• onze waardering

Dit Verdronken Land - Renske Jonkman RECENSIE

Recensie: Dit Verdronken Land - Renske Jonkman

Het leven van Krijn en Lucas Endegeest wordt compleet overhoop gegooid als hun vader onverwachts komt te overlijden. Het familiebedrijf, de boerderij in het drassige West-Friesland, valt nu onder hun verantwoordelijkheid. Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden, die de broers onderling dreigt te verdelen. Moeten ze met de tijd meegaan? Of juist hun eigen tradities en het land van hun vader beschermen?

Jaren later ontmoeten we Lucia Endegeest, die nu voor de beslissing van haar oom staat en zich afvraagt of dit de juiste keuze is geweest. Ze hoopt haar antwoorden te vinden in de wildernis van Canada, en komt tot de ontdekking dat haar leven dichter bij de boerderij ligt dan ze dacht.

Het leven vandaag bestaat uit gigantisch veel dingen. Dat weten de meesten van ons als geen ander. Daarom is het juist zo belangrijk om soms even stil te staan bij de kleine dingen. Dit doet Renske Jonkman in haar nieuwe roman Dit Verdronken Land. Ze neemt ons mee naar de drassige polders van West-Friesland, om ons vervolgens onder te dompelen in een plek waar de tijd soms stil lijkt te staan. Jonkman heeft maar weinig woorden nodig om de sfeer te schetsen. Een vaak grimmige sfeer, die toch een soort geborgenheid heeft in de mist. Het houdt je aandacht vast in dat kleine wereldje van de boerderij, waar het drama van de familie Endegeest net zo belangrijk lijkt als welk wereldnieuws dan ook.

Jonkman schuwt om een kant te kiezen in Dit Verdronken Land. De beslissingen die worden gemaakt worden vanaf een afstand beschouwd, en daarmee sluipt er een waarheid in de pagina's die je soms zo over het hoofd kunt zien. Voor beide kanten van de broers is wat te zeggen, want gaan traditie en vernieuwing niet vaak hand in hand? Jonkman dwingt je om je eigen mening te vormen over de lijn die ze trekt.

Het boerse leven wordt ook realistisch neergezet. Geen tierelantijntjes die het zwoegen op het land romantiseren, maar de koude en harde werkelijkheid, vertaalt naar het hedendaagse leden. Dingen zoals het boerenprotest dat nog vers in ons geheugen zit worden aangehaald.

Dit Verdronken Land is een prachtig staaltje schrijverschap van Jonkman. De innige manier waarop ze ons aan de hand leidt naar een stuk natuur dat zoveel te verduren krijgt, en de mensen die er wonen, en ons vervolgens los laat om ons kennis te laten maken met de kleinere dingen die nog net zo belangrijk zijn is fantastisch. Het zal je niet snel loslaten. Die belofte kan Jonkman je zeker doen.

 

Recensie: Dit Verdronken Land - Renske Jonkman

Dit verdronken land

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de geest van de Great American Novel schreef Jonkman met Dit verdronken land een grootse Hollandse roman over de mens en het polderlandschap, een literaire vertaling van de boerendiscussie.
    De twee jonge broers Krijn en Lucas Endegeest wonen in het drassige laagland van West-Friesland: een polder waar de koeien nog op eilanden grazen en met de schuit over het water worden vervoerd. Wanneer dit eeuwenoude eilandenrijk op de schop dreigt te gaan, raken de broers verwikkeld in een onderlinge strijd. Moeten ze het land van hun vader beschermen of met de tijd meegaan? Dertig jaar later groeit Lucia Endegeest op in de familieboerderij. Ze worstelt met de beslissing die haar oom in het verleden heeft genomen. Haar zoektocht naar antwoorden voert haar naar de wildernis van Canada, waar ze ontdekt dat haar lot onlosmakelijk is verbonden met dat van haar familie en de boerderij.
    Dit verdronken land is een ode aan het Hollandse landschap.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen