• onze waardering

Homakase - Oof Verschuren RECENSIE

Recensie: Homakase - Oof Verschuren

Ben jij mega sushi fan en bestel je regelmatig sushi? Homakase biedt jou de kans om zelf stap voor stap aan de slag te gaan met deze kunstvorm, want sushi bereiden doe je niet zomaar even.

Homakase is een prachtig boek dat je niet alleen suhsi leert maken, maar ook als koffietafelboek neer kunt leggen. De foto's zijn schitterend en het is echt een kunst om zo uitgebreid en stap voor stap alles vast te leggen. Het is gemaakt door Oof Verschuren, die niet uit Japan komt, geen kok is en ook geen visser, maar fotograaf. Hierdoor is het een pareltje om door te bladeren. Als je je afvraagt of het dan wel een goed kookboek is? Dat is het absoluut, doordat het authentieke recepten zijn en ze gereviewd zijn door (kok) Yvette van Boven. 

Je zult echt moeten starten bij het begin en de basis goed begrijpen om 'goede' sushi te gaan bereiden. Daarom is Homakase in twee delen ingedeeld: de basis & de recepten. De basis bestaat uit een introductie, basis ingrediënten, basistechnieken en basisrecepten. Dit moet je absoluut goed doorlezen en de basis gaan begrijpen om überhaupt te beginnen met het maken van sushi. Veel oefening (alleen al met het koken van de rijst) is noodzakelijk om iets van goede kwaliteit op tafel te kunnen zetten.

Je hebt om sushi te kunnen maken veel bijzondere keukentools, ingrediënten en technieken nodig om te starten. Hiervoor zal je naar een speciaal zaak en wellicht de vismarkt moeten om de basis in huis te halen. Niet alleen moet je veel in huis halen ook de basistechniek is al best ingewikkeld. De rijst moet je bijvoorbeeld 5 keer wassen, daarnaast staat Homakase vol met verschillende messen, vissoorten en fileertechnieken. Dit zorgt er helaas wel voor dat het niet voor iedereen weggelegd is. Het kost veel tijd en energie om alles te verzamelen en de technieken echt onder de knie te krijgen.

In deel twee ondervind je hoe ingewikkeld de kleinste details van sushi zijn. De rijst moet perfect zijn, de vis goed gesneden en de rijst moet in de perfecte vorm gekneed worden. Het lastige aan dit boek is dat je continu terug moet naar de basis (voorin het boek) als je deze nog niet onder de knie hebt. Voor veel basics wordt je in de recepten dan ook terugverwezen naar eerdere pagina's.

Nigiri (zalm)

Ik heb nog nooit zelf sushi gemaakt, dus dit was een extreme uitdaging voor mij. Ik durfde het nog niet aan zelf een vis te fileren, dus heb ik bij de visboer gevraagd om dit te doen (en gevraagd wat dan het meest geschikt zou zijn voor sushi). Daarna heb ik wel een snijtechniek geprobeerd, maar ik weet niet of het exact zo uitgepakt is zoals het hoort. Daarna was het wassen en koken van de rijst een hele klus. Op zich zag het aardig uit als sushi en smaakt het ook prima, ik denk dat de rijst alleen nog iets te 'vochtig' was en niet plakkerig genoeg voor dit type sushi.

Hosomaki (komkommer)

Ik heb alles tegelijk gemaakt, dus dezelfde rijst gebruikt voor de nigiri als voor deze. De hosomaki leek mij relatief makkelijk en eigenlijk ging dit ook voorspoedig. Ik denk dat er wel een betere techniek is voor het snijden van de komkommer, maar het zag eruit zoals het eruit moest zien en smaakte prima. Ik zal nog even moeten blijven oefenen om nog spectaculairdere dingen te maken, maar voor een eerste poging vind ik het goed gelukt.

Na het lezen (of alleen al doorbladeren) van Homakase kom je erachter dat sushi niet zo maar in elkaar geflanst wordt, maar dat over elk klein stukje nagedacht wordt. Als je nu weer sushi gaat bestellen denk je wel even anders over deze kleine stukjes kunst. Dit is een boek voor de échte liefhebber die tijd wil besteden aan het kopen van goede ingrediënten, oefenen met snijtechnieken en zich goed wil verdiepen in de specifieke 'sushi'techniek. Als je zelf niet met sushi aan de slag wilt staat het gelukkig vol met prachtige foto's, dus ligt het ook perfect op de koffietafel.

 

Recensie: Homakase - Oof Verschuren

Homakase

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Omakase’ betekent letterlijk: ‘ik laat het aan jou over’. De gasten, in het geval van de Japanse omakase meestal maar een paar, krijgen voorgeschoteld wat de chef voor ze kiest.
    In Homakase hebben we het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis, home made dus.

    Van oorsprong fotograaf Oof Verschuren (bekend van de fotografie van de boeken van Yvette van Boven) heeft zich de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het bereiden van sushi. Stap voor stap, foto per foto, laat hij zien hoe u op professionele wijze échte sushi bereidt voor zes gasten bij u aan tafel. Bij alle minder bekende ingrediënten of benodigde keukenspullen wordt stilgestaan, ook waar ze te krijgen zijn en zo nodig ook in welk seizoen.

    In Homakase maken we sushi met lokale vis of groenten, want ook dat is het idee achter de Japanse keuken: kook lokaal en binnen het seizoen. Alle fotografie, illustraties en prenten zijn van Oofs hand, zijn vrouw Yvette van Boven schreef het allemaal op. Het resultaat is een schitterend en uiterst bruikbaar boek waar elke beginner of beetje gevorderde thuiskok mee uit de voeten kan.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen