• onze waardering

Bodyhack - Tanja de Jonge RECENSIE

Recensie: Bodyhack - Tanja de Jonge

Al meer dan een decennium behoort Tanja de Jonge tot het selecte clubje van jeugdauteurs in Nederland. Met Cyberboy scoorde ze in 2016 een ware bestseller. Bodyhack is het vervolg op deze succesvolle jeugdroman. In het eerste deel werd Bjorn slachtoffer van een zwaar ongeval. Hij overleefde ternauwernood, maar kreeg in Japan allerlei 3D-geprinte implantaten en gaat verder door het leven als cyborg, half-mens, half-robot. De Amerikaanse afdeling van Defensie, ICDP, wil hem inlijven als superrobot en vechtmachine, maar dat wil Bjorn niet en hij slaat op de vlucht. In Bodyhack neemt Bjorn contact op met zijn beste vriend Kevin. Hij vertelt dat hij zich zorgen maakt omdat hij niet meer groeit en dat hij een afspraak heeft in Nederland. Bij de volgende afspraak blijft Bjorn afwezig. Een zoektocht met behulp van de hacker Moonlight brengt aan het licht dat Bjorn ontvoerd is. Zowel Kevin en de vriendengroep, als het ICDP gaan op zoek. De zoektocht brengt het gezelschap langs medische en ethische randgevallen als progeria en cryonisme. De grens tussen leven en dood, hoe omgaan met het verouderingsproces, alles passeert de revue.

Tanja de Jonge balanceert in Bodyhack op de grens van het geloofwaardige. Allereerst is er het gegeven van Bjorn, de cyberborg, maar daarnaast is er het cryonisme, het invriezen van dode mensen om hen later weer tot leven te wekken. De auteur probeert duidelijk wat ethische thema's te behandelen, maar daar lijdt de spanning in het boek wel wat onder. Bodyhack heeft an sich een spannende plot, maar er wordt te veel verteld en te weinig verwacht van de lezer. Bij een spannende thriller moet de lezer meedenken, meezoeken, tussen de regels door lezen. Dat hoeft hier niet: alles wordt netjes verteld. De personages zijn best goed uitgewerkt, vooral het hoofdpersonage Kevin, en zijn vrienden komen goed en geloofwaardig uit de verf, elk met hun talenten en gebreken. De volwassenen in het boek blijven ietwat op de achtergrond, zijn minder uitgewerkt en komen vaak ook minder realistisch over.  De Jonge heeft een vlotte stijl en het boek leest heel vlot, maar iets ontbreekt. De spanning wordt gebroken door de veelheid aan informatie en dat is best jammer, want het verhaal staat er wel. Tanja de Jonge schrijft doorgaans voor jongere lezers, misschien is dat de reden waarom ze ook zoveel uitlegt. Voor Young Adult-boeken hoeft dit helemaal niet en daar zit dus nog een werkpunt in. Als vervolg op Cyberboy zal het boek zeker gesmaakt worden.

 

Recensie: Bodyhack - Tanja de Jonge

Bodyhack

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat zou jij doen als je allerbeste vriend in gevaar was? Kevins beste vriend Bjorn verdwijnt spoorloos. Kevin ontdekt dat Bjorn is ontvoerd door een wetenschapper die op zoek is naar de vraag: hoe laat je mensen eeuwig leven? Kevin weet het zeker: Bjorn is in levensgevaar. Kan hij Bjorn redden voordat het te laat is? Samen met Anne en Joris gaat hij op zoek. Maar zij zijn niet de enigen die Bjorn graag willen vinden…
    Spannende thriller over moed, vriendschap en over de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen