• onze waardering

Mindful Moorden - Karsten Dusse RECENSIE

Recensie: Mindful Moorden - Karsten Dusse

Hoe ga je om met stress in je dagelijks leven? Zeker als je constant onder spanning staat. Deze vraag moet Björn Diemel zich heel rap gaan stellen nu zijn vrouw Katharina hem voor een ultimatum stelt. Of hij gaat mindfulnesstraining volgen, of hun huwelijk is voorbij. Hiermee staat niet alleen de relatie met zijn echtgenote op het spel, maar ook zijn dochter Emily. Björn kiest eieren voor zijn geld en volgt de training, al is hij wat sceptisch. Maar hij steekt meer op dan hij initieel dacht, en weet zijn nieuwe kennis snel in te zetten in de praktijk. Dit resulteert echter in wat anders dan de meer algemeen geaccepteerde gevolgen van mindfulness en in een week heeft Björn een half dozijn moorden op zijn geweten.

Humor en thrillers gaan niet vaak samen. Integendeel, de kans is groot dat humor alleen maar afdoet aan de spanning die de schrijver probeert op te bouwen. Niet in Mindful Moorden. Dusse weet de balans perfect te behouden als hij ons meeneemt in de innerlijke monoloog van zijn protagonist. Hiermee zet hij ons ook meteen voor een ethisch dilemma. Is er een situatie waarin een moord gerechtvaardigd kan worden? Want als je werkt met de grootste criminelen in de branche en je ruimt er een paar op, hoe schuldig kun je dan echt zijn. Dusse vat dit bij de horens en gaat er met een gezonde dosis sarcasme op in.

Datzelfde sarcasme zorgt er wel voor dat de spanning er niet echt inzit in Mindful Moorden. Het is geen puntje van je stoel verhaal dat Dusse ons voorlegt, maar dat hoeft gelukkig ook niet. De verhaallijn is nog steeds intrigerend, en de personages waar je mee te maken krijgt hebben een goede invulling, al voelt het soms wel wat vlak. Gelukkig is dit pas het eerste deel in een trilogie, waarvan de laatste twee delen op een vertaling wachten. Hopelijk weet Dusse hiermee de wereld wat verder uit te schetsen, en wat strakke lijnen neer te zetten.

Al met al hoef je Mindful Moorden niet te lezen omdat je graag een avondje nagels wil bijten. Maar als je van zwarte humor houdt met een flinke dosis existentiële vragen verpakt in een mooi jasje, dan zit je met Dusse zeker goed. Hij kent zijn publiek, en weet hoe hij een goed verhaal neer kan zetten zonder hierbij saai te worden. Wie weet wat voor ademhalingsoefeningen we leren in het vervolg van deze serie.

 

Recensie: Mindful Moorden - Karsten Dusse

Mindful Moorden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het huwelijk van misdaadadvocaat Björn Diemel wankelt. Zijn vrouw staat erop dat hij een mindfulness-seminar volgt om zijn leven beter in balans te krijgen en zo hopelijk een betere vader en echtgenoot te worden. Björn had alleen niet kunnen vermoeden dat hij al snel op een heel andere manier gebruik zou maken van wat hij er leert. Wanneer een van zijn cliënten, een zware en overduidelijk schuldige crimineel, voor problemen begint te zorgen besluit Björn heel kalm hem uit de weg te ruimen, precies volgens de mindfulnessprincipes zoals hij die inmiddels kent. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen