog een studente was, is ze nu aan het werk als zaadveredelaar. Wanneer na haar jarenlange onderzoek naar de perfecte pompoen net een andere wordt verkozen boven die van haar bedrijf, besluit ze ontslag te nemen. Haar nieuwe doel is terug naar de basis, voordat de mens ingreep. Dat probeert ze door erwten terug te brengen naar de oervorm: de oererwt. Naast het verhaal van Elke lees je ook het verhaal van Ra, een mythische figuur die zich aansluit bij onze voorouders die later de eerste boeren zullen worden.
De verschillende verhaallijnen van Wormmaan lopen door elkaar heen en in het begin is het wat lastig om ze van elkaar te scheiden. Tegelijkertijd exploreert Heitman in Wormmaan thema's als gender en opgelegde verwachtingen, waardoor Wormmaan een interessante en gelaagde roman is. Hoewel het boek in sommige aspecten voortbouwt op Wateraap is het los daarvan te lezen. Op sommige momenten is het verhaal wel verwarrend als je alleen Wormmaan leest. Zo gaat Wateraap voornamelijk over Elke's persoonlijke worsteling met gender, maar wordt daar minder naar terugverwezen dan je zou verwachten, want Wormmaan gaat ook over genderproblematiek.
In Wormmaan gebruikt Heitman dingen uit de natuur om die zo te koppelen ons idee van maakbaarheid. Hiermee biedt ze de lezer interessante inzichten, want zo natuurlijk is onze natuur niet altijd. Eeuwenlange interventie van de mens heeft ervoor gezorgd dat onze erwt niet de natuurlijke erwt meer is die het ooit geweest moet zijn. Elke heeft in Wormmaan haar eigen gedachten en gedachten van 'de vrouw die ze nooit zal zijn'. Deze 'vrouw die ze nooit zal zijn' vertelt de rolpatronen die ze moet volgen om een echte vrouw te zijn. Heitman linkt deze rolpatronen aan de maakbaarheid van de mens en dat is interessant om te lezen.
Wormmaan is absoluut geen eenvoudig boek om te lezen, vanwege de complexe gelaagdheid van de roman, de wisselingen in perspectief en de lastige biologische materie. Toch is het boek zeker de moeite waard als je er de tijd voor neemt en eenmaal doorhebt waar het boek over gaat. Wormmaan is dan zeker ook geen boek voor iedereen, je moet er echt van houden. Anders kunnen de verschillende verhaallijnen je verwarren, of snap je niet helemaal wat er aan de hand is. Vooral als je houdt van natuur, interesse hebt in de productie van onze groentes en fruit en wel houdt van metaforisch taalgebruik is dit boek iets voor jou.
Recensie: Wormmaan - Mariken Heitman
Wormmaan
-
Auteur:
Mariken Heitman -
Verschenen:
16 augustus 2021 -
Uitgave:
ISBN 9789025470722
Uitgever Atlas
224 pagina's -
Uitgever:
Atlas -
Genre:
Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Een surrealistische zoektocht naar oorsprong, identiteit en de betekenis van mens-zijn. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen?
‘Wormmaan’ van Mariken Heitman gaat over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis. ‘Wormmaan’ is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.
Nieuwste artikelen
-
Bij jullie is het altijd zo ontzettend stil - Alena Schröder
-
Body Check - Elle Kennedy
-
Uitbarsting - Michael Crichton & James Patterson
-
Aan zee - Abdulrazak Gurnah
-
Satirië - Arie Storm
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen