• onze waardering

Huizinga 3: Het derde boek - Frank van Pamelen RECENSIE

Recensie: Het derde boek - Frank van Pamelen

Professor Olivier Huizinga bezoekt een oude vriendin in Siena. In de stad maakt iedereen zich klaar voor de Palio, een beroemde paardenrace. Het is er nog drukker dan anders. Na een botsing met een zwerver vindt Huizinga een vergeelde pagina van een oud manuscript in zijn jaszak. Wat later wordt de zwerver dood teruggevonden in de buurt van het SATOR-vierkant, een raadsel waar hij zich tijdens zijn studie al eens in heeft verdiept.

Het derde boek is een thriller van Frank van Pamelen. De Nederlandse auteur schreef vooral jeugdboeken, maar bracht eerder al De Vliegende Hollander en De wraak van Vondel uit waarin Huizinga ook een hoofdpersonage is. Hij is dus niet aan zijn proefstuk toe wat betreft spannende boeken die een mengeling van feit en fictie bevatten.

Olivier Huizinga is een professor uit Leiden die gespecialiseerd is in literatuur en gefascineerd is door taal. Hij heeft weinig op met de drukte in Siena, maar wil wel graag zijn oude vriendin Sandrie terugzien. Dat de professor redelijk naïef is blijkt al snel. Er gaan geen alarmbelletjes rinkelen wanneer hij de bladzijde in zijn bezit vindt of wanneer de toevalligheden zich op beginnen te stapelen. Dat gebeurt pas wanneer iemand die hij liefheeft in gevaar wordt gebracht. Huizinga blijkt het soort personage dat veel kennis bezit, maar niet weet hoe hij actie moet ondernemen. Het zijn de andere personages die het verhaal lijken te sturen.

Frank van Pamelen vertrekt in Het derde boek vanuit een boeiend idee: een vermist manuscript dat naar lang verloren gewaande rijkdommen zou kunnen leiden. Hij zet verschillende verhaallijnen uit waarin een schatzoeker, een religieuze orde en een ambitieuze miljardair een rol spelen. Door vanuit verschillende perspectieven te werken, weet hij nieuwsgierigheid op te wekken en spanning te creëren. De insteek rond het SATOR-vierkant biedt heel wat mogelijkheden. Helaas is het daar ook waar het een beetje misloopt. De auteur lijkt zoveel te willen vertellen dat hij zichzelf verliest in de vele geschiedkundige aspecten en de plot aan helderheid moet inboeten. Dat heeft eveneens invloed op de spanningsboog die wat afvlakt.

Wat betreft vertelstem is het echter wel een erg toegankelijk boek. Het is vlot geschreven en de juiste sfeer wordt opgeroepen doorheen de hoofdstukken. De auteur kiest voor een duidelijk en beeldend taalgebruik, waardoor het gemakkelijk is om Siena en de toeristische trekpleisters tot leven te zien komen.

Het derde boek leest prettig en stelt de lezer bloot aan een hoop mysteries. Wie houdt van feiten over oude beschavingen die vermengt worden met zoektocht doorheen Toscane en verder, zit zeker goed met dit verhaal. De chaotische gedachtegang en de argeloosheid van het hoofdpersonage storen een tikkeltje, maar de plezierige schrijfstijl en de snelle opeenvolging van gebeurtenissen maken het dan weer interessant.   

 

Recensie: Het derde boek - Frank van Pamelen

Huizinga 3 - Het derde boek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De thriller Het derde boek van Frank van Pamelen, het derde deel in de Huizinga-serie, is een spannende speurtocht door de geschiedenis vol oude dichtregels, antieke kaarten en pauselijke geheimen.

  Het is 15 augustus 2019, Maria-Tenhemelopneming, en in Siena maakt iedereen zich op voor de Palio, de spectaculaire paardenrace op het wereldberoemde plein. Professor Olivier Huizinga is met een vriendin een paar dagen in Toscane. Na een botsing met een lokale clochard vindt hij iets in zijn jaszak: een vergeelde pagina met daarop een vage gravure en een handgeschreven boodschap, gericht aan hem persoonlijk. Even later wordt de zwerver dood aangetroffen naast de Duomo. Boven zijn hoofd prijkt een eeuwenoud raadsel, gebeiteld in het marmer: het SATOR-vierkant. Een woordpuzzel die Huizinga moet zien op te lossen. En snel ook.

  Het derde boek is een spannende speurtocht door de geschiedenis: oude dichtregels, antieke kaarten en pauselijke geheimen leiden naar de Terzo, een verloren gewaand werk uit de Griekse oudheid. En naar een van de best bewaarde geheimen uit de geschiedenis.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

 • Onze aanraders voor Netflix in juni

 • 21 Engelse boeken gebaseerd op een sprookje

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen