• onze waardering

Middelkind - Kirsty Applebaum RECENSIE

Recensie: Middelkind - Kirsty Applebaum

In Middelkind volgen we een 11-jarig meisje, Maggie. Ze heeft 2 broers: een jongere broer genaamd Trig en een oudere broer Jet, die op handen wordt gedragen. Maggie zelf is een 'middelkind'. Ze voelt zich ongehoord en ongezien.

Als oudste kind was je namelijk bevooroordeeld en hoefde je geen zware klusjes te doen. De oudsten gingen op 'kamp' waar ze gingen vechten in de Stille Oorlog.

Op een dag ontmoet ze een meisje, Una. Una is een dwalersmeisje en 'dwalers zijn vies, verachtelijk en vals'. Dat kreeg elk kind te horen wanneer ze opgroeiden. 

Una heeft hulp nodig...

Maggie beslist haar die hulp te bieden, maar ondertussen hoopt ze ook dat zij Una kan vangen. Want als je een dwaler kan vangen, dan ben je een held en word je wel gezien en gehoord door de anderen, iets wat Maggie zo graag wil.

Zal het haar lukken om Una te vangen en wat zijn de gevolgen van haar daden...?

Middelkind heeft een mooie verhalende stijl, verteld vanuit Maggie's standpunt. Er is een goede, geleidelijke opbouw. In het begin verloopt het verhaal vrij rustig, de auteur neemt er haar tijd voor om het verhaal op te bouwen. Naarmate het verhaal vordert, wordt de spanning opgevoerd en word je meegenomen in een aangrijpende en dramatische verhaallijn. 

De geheime vriendschap die ontstaat tussen Una en Maggie neemt ook een belangrijk deel in de verhaallijn in en wordt zeer mooi weergegeven. 

Thema's zoals vriendschap, verraad, moedig zijn en het juiste doen komen op een erg aangrijpende manier aan bod. Ook al is Maggie nog erg jong, haar aandeel in het boek is toch van groot belang. Ze is een moedig en heldhaftig jong meisje dat voor zichzelf durft opkomen en over haar eigen angst heen durft te stappen. Als middelkind is zij ook het hoofdpersonage in dit boek. De verboden vriendschap die zich langzamerhand ontwikkelt tussen Una en Maggie is bovendien zeer krachtig. Beide meisjes komen uit verschillende werelden en werden verschillend opgevoed, maar toch ontwikkelen ze dus een band.

Middelkind is een erg sfeervol geschreven boek. De auteur neemt je mee op een spannende tocht die je zelf beleeft en het lijkt alsof je zelf in het verhaal bent beland. Af en toe komen er ook enkele ritmische liedjes voor in het verhaal, dit is een leuke afwisseling

Kirsty Applebaum is een bekroond kinderboekenauteur. Middelkind is haar debuutroman. Applebaum heeft een erg meeslepend en spannend boek geschreven dat zeer vlot leest. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken en goed te volgen. Bij elk hoofdstuk staat ook de datum vermeld, het boek begint op 1 september en eindigt met hoofdstuk 35 op 10 september. 

De prachtige blauwe achtergrond op de cover met de feloranje titel zal ook veel mensen weten aan te spreken en past perfect bij de sfeer die het verhaal uitstraalt.

Een spannend leesavontuur voor kinderen vanaf 10 jaar!

 

Recensie: Middelkind - Kirsty Applebaum

Middelkind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Onze oudsten zijn helden, onze oudsten zijn speciaal…’
  Waar Maggie woont, worden de oudste kinderen op handen gedragen. Zij hoeven niks en mogen alles. Want als ze 14 zijn, gaan ze weg. Naar 'kamp', waar ze leren vechten in de Stille Oorlog. Naast haar oudere broer Jed voelt middelkind Maggie zich miskend en onzichtbaar. Dan ontmoet ze Una, een dwalersmeisje. Dwalers zijn vies, vals en verachtelijk, dat is Maggie met de paplepel ingegoten. Una heeft hulp nodig, en Maggie besluit om haar vertrouwen te winnen. Want als zij een dwaler kan vangen, zal ze een held zijn en eindelijk respect krijgen. Zo zet Maggie een reeks van gebeurtenissen in gang die ze niet meer kan stoppen, en die haar hele wereld op z'n kop zullen zetten...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

 • Nieuwste Thor: Love and Thunder trailer is uit!

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen