• onze waardering

De fjord - Jørn Lier Horst RECENSIE

Recensie: De fjord - Jørn Lier Horst

De Scandinavische thriller De Katharinacode oogstte vorig jaar een enorm succes in het Nederlandse taalgebied. Auteur van dienst was Jørn Lier Horst, zelf ex-rechercheur moordzaken en zo dus goed geplaatst om over deze zaken te schrijven. Deze eerste van vier cold case-thrillers bracht zijn populaire rechercheur William Wisting, bekend uit een hele reeks eerdere thrillers, terug. Het tweede deel van het cold case kwartet De Fjord riep dan ook hoge verwachtingen op.

In De Fjord krijgt Wisting wel een heel bijzondere opdracht die hij heel discreet moet uitvoeren. De populair politicus  Bernhard Clausen is plots overleden en in zijn vakantiehuis vindt men een enorme som geld. Vijftien jaar eerder verdween in dezelfde buurt de jonge visser Simon Meier en hij werd nooit meer teruggezien. Wisting mag zelf zijn team samenstellen en al gauw vinden ze een link tussen beide zaken. Ook Wistings dochter Line zit in het team. Als freelance journaliste kan ze makkelijk met mensen praten. Wisting toont zich enerzijds een echte familieman, bezorgd om dochter en kleindochter, anderzijds een teamleider met strenge hand. Gaandeweg vinden ze hun weg in het donkere kluwen dat zich rond Clausen bevindt. Met gevaar voor eigen lijf en leden gaan de teamleden tot het uiterste om de ware toedracht te ontrafelen.

Jørn Lier Horst schrijft met kennis van zaken. Op een zeer analytische manier ontleedt hij het hele onderzoek en krijgt de lezer een waarheidsgetrouwe kijk op een echt politieonderzoek. Horst schrijft vlot en heel realistisch, met een nuchtere kijk op de zaken. Hij heeft de gave om de perfecte mix te vinden tussen spanning en realisme. Soms zijn er iets te veel herhalingen en wordt alles te gedetailleerd beschreven. De spanning kan daardoor voor sommige lezers wat wegebben, maar wie geïnteresseerd is in de verschillende aspecten van een politioneel onderzoek neemt dat er graag bij. Naast de vlotte stijl is ook de karaktertekening een bijzonder pluspunt in De Fjord. Horst ontpopt zich als een meesterlijke observator, niet alleen van de hoofdpersonages, maar evenzeer van de nevenpersonages. Bovendien besteedt hij veel aandacht aan het goed weergeven van de onderlinge relaties en interacties.

Hoewel De Fjord het tweede deel is van een kwartet, kan het boek perfect als stand-alone gelezen worden. De kille Scandinavische nuchterheid, de rustige uitstraling van de gefocuste rechercheur en het onderduiken in de duistere wereld van vergeten moordzaken, zorgen voor een spannende leeservaring. Horst heeft zich zo stilaan een weg geschreven en zich bij de betere Scandinavische thrillerauteurs gesetteld.

Recensie: De fjord - Jørn Lier Horst

Cold Case Kwartet 2 - De fjord

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is vijftien jaar geleden dat Simon Meier zijn huis uit liep en spoorloos verdween. En een dag geleden dat het lichaam van politicus Bernard Clausen gevonden werd in zijn vakantiehuisje aan de Noorse kust. Als Wisting op de zaak wordt gezet, ontdekt hij algauw dat hij wellicht ook de missende link naar de verdwijning van Simon Meier heeft gevonden. Maar om echt uit te vinden wat er destijds gebeurde, zal hij moeten samenwerken met een oude vijand.
    Zijn onderzoek leidt hem door de duistere wereld van Clausens interesses en bezigheden. En de oplossing lijkt dichter bij huis te liggen dan hij ooit had kunnen vermoeden.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Ooit waren er wolven - Charlotte Mcconaghy

  • George R.R. Martin werkt aan een ander 'Game of Thrones' einde

  • Mijn hart op slot

Zoek in artikelen