• onze waardering

Wij kunnen dit - Nelleke Noordervliet RECENSIE

Recensie: Wij kunnen dit - Nelleke Noordervliet

Kun je op een latere leeftijd nog een liefde starten? Kun je je bagage van de rest van je leven dan achter je laten? Op een dag komt Leo in de boekhandel van Helen en er ontstaat een bijzondere klik. Ze zijn allebei rond de veertig jaar en besluiten hun verleden buiten beschouwing te laten in hun toenadering naar elkaar, maar of dit voldoende is om een relatie te onderhouden...

Nadat haar vader niet meer voor de boekhandel kon werken heeft Helen deze overgenomen. Deels omdat ze trouw wil zijn aan haar vader, maar ook deels omdat ze niet van het gebaande pad af durft te wijken. Helens moeder heeft haar op jonge leeftijd verlaten, dus Helens plichtsbesef naar haar vader is groot.

Leo's ouders zijn, toen hij jong was, omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Hij is daarna bij zijn tante in huis geplaatst, maar heeft eigenlijk alle familiebanden ver weggestopt. Hij komt, onder de naam van zijn moeder, terug naar Rotterdam om te achterhalen wie zijn ouders waren en wat dit betekent voor de zin van zijn eigen leven. 

In de boekhandel ontmoeten Leo en Helen elkaar en al snel merken ze dat er een klik is. Ze besluiten niet over het verleden te praten en praten over gevoelens vinden ze lastig. Ze gaan een soort spel aan door elkaar brieven naar elkaar te schrijven vanuit Sappho en Anaximandros: Griekse filosofische figuren. 

Na een tijdje gaat Leo naar New York om daar een project op te zetten, terwijl Helen in Rotterdam blijft om de boekhandel te verbouwen. Ze merken dat ze elkaar erg missen, maar dat hun toekomstideeën toch ook ver uit elkaar liggen. 

Nelleke Noordervliet laat Leo en Helen om beurt vertellen, zo weet je als lezer meer van de personages, dan zij over elkaar. Leo en Helen ervaren liefde in tijden van corona, want ook de pandemie komt terug in Wij kunnen dit. Deze liefde tussen Helen en Leo uit zich vooral in het verlangen naar een soulmate. Het lichamelijke verlangen wordt maar erg summier beschreven.

De brieven die uitgewisseld worden tussen Sappho en Anaximandros zijn in het begin wel leuk, maar op een gegeven moment geloof je het wel. Daarnaast heeft Nelleke Noordervliet het karakter P.V. Spin toegevoegd, een onderzoeker die Leo helpt zichzelf te vinden. Een bijzonder fictieve verschijning die het realistische verhaal te kort doet.

Wij kunnen dit beschrijft een liefdesverhaal tussen 40'ers. Kun je in deze maatschappij, met de rugzak die je zelf meeneemt, nog een goede relatie aangaan? Wat kun je achter je laten en welke informatie is nodig om de relatie te laten slagen? Die zoektocht gaan Helen en Leo samen aan.  

Recensie: Wij kunnen dit - Nelleke Noordervliet

Wij kunnen dit

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Liefde is gedoe. Maar soms verrukkelijk gedoe.

    In ‘Wij kunnen dit’ van Nelleke Noordervliet bloeit de liefde op tussen twee veertigers. Maar een nieuwe relatie beginnen op die leeftijd is gedoe. Het is riskant. Helen heeft de boekhandel van haar vader voortgezet en vecht tegen faillissement. Leo is een succesvol ondernemer die een sabbatical neemt om oude trauma’s te verwerken en een nieuw doel in zijn leven te vinden. Allebei voorzien van een verleden, behept met gewoontes, gehard door teleurstellingen, en dan opnieuw beginnen alsof het niets is? Helen en Leo spreken af blanco te beginnen. Het verleden bestaat niet. Alleen het heden telt. Maar het verleden laat zich niet wegmoffelen. Zowel de liefde als de misverstanden bloeien op. Liefde – kunnen ze het? Met humor, inzicht en groot gevoel voor detail beschrijft Nelleke Noordervliet de liefdesperikelen van Helen en Leo in deze veelomvattende roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van Rotterdam, New York en met de coronapandemie als gamechanger.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Virginia - Ida Does

  • Marissa Meyer over haar nieuwe boek Alter Ego

  • Als ik jou was...

Zoek in artikelen