• onze waardering

De verrassing - Jet van Vuuren RECENSIE

Recensie: De verrassing - Jet van Vuuren

Wanneer Josefien van de Berg 80 wordt, nodigt ze haar kinderen Lodewijk, Sylvia en Jennifer uit in de familieapp 'Mammie' om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing voor haar kinderen. De kinderen hebben allemaal hun problemen, maar houden tegenover hun moeder en elkaar de schijn op dat het goed gaat. Ze komen samen in Maarssen met als doel geld van mammie te krijgen. Maar mammie is er niet, ze stuurt appjes naar haar kinderen dat ze in Dresden is en is ingesneeuwd en dat de kinderen op haar moeten wachten voor een verrassing. Maar de Lodewijk, Sylvia en Jennifer komen er al snel achter dat niet alles is wat het lijkt...

Je komt er in De verrassing al snel achter dat het gezin van Josefien van de Berg geen warm gezin is. De broer en zussen zijn jaloers op elkaar en ook richting hun moeder is er een hoop wrok. De kinderen hebben alle drie hun eigen problemen. Sylvia's zoon is spoorloos en misschien betrokken bij een plofkraak, Jennifer ligt in scheiding en Lodewijk heeft financiële problemen. Ze zijn niet op de hoogte van elkaars problemen en willen ook niet aan elkaar laten merken dat ze problemen hebben.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Sylvia, Lodewijk en Jennifer. Hierdoor kom je veel te weten over de personages, hun problemen en hun plek in het gezin. Terwijl ze wachten op hun moeder, beginnen ze te kibbelen en elkaar vragen te stellen. Wat kan de verrassing zijn? Hoe groot is de erfenis eigenlijk? Wie is het favoriete kind? Zijn de appjes die ze ontvangen wel van hun moeder?

Jet van Vuuren heeft een vlotte schrijfstijl. De verrassing bevat geen moeilijk taalgebruik en heeft korte hoofdstukken. Het verhaal is soms helaas ook een beetje simpel. Het verhaal begint luchtig, met problemen die iedereen zou kunnen overkomen. Op het einde wordt het spannender, maar het pakt je niet heel erg. De personages in De verrassing zijn realistisch en hebben realistische problemen, maar zijn niet sympathiek. Jennifer is nogal explosief, Lodewijk heeft een drankprobleem en Sylvia heeft een slechte band met haar puberzoon. Wanneer de kinderen het over hun moeder hebben, hebben ze het over 'mammie'. Dit leest af en toe best storend en komt nogal kinderlijk over.

Wel zet het verhaal je tijdens het lezen aan het denken. Waarom lijkt Sylvia de favoriet van mammie te zijn en waarom durft Lodewijk niets aan zijn zussen te vertellen over zijn scheiding en faillissement? Een vlot verhaal dat lekker wegleest, maar helaas wel wat onrealistisch en voorspelbaar.

Recensie: De verrassing - Jet van Vuuren

De verrassing

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De verrassing van Jet van Vuuren is een oer-Hollandse thriller, een klassieke whodunit, waarin vrouwen een tikkeltje verknipt, maar toch herkenbaar de hoofdrol spelen. Niets is wat het lijkt...

    Josefien van de Berg wordt 80. In de familieapp ‘Mammie’ nodigt ze haar kinderen, Lodewijk (52) Sylvia (54) en Jennifer (48) uit om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing voor hen. Waar Josefien geld en een mooi huis in Maarssen heeft, hebben haar kinderen geldzorgen. En niet zo’n beetje ook. Tegenover haar en elkaar houden ze de schijn op dat alles goed gaat. Ze komen allemaal samen in Maarssen met als doel geld van Mammie te krijgen. Maar Mammie is er niet. Ze stuurt appjes naar de kinderen dat ze in Dresden is voor een kerstmarkt en is ingesneeuwd. Maar ze wil dat de kinderen op haar wachten voor de verrassing.

    Terwijl de kinderen wachten, beginnen ze te kibbelen en elkaar vragen te stellen. Wat kan de verrassing zijn? Hoe groot is de erfenis eigenlijk? Wie is het favoriete kind van Mammie? Is Mammie wel in Dresden en zijn de appjes wel van Mammie? Langzamerhand komen ze erachter dat niets is wat het lijkt, dat iedereen een ander motief heeft om aanspraak te maken op de erfenis en bovenal dat de verrassing van Mammie weleens heel anders kan uitpakken dan ze dachten...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Is Hereditary de engste film ooit?

  • Murder on the Orient Express krijgt een vervolg

  • Zo horen Game of Thrones karakters eruit te zien volgens de boeken

Zoek in artikelen