• onze waardering

Bloot - Jutta Nymphius RECENSIE

Recensie: Bloot - Jutta Nymphius

Amelie is een dertienjarig meisje. Ze is niet tevreden met haar lichaam. Haar lichaam heeft de vorm van een zandloper en ze zou liever de vorm van een piramide hebben. Haar ouders hebben bovendien ook vaak ruzie en Amelie is bang dat ze gaan scheiden. Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas, Kira. Kira laat zich niet doen en is erg mondig. Ze trekt zich niets aan van wat anderen van haar denken en helpt Amelie om contact te leggen met Elias, een jongen op wie Amelie een oogje heeft. Amelie kan goed praten met Elias, hij vormt een luisterend oor voor haar problemen. Totdat hij vraagt of ze een naaktfoto van haar kan laten zien. Amelie twijfelt: kan ze Elias wel vertrouwen...?

Jutta Nymphius, de auteur, schreef met Bloot een zeer krachtig verhaal met een hedendaags thema. Veel aandacht gaat er in het verhaal naar de onzekerheid en het gebrek aan zelfvertrouwen van Amelie, het hoofdpersonage. Ze staat vaak voor de spiegel en zou liever een ander figuur hebben dan hetgeen ze nu heeft. Ze is er helemaal niet tevreden over. Veel jongeren zullen zich zeker herkennen in Amelie en haar onzekerheid.

We volgen Amelie thuis, waar haar ouders ook duidelijk problemen hebben, maar we volgen Amelie ook op school. Hoe gaat ze om met de andere medeleerlingen, wat denkt ze allemaal, hoe voelt ze zich...? Ook op school verloopt niet alles van een leien dakje. Soms zou Amelie graag willen wegduiken in een donker hoekje.

Nymphius neemt er haar tijd voor om het hoofdpersonage voor te stellen, zodat je als lezer een duidelijk beeld krijgt van hoe Amelie is en hoe ze zichzelf ziet. Je ziet Amelie veranderen doorheen het boek, ze krijgt meer zelfvertrouwen door de gesprekken met Elias, iemand die ze meer en meer begint te vertrouwen. En dan vraagt hij haar plots om een naaktfoto... In haar naïviteit gaat Amelie hierop in en heeft ze nadien het gevoel dat ze in een nachtmerrie terecht gekomen is. 

Nymphius brengt dan ook een zeer realistisch verhaal. Ze schetst herkenbare situaties waar jongeren ook mee te maken krijgen. Sexting komt zeker vaker voor en jongeren kunnen niet altijd de risico's even goed inschatten, net zoals Amelie in Bloot. Hoe ga je, als jongere, om met sociale druk? Dit boek kan hiervoor een goede opstap zijn en is beslist een goede aanrader voor kinderen vanaf 12 jaar. Jutta Nymphius koos ervoor om een verrassende en originele wending in Bloot te steken en is zeker een opsteker voor vele jongeren! 

Kortom, Bloot is een krachtig en realistisch verhaal over onzekerheid, weinig zelfvertrouwen en lichaamspositiviteit. Sexting en sociale druk komen als belangrijke thema's terug in dit vlotlezend jeugdboek! Een aanrader!

Recensie: Bloot - Jutta Nymphius

Bloot

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Realistisch boek over een actueel onderwerp: sexting.

    Amelie is 13 en ontevreden over haar lichaam. Haar ouders verkeren in een crisis, haar beste vriend gedraagt zich plotseling anders en op school krijgt ze steeds meer commentaar van jongens. En de knappe, populaire Elias, twee klassen boven haar, weet waarschijnlijk niet eens dat ze bestaat. Als Elias belangstelling voor haar lijkt te hebben, kan Amelie haar geluk niet op. Maar dan vraagt hij om een sexy foto...
    Op knappe en verrassende wijze laat Jutta Nymphius zien hoe Amelie een slachtoffer weigert te zijn en uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Digitaal ontmaagd

  • Beantwoord de vraag en win Olijven met oregano!!

  • 10 x Valentijnfilms op Netflix

Zoek in artikelen