• onze waardering

Wat niet deert - Nicolet Steemers RECENSIE

Recensie: Wat niet deert - Nicolet Steemers

Jaren nadat hun moeder het gezin verliet, nemen Ruud, Philip en Manon hun verwarde vader en Philips vrouw Susan mee naar het zomerhuisje van de familie. Echt een ontspannen samenzijn is het niet, helemaal wanneer het er op lijkt dat de waarheid over hun verdwenen moeder al die jaren verborgen is gebleven.

In Wat niet deert van Nicolet Steemers volg je een gezin dat na ruime tijd terugkeert naar een met herinneringen beladen plek: het zomerhuisje van de familie. Algauw blijkt dat die herinneringen niet alleen maar goed zijn. Het is de plek waar de moeder besloot haar gezin te verlaten, om vervolgens nooit meer wat van zich te laten horen.

Oudste zoon Ruud had een hechtere relatie met zijn moeder dan zijn broertje en zusje met haar hadden. Hij was dan ook hard geraakt door het feit dat zijn moeder de benen nam en nooit meer contact met hen zocht. Helemaal omdat hij ruzie met haar had toen ze verdween. Ruud heeft weinig empathie en komt niet direct heel sympathiek over, maar door het verhaal heen groeit hij in de persoon die hij is aan het einde van het boek. Middelste kind en muzikant Philip was degene die in zijn jeugd voor zijn jongere zusje Manon moest zorgen, waardoor hij een hechte band met haar heeft. Manon is de jongste van het stel. Voor haar leeftijd komt ze meestal vrij volwassen over, maar ze kan ook nogal bot zijn. Bovendien weet ze duidelijk meer dan ze zegt. En dan is er nog de zorgbehoevende vader: Arnold. Na een herseninfarct is hij verward en lijdt hij aan geheugenverlies. Daardoor slaat hij af en toe wartaal uit. Maar is het wel wartaal?

Het zijn dus personages die een complexe relatie met elkaar hebben. Door flashbacks leer je meer over hun verleden, zoals hoe het gezin is opgegroeid en hoe ze met elkaar omgingen. Nicolet Steemers geeft de personages zo meer achtergrond. De gecompliceerde relatie die ze met elkaar hebben komt goed naar voren. Het creëert een zekere spanning, vooral omdat je gewoon weet dat sommige van hen meer kennis hebben dan anderen. Wat niet deert heeft dan ook een plot dat prima in elkaar zit, al is niet alles even geloofwaardig. Toch begin je op den duur wel een vermoeden te krijgen wat er is gebeurd met de moeder. De plottwist zet je weer op scherp, maar weet toch niet volledig te verrassen doordat je hem kan zien aankomen net voordat het gebeurt.

Wat niet deert van Nicolet Steemers besteed voldoende aandacht aan de personages en hun onderlinge relaties, waardoor die goed uit de verf komen en veel toevoegen aan het plot. Jammer dat de onthullingen geen grote verrassing zijn, maar het plot is spannend genoeg om je aan het lezen te houden. Wat niet deert krijgt een kleine 4 hartjes.

Recensie: Wat niet deert - Nicolet Steemers

Wat niet deert

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Een verwaarloosd vakantiehuisje. Een gebroken gezin. En een ontdekking die hun leven voor altijd zal veranderen.

    Dertien jaar na de plotselinge verdwijning van hun moeder brengen drie volwassen kinderen en hun verwarde, aan ge¬heugenverlies lijdende vader de herfstvakantie door in de Achterhoek. Het plan is om te inventariseren wat er moet gebeuren met het verwaarloosde familiebezit, een zomer¬huis in de buurt van de Leemputten bij Groenlo. De plek roept bij alle gezinsleden herinneringen op, en daar zit niet iedereen op te wachten.

    Al snel wordt duidelijk hoe funest het verdwijnen van de moeder is geweest voor de onderlinge verhoudingen bin¬nen het gezin; met het vorderen van de vakantie nemen de spanningen toe. Ieder heeft zo zijn eigen idee over wat er destijds is gebeurd. Is het altijd beter om de waarheid te kennen, of kunnen sommige dingen beter verborgen blijven?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Scarlet

  • Recensie: Luchtpiraten

  • Recensie: Rosa's Thai Cafe

Zoek in artikelen