• onze waardering

Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep - Harmen van Straaten RECENSIE

Recensie: Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep - Harmen van Straaten

Met je fantasie kun je alles mooier maken!

Kinderboekenschrijver Harmen van Straaten schreef met Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep, een leuk en spannend verhaal voor kinderen van 7 - 9 jaar.

Tak heeft leuke vrienden en samen hebben ze een geheime hut. Verder beleeft hij niet zoveel spannends. Maar dat gaat veranderen want de Apollo 11 is op weg naar de maan. Al wekenlang kan Tak aan niets anders denken. En hij niet alleen: iedereen spaart munten met afbeeldingen van de geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart. Tak mist nog een munt, die van Neil Armstrong. Op wonderbaarlijke wijze krijgt hij deze in handen, maar moet hem ook weer afstaan! En hoe zit het met de Apollo 11 die ze op school gemaakt hebben van wasmiddeltonnen? Wie heeft die vernield? Net als de geheime hut? Met de komst van de nieuwe jongen, Thomas Tucker, in zijn klas is het leven voor Tak een stuk spannender geworden, maar verliest hij wel zijn vrienden. Op school is er niemand meer die hem vertrouwt. Zijn meester stuurt hem naar huis met de mededeling dat zijn ouders niet blij zullen zijn met een zoon op het criminele pad: "En dat op deze belangrijke dag waarop onze helden in het heelal op het punt staan voor het eerst voet te zetten op de maan. Juist op deze dag ontdekken we dat jij niet te vertrouwen bent."

Tak moet alles uit de kast halen om te laten zien dat hij niet de slechterik is waarvoor ze hem houden: een gevaarlijke tocht door het bos, spioneren bij een houten huisje en iemand redden uit het moeras.

De schrijfstijl van Van Straaten is lekker vlot en goed leesbaar voor kinderen van 7-9 jaar. Niet te simpel en geen te moeilijke woorden. De hoofdstukken van Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep zijn van een prettige lengte en de typografie oogt aantrekkelijk. Verder vind je op bijna elke bladzijde een grappige, geschetste tekening die de ernaast staande tekst leuk illustreert.

Een aardig detail is dat Harmen van Straaten dit spannende avontuur laat plaatsvinden in juli 1969, vlak voor en tijdens de maanlanding, de eerste mens op de maan! Daardoor lezen de kinderen over een belangrijke historische gebeurtenis van de twintigste eeuw; en over andere weetjes, zoals dat nog niet iedereen een televisietoestel had, dat het beeld nog weleens uitviel, dat de radio kraakte.

Natuurlijk ontbreken niet de thema's die voor kinderboeken zo belangrijk zijn, zoals fantasie, geheimen, avontuur en vooral vriendschap. En daarnaast valt er ook nog heel wat te lachen in dit boek.

"'Je moet die rare spionnenverhalen niet geloven,' zei ik [Tak]."

Maar je moet beslist mijn spannende avontuur geschreven door Harmen van Straaten lezen!! Voorlezen mag ook!

 

Recensie: Thomas Tucker, Ontdekkingsreiziger van beroep - Harmen van Straaten

Thomas Tucker - Ontdekkingsreiziger van beroep

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spannend avontuur vol humor en fantasie van Harmen van Straaten. Vanaf 8 jaar.

    Er stond een jongen op het dak van de school. Hij zag eruit alsof hij van een andere planeet kwam. ‘Hai,’ zei de jongen. ‘Ik ben Thomas. Thomas Tucker.’

    Juli 1969. Tak wacht ademloos op de landing van de eerste mens op de maan. Maar dan gebeurt er iets dat nog veel spannender is: er komt een nieuwe jongen bij hem in de klas. Thomas Tucker is voor niets en niemand bang, hij vertelt de stoerste verhalen en iedereen wil zijn beste vriend zijn. Thomas kiest Tak. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Tak ontdekt verdachte voetstappen bij de geheime hut. En wie stuurt hem die geheimzinnige brieven? Tak gaat op onderzoek. Ook al moet hij daarvoor naar het moeras vol levensgevaarlijk drijfzand, waar hij van zijn ouders absoluut niet mag komen…

    Passend bij het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen