• onze waardering

Gallant - V.E. Schwab RECENSIE

Recensie: Gallant - V.E. Schwab

Olivia is 14 jaar en woont in een tehuis genaamd Merilance. Voor zover ze weet heeft ze geen familie. Omdat Olivia niet kan spreken, wordt ze gepest door de andere meisjes. Ze kan niet wachten om Merilance te verlaten. Dan krijgt ze een brief van een oom van wie ze niet wist dat ze hem had: hij vraagt haar naar het landhuis Gallant te komen. Olivia weet dat ze eigenlijk niet moet gaan, want in het dagboek van haar moeder stond dat ze weg moest blijven van Gallant. Maar het idee van een thuis en een familie trekt haar toch...

Olivia kan dodelingen zien: geesten die ronddwalen maar verdwijnen als ze hen aankijkt. Dit kan ze al heel lang, dus voor haar is dat normaal. Anderen kunnen de dodelingen echter niet zien. Olivia weet dat ze haar niets kunnen doen en is daarom niet bang van ze, wat gezien haar leeftijd toch best knap is. Vooral omdat de dodelingen vaak niet meer intact zijn en lichaamsdelen of stukken van hun gezicht missen.

Gallant wordt afgewisseld door het leven van Olivia en dagboek elementen. Je komt erachter dat dit het dagboek van de moeder van Olivia was, die het schreef als een brief naar de vader van Olivia. Later gaat het over 'onze dochter', wat aangeeft tegen welke 'jij' de moeder het heeft als ze schrijft. Dagboek elementen komen steeds weer terug en doen denken aan Shatter Me (Touching Juliette serie) door doorgehaalde zinnen en onsamenhangende lengtes:

¨Het spijt me dat ik vrij wilde zijn, sorry dat ik de poort opende, sorry dat je er niet meer bent en ze kijken hij kijkt hij wil je terug maar jij bent dood hij wil mij maar ik ga niet naar de andere kant hij wil haar maar zij is alles wat ik van jou en mij heb zij is alles wat ik heb ze is alles wat ik wil ik wil naar huis¨ (pagina 22)

Tekeningen komen regelmatig terug tussen de hoofdstukken, ze zien er duister maar toch intrigerend uit. Mooi vormgegeven en passen bij de toon die het boek zet. Halverwege kom je erachter wat de tekeningen zijn. Het zijn niet alleen tekeningen als opvulling, maar ze hebben ook nog een betekenis. 

In het midden van het boek zit een stuk uit het dagboek van de moeder van Olivia. Je ziet passages die ze geschreven heeft, die je overigens al kent omdat Olivia ze vaak gelezen heeft, maar ook tekeningen. Stukje bij beetje wordt steeds meer duidelijk over de mysterieuze verdwijning van haar moeder, maar ook wat zich afspeelt in Gallant.

¨Met een plotse en abrupte beweging komt hij overeind van zijn troon. Hij stapt het podium af naar de dansvloer, manoeuvreert zich tussen de dansende gestalten door, en als hij hen passeert gaan ze onmiddellijk dood. Het is geen menselijke dood, er vloeit geen bloed en er klinkt geen geschreeuw van pijn. Ze brokkelen simpelweg af, vallen als bloemblaadjes van verwelkte bloemen op de vloer en veranderen in een hoopje as.¨ (pagina 196)

Er zitten best verontrustende en lugubere aspecten in Gallant. Bovenstaand voorbeeld is niet zo grafisch, maar er zitten veel viezere en dus ook meer beeldende stukken tussen. Hier moet je als lezer wel even op voorbereid zijn, want als je een hoop verbeelding hebt zie je de dingen die beschreven worden als het ware voor je. Zeker geen reden om het boek van Schwab links te laten liggen, maar wel iets om bij stil te staan wanneer je hier niet goed tegen kunt. 

Vanaf ⅔ van het boek wordt Gallant echt spannend en kun je het niet meer wegleggen. Dit boek van V.E. Schwab komt binnenkort uit en is een echte aanrader voor lezers die van mysterieuze dingen houden en kunnen tegen schaduwen die tot leven komen en hun best doen naar de menselijke wereld te komen.

Gallant

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Er zijn een paar dingen die de tienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

  Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

 • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

 • Once Upon a Time feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

Zoek in artikelen