• onze waardering

Het Boek van de Doodgraver - Oliver Pötzsch RECENSIE

Recensie: Het Boek van de Doodgraver - Oliver Pötzsch

Oliver Pötzsch Het Boek van de Doodgraver is het eerste deel in de nieuwe serie van deze Duitse auteur, die ook bekend is van de serie "Henkerstochter-saga". Pötzsch schreef al veel historische romans, maar Het Boek van de Doodgraver is een combinatie van historische roman en thriller. 

Wenen 1893, de jonge politie-inspecteur Leopold von Herzfeldt komt net aan in Wenen bij zijn nieuwe werkkring, als hij gelijk kan aansluiten bij een onderzoek naar een moord op een jonge vrouw in het Prater park. Hij maakt kennis met zijn nieuwe directe leidinggevende, de stugge botte en anti-semitistische inspecteur Leinkirchner, die eerst nogal sceptisch tegenover Leopolds nieuwe methodes staat. Leopold is een leerling van Hans Gross, een Oostenrijker die nieuwe onderzoeksmethodes in criminologie introduceerde, zoals het fotograferen van de plaats delict; vingerafdrukken veilig stellen en daderprofielen opstellen. Leopold ontdekt dat de jonge vrouw verkracht is en gespiest met een houten staak! Bovendien ligt haar hoofd er bijna af. Het blijkt dat ze niet de eerste is. Er zijn meerdere 'dienstmeisjes' (lees: prostituees) op deze wijze vermoord en van de dader ontbreekt ieder spoor. Leopold roept de hulp in van de doodgraver en beheerder van een van Wenens grootste begraafplaatsen, het Zentralfriedhof: Augustin Rothmayer. Want wat betekenen die spiezen en die onthoofdingen? Augustin is bezig met een boek over rituelen rond de doden en begraven. Ook krijgt Leo hulp van de slimme politietelefoniste Julia Wolf, die hem kan helpen als fotografe. Samen moeten ze het mysterie oplossen. 

Het Boek van de Doodgraver is een zeer spannende mix van historische roman en thriller en dankzij zijn uitgebreid onderzoek en geschiedkundige kennis weet Oliver Pötzsch de duistere sfeer van Wenen en de onderkant van de Weense maatschappij heel beeldend neer te zetten. Oliver Pötzsch heeft fictie en feiten mooi verweven in een heldere soepele schrijfstijl. Het is misschien een uitvloeisel van Oliver Pötzsch' werk als scriptschrijver, maar het boek leest werkelijk als een film en deed mij gelijk denken aan de Britse tv-serie Vienna Blood, die over een zelfde thema gaat en zich ook afspeelt in het negentiende eeuwse Wenen. 

De personages zijn stuk voor stuk mooi uitgewerkt en hebben zeker ook psychologische diepgang, hetgeen het totaal verhaal zondermeer ten goede komt. De verhaallijnen liggen op hoog niveau en de plots zitten goed in elkaar. Leopold is een jonge ambitieuze man, van Joodse afkomst, die het in zijn nieuwe team moet opnemen tegen antisemitisme maar ook tegen een team dat een vastgeroeste werkwijze heeft en erg moet wennen aan nieuwe methodes. Leopold zal een manier moeten vinden om samen te werken. Gelukkig is Leopold flexibel en vasthoudend en ervan overtuigd dat zijn methodes, geleerd van zijn mentor Hans Gross, beter werken. Aan hem om dit te bewijzen. De doortastende Julia, moet het opnemen tegen alle vooroordelen die er in die tijd over vrouwen heersten. Als je uit een arm gezin kwam, kon je in dienst als dienstmeisje en werd je uitgebuit of aangerand door de heer des huizes en aangezien Julia daar geen zin in had, heeft ze het baantje als telefoniste bij de politie aangenomen, maar ze is alleenstaande moeder en moet dus bijverdienen als zangeres, danseres. Ze is echter heel intelligent en Leo biedt haar de kans om een betere baan te krijgen. Augustin Rothmayer is een mysterieuze oude man. Stug en erg op zichzelf, maar het is ook een man met een triest verleden. Hij zorgt voor een klein meisje, dat hij Anna genoemd heeft. Ze lag alleen, verweest en verwaarloost op het graf van haar moeder. Augustin heeft dus wel degelijk emoties. Ook de andere personages zijn memorabele karakters. Levendig en interessant. 

Dankzij de nieuwe methodes van Hans Gross (die overigens een bestaand historisch figuur is en de uitvinder van porfilering van criminelen), met name het opstellen van een daderprofiel, komen Leo en Julia uit bij een zeer onwaarschijnlijke dader. Iemand die zich anders voordoet en met een groot psychische probleem worstelt. Het is leuk te lezen hoe deze bestaande methodes toen nog in de kinderschoenen stonden. 

Het Boek van de Doodgraver van Oliver Pötzsch is spannend, intrigerend en blijft boeien tot het eind. Intrigerende setting en met de belofte van vervolgdelen over inspecteur Leopold von Herzfeldt en Julia Wolf, ik kan niet wachten. Van mij krijgt het 5 hartjes! 

 

Recensie: Het Boek van de Doodgraver - Oliver Pötzsch

Het boek van de doodgraver

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ‘Fans van historische fictie zullen smullen van Pötzsch’ fantastisch neergezette wereld en uitstekend uitgewerkte personages.’ Publishers Weekly

    Wenen, 1893. Een stad die wordt gekenmerkt door grote innovatie, welvaart en een bruisend nachtleven, maar ook door extreme armoede en stijgende criminaliteit. De jonge inspecteur Leopold von Herzfeldt is pas aangekomen in Wenen, maar krijgt nu al een grote zaak op zijn bord: er zijn meerdere dienstmeisjes vermoord, elk van hen op brute wijze gespietst. Van de moordenaar ontbreekt elk spoor.

    Von Herzfeldt roept de hulp in van de pientere politiesecretaresse Julia Wolf en van Augustin Rothmayer, een doodgraver op de beroemde Centrale Begraafplaats van Wenen. Rothmayer is bezig een boek te schrijven over rituelen rondom de dood en weet daardoor dat spietsen een oude methode is om ‘ondoden’ ondergronds te houden. Loopt er een bijgelovige seriemoordenaar rond door de gasverlichte straten van Wenen? Om antwoorden te vinden, zullen de drie diep in de onderwereld van deze glamoureuze, kosmopolitische stad moeten graven. Om er vervolgens achter te komen dat het kwaad soms dichterbij huist dan je lief is.

    In de pers

    ‘Deze Duitse bestsellerauteur is internationaal nóg groter dan in zijn thuisland.’ The New York Times

    ‘De sfeervolle beschrijvingen, sterke plot en goed uitgewerkte personages betoveren vanaf de eerste bladzijde. Een must voor liefhebbers van historische spanning.’ Princeton Book Review

    ‘Geen wonder dat dit een internationale bestseller is: deze ambitieuze pageturner combineert een geweldige plot met een fascinerende setting.’ Book Page

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen