• onze waardering

De jongen en de hond - Seishu Hase RECENSIE

Recensie: De jongen en de hond - Seishu Hase

Dat dieren in staat zijn mensen anders naar de wereld laten kijken laat Seishu Hase met De jongen en de hond goed zien. Dit boek is echt een feelgood roman die gaat over hoe slecht het ook met je gaat, je altijd kunt kiezen om het roer om te gooien en je leven te beteren. Wie weet zet dit boek jou wel aan het denken om je eigen leven eens goed te bekijken en andere keuzes te maken of gewoon een hond te kopen. 

In De jongen en de hond lees je het verhaal van Tamon (de hond) die na de tsunami heel Japan doorreist en mensen een klein stukje vergezeld in hun leven. Hij komt als eerst bij een chauffeur, Kazumasa, die bijklust in het ondergrondse circuit en misdadigers helpt te vluchten na overvallen. Daarnaast heeft hij een dementerende moeder en een zus waar hij voor moet zorgen. Sinds Kazumasa Tamon heeft ontmoet begint hij te twijfelen over de keuzes in het leven en of hij niet zou moeten stoppen met bijklussen in de onderwereld.  

Door een noodlottig ongeval wordt Tamon gestolen door een van de overvallers, die hem als beschermengel ziet. Doordat Tamon zijn steun en toeverlaat wordt, terwijl hij op de vlucht is voor de politie en andere bendes, gaat ook hij nadenken over hoe hij zijn leven zou kunnen beteren en wellicht goed voor de hond en zichzelf zou kunnen zorgen. Helaas duurt het niet lang en zet hij Tamon vrij waarna hij met de noorderzon verdwijnt.

Na een lange tocht door de bergen komt Tamon terecht bij een echtpaar, daarna bij een prostituee en dan nog bij een oude man waar Tamon bij blijft tot zijn dood. Daarna heeft hij nog één laatste leven dat hij zal veranderen. Bij iedereen waar hij opduikt zorgt hij voor warme herinneringen aan vroeger en geeft hij nieuwe inzichten in hoe ze hun leven zouden kunnen omgooien om gelukkig te zijn. Je hopt wel snel van het ene naar het andere karakter, waardoor je niet echt een band opbouwt met de hoofdpersonen in De jongen en de hond.  

De schrijfstijl van Hase is simpel, bijna alsof De jongen en de hond een kinderboek zou kunnen zijn. Dit kan komen door de vertaling naar het Nederlands, maar het zou ook kunnen dat hij de wijze 'levenslessen' in De jongen en de hond voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk wil maken. Dit boek zorgt er in ieder geval voor dat je leert dat je een hoopvolle toekomst voor jezelf kan kiezen. Bovendien geeft het een mooi kijkje in de liefdevolle relatie tussen hond en mens, dus voor de echt hondenmens is dit wel een aanrader.

Recensie: De jongen en de hond - Seishu Hase

De jongen en de hond

  • Auteur:

    Seishu Hase
  • Verschenen:

    10 januari 2022
  • Uitgave:

    ISBN 9789025472054
    Uitgever Atlas
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Prijswinnende Japanse roman over een mysterieuze hond die met één doel voor ogen heel Japan doorkruist na de aardbeving van 2011, en die ondertussen de levens verandert van de mensen die hem helpen.

    In ‘De jongen en de hond’ van Seishu Hase duikt zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 een vermagerde Duitse herder op in Fukushima in het noordoosten van Japan, helemaal alleen. De mysterieuze zwerfhond wordt opgevangen door achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur met een bijbaantje in de onderwereld, een smokkelaar, een uitgeblust echtpaar, een prostituee en een oude, eenzame jager. Elk baasje heeft snel door dat de herder vastberaden op weg is naar het zuiden. Waar de hond vandaan komt, waar hij precies heen gaat, en vooral naar wie hij de hele tijd op zoek is, wordt pas jaren later duidelijk in Kyushu, in het door aardbevingen geteisterde zuidwesten van Japan. In de tussentijd verandert hij de levens van iedereen die hij tegenkomt, maar het gaat hem om één specifiek leven, dat hij móét zien te bereiken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Villa Vita Nova - Jeroen van Berckum

  • Recensie: De Hills

  • Thuis in mezelf - Rupi Kaur

Zoek in artikelen