• onze waardering

De Zonnevangers 1: Het Geheime Verbond - Ida Tufte Michelsen RECENSIE

Recensie: De Zonnevangers 1: Het Geheime Verbond - Ida Tufte Michelsen

De Zonnevangers Het Geheime Verbond van Ida Tufte Michelsen is de debuutroman van deze Noorse journaliste en producent. Het is deel 1 van de Zonnevangers reeks. 

De twaalfjarige Alma Freng verhuist voor de zoveelste maal met haar vader, dit maal naar het eiland Evelsoy in het Navalmeer. Haar vader Simon is een enorme controle freak, die spullen labelt met kleurcodes en zelfs Alma's leventje tot in de puntjes regelt. Maar Alma houdt van haar vader en neemt al zijn eigenaardigheden voor lief. Zelfs het feit dat ze bijna nergens langer blijven dan 6 maanden. Ze heeft het niet echt gezellig op school, maar ook dat is ze gewend als eeuwige 'nieuweling'. Alma's moeder is overleden en haar vader heeft haar altijd in de waan gelaten dat ze geen verdere familie heeft, tot op een avond een elegante oudere dame aanbelt. Haar vader wijst de vrouw, die zijn moeder blijkt te zijn, direct de deur, maar deze Elionora weet wel op een andere manier met haar kleindochter contact op te nemen. Het blijkt dat er in het land magische families zijn. Magie is iets dat je erft. Deze personen, de Zonnevangers, zijn er om de Tijd in de wereld te beheren. Tijd zweeft om de mensen heen als draden en ieder mens heeft zijn eigen tijdsdraad. Het is aan de Zonnevangers om afgebroken draden netjes op te ruimen, zodat er geen chaos ontstaat. Om dit te kunnen doen, kunnen ze Tijd ook beheersen door met hun vingers te knippen en tijd in te korten, terug te spoelen of stil te zetten. Ze kunnen in seconden over de wereld reizen en zelfs door tijd en ruimte via zonnestralen, die ze kunnen vangen en bewaren in magische doosjes, de aria's. Alma leert van haar oma dat zij ook uit zo'n oude magische Zonnevangers familie komt, de Frevelleng familie. Elionora wil graag dat Alma ook een Zonnevanger wordt, want dat zit in haar bloed. Ze moet Alma echter in het geheim opleiden, want Simon wil er allemaal niets mee te maken hebben en hij wil Alma afschermen voor alles. Voor Alma is alles allemaal nieuw. Waarom is Simon zo tegen Zonnevangen en wil hij niets meer te maken hebben met zijn eigen moeder? Waar is haar opa Edwin? En welke gemene rol speelt Grootminister Gabriella Grubel, de leider en dictator van het land, in deze hele toestand? 

Met De Zonnevangers Het Geheime Verbond is Ida Tufte Michelsen een ontzettend leuke reeks gestart met erg veel potentie. Spannend en zeer onderhoudend. Haar schrijfstijl is luchtig en het verhaal leest heel vlot weg. Ideaal ook voor kinderen vanaf 10 jaar om zelf te lezen. Het verhaal staat bol van allerlei geheimzinnigheden, wonderlijke gebeurtenissen, maar ook gevaar en spanning. Het verhaal van De Zonnevangers pakt je direct en neemt je mee in een wonderlijke wereld. Ondanks dat reizen door tijd misschien een moeilijk gegeven is voor kinderen van 10 jaar, legt Ida Tufte Michelsen het allemaal duidelijk en helder uit, zonder dat het saai wordt. 

Een vergelijking met de Harry Potterreeks moet je met De Zonnevangers Het Geheime Verbond niet maken; dit is gewoon heel anders. Een hele andere setting en een andere verhaallijn. Het is ook een uniek verhaal over een speciaal soort magie. Tijd en reizen door de tijd op zonnestralen. Hoe leuk is dat! Alma is echt een kind van twaalf. Onzeker van zichzelf omdat ze nu eenmaal een buitenbeentje is en inderdaad wel een beetje raar, vanwege haar vreemde vader. Je beleeft een wereld, onderdrukt door een dictator, vanuit de optiek van een kind. Je voelt haar ongemak in de klas op school en haar verwondering als ze ontdekt dat ze niet alleen is met haar vader, maar nog andere familie heeft. Dankzij haar oma maakt ze ook nieuwe vrienden en krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen. Ze leert om hoe dan ook zichzelf te zijn en te blijven. 

De andere personages blijven nog een beetje vlak, maar vergeet niet dat dit een jeugdboek is. Hun instelling en gedragingen zijn helder genoeg en ik neem aan dat ook zij verder uitgewerkt worden in de vervolgdelen. Opa Edwin bijvoorbeeld. Hij komt pas op het eind naar voren en blijft nu nog een mysterieus figuur. En Simon, Alma's vader, het wordt wel enigszins duidelijk dat hij als kind een hele vreemde jeugd heeft gehad, maar dat hij zo excentriek is geworden en een beetje afwijzend wat betreft zijn familie, is ook intrigerend. 

Maar ondanks het feit dat wat de familiekant betreft het een en ander opgehelderd wordt, zijn Alma en de Zonnevangers er nog niet. De Grubelgroep is nog lang niet verslagen en het land nog niet bevrijdt! Genoeg stof dus voor deel 2. Alma moet nog zoveel meer leren en er is nog erg veel onduidelijk.

Ida Tufte Michelsens De Zonnevangers Het Geheime Verbond, geef ik voorlopig nog 4 hartjes. Goed geschreven, spannend en boeiend, goed te lezen voor jeugd, maar het is pas deel 1 en het verhaal moet zeker nog groeien. Maar met dit soort inspirerende verhalen is het voor de jeugd in ieder geval een feestje om te gaan lezen.  Hopelijk komt deel 2 dus snel uit!

 

Recensie: De Zonnevangers 1: Het Geheime Verbond - Ida Tufte Michelsen

Zonnevangers 1 - Het geheime verbond

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Via haar oma ontdekt Alma Freng dat ze een zonnevanger is. Zonnevangers zorgen ervoor de dat de draden van de tijd niet in de knoop raken. Sommigen van hen kunnen zelfs de tijd terugdraaien.
    De zonnevangers plannen een coup om dictator Grubel ten val te brengen. En daarbij hebben ze de hulp van Alma nodig. En daarom moet Alma niet alleen leren vliegen, maar ook zonnestralen vangen en de tijd beheersen. En dit alles in een paar weken tijd! Hoe houdt ze zich staande?

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen