• onze waardering

De Wintergeest - Kate Mosse RECENSIE

Recensie: De Wintergeest - Kate Mosse

De Wintergeest van Kate Mosse is het nieuwste boek van deze Britse schrijfster. Kate Mosse is bij het grote publiek het meeste bekend van haar Languedoc trilogie en ook dit boek speelt zich af in Frankrijk, in de regio Midi-Pyrénées. 

1928 - de jonge Frederick Watson is op rondreis door Frankrijk. Freddy is in WO I zichzelf kwijt geraakt, nadat zijn broer tijdens die oorlog vermist is geraakt op Frans grondgebied en nooit meer terug is gevonden. Een van de vele gesneuvelden in actie in een gruwelijke oorlog. Freddie was nog een puber, maar zijn broer was de enige persoon die hem nog iets van liefde en aandacht gaf. Zijn ouders zijn koud en onverschillig. Freddy valt dus in een zwart gat, raakt gedeprimeerd en kan het verlies niet verwerken en afsluiten, zelfs niet na ruim 10 jaar. Hij komt tijdens zijn rondreis terecht in een klein dorp in Midi-Pyrénées en tijdens een dorpsfeest in Middeleeuwse stijl leert hij een jonge vrouw kennen, Fabrissa. Er is een directe klik tussen hen. Fabrissa kent ook verlies en waar Freddy al die jaren er niet over kon praten, kan hij zich wel tegenover Fabrissa uiten. Als zij op haar beurt over haar verlies vertelt, komt Freddy in een surrealistische sfeer terecht en blijkt dat Freddy en Fabrissa elkaar kunnen helpen om zichzelf weer te hervinden en rust te krijgen. 

De Wintergeest is een verhaal met een hele andere sfeer, dan we van Kate Mosse gewend zijn. Ook dit boek gaat in basis weer terug naar de Middeleeuwse Katharenvervolging in Languedoc en Midi-Pyrénées. Kate Mosse maakt wederom een mix tussen heden en verleden en ook De Wintergeest neemt je 800 jaar terug. Waar haar andere boeken echter historie en mysterieuze spanning met zich mee brengen en de verhaallijnen en plots ingewikkeld zijn, is De Wintergeest eenvoudiger en meer een treurig verhaal over verlies en afsluiting.  De beschrijving van de jaren twintig van de vorige eeuw en de omgeving van het Franse platteland, past perfect bij de melancholieke sfeer van het verhaal. Kate Mosse heeft twee vrij korte verhaallijnen prachtig beschreven, maar treedt niet in uitgebreide uitleg of details. Op Freddy na, blijven de personages vlak, maar dat is eigenlijk niet storend. Alles draait immers om Freddy's gevoelens. De Wintergeest gaat namelijk voornamelijk over gevoelens, verdriet, emoties en rust vinden in leven en leven na de dood. 

Allemaal wederom in de mooie heldere, soms bloemrijke stijl van Kate Mosse. Ze schrijft het verhaal vanuit Freddy. Hij vertelt zijn belevenissen van jaren terug aan een antiquair in Toulouse, omdat hij een oud perkament in het Occitaans geschreven, wil laten vertalen. De vertelling over wat hem overkomen is moet de inhoud van deze brief duiden of eigenlijk de gebeurtenissen bevestigen. De Wintergeest is dus grotendeels in de 'ik-vorm' geschreven. 

Het eind van het boek is was abrupt, maar een korte uitleg geeft wel aan hoe het Freddy vergaan is na al die mysterieuze gebeurtenissen. Het had misschien iets uitgebreider uitgewerkt kunnen worden, maar De Wintergeest is voor Kate Mosses doen een vrij dun boek en eigenlijk is het ook wel mooi om de lezer zelf een en ander in te laten vullen. Het einde is zeker wel bevredigend en ontroerend. 

Het boek is prachtig uitgevoerd in een witte harde kaft met een mooie blauwe glitter band. Gedrukt op wat dikker papier en voorzien van kleine sfeervolle illustraties. De Wintergeest is een boekje dat je trekt en een verhaal dat je pakt! Voor mij zeker 5 hartjes waard. 

 

Recensie: De Wintergeest - Kate Mosse

De wintergeest

  • Auteur:

    Kate Mosse
  • Verschenen:

    27 oktober 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789022594537
    Uitgever Boekerij
    224 pagina's
  • Uitgever:

    Boekerij
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de winter van 1928 reist de jonge schoolmeester Frederick Watson door een verlaten gebied in Frankrijk. Al tien jaar wordt hij achtervolgd door de dood van zijn oudere broer, die is omgekomen in de loopgraven van Vlaanderen. Nu heeft hij zelf de leeftijd bereikt waarop zijn broer stierf en is hij op de vlucht voor zijn verleden. Als Frederick in een sneeuwstorm terechtkomt, zoekt hij onderdak in een klein dorpje.

    Ondanks de ijzige kou hebben de dorpelingen zich in traditionele klederdracht gehuld en maken ze zich op voor een jaarlijks dorpsfeest. Frederick voelt zich aangetrokken tot een prachtige jonge vrouw, met wie hij praat, met wie hij danst, met wie hij zich voor het eerst weer gelukkig voelt. Maar als de volgende dag aanbreekt is de vrouw verdwenen. Frederick besluit naar haar op zoek te gaan in de bergen, langs paden die al eeuwen worden bewandeld door de dood, op plekken waar het verleden nog lang niet voorbij is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen