• onze waardering

Vegan zoals je het nog nooit proefde - Tekla Vancleynenbreugel RECENSIE

Recensie: Vegan zoals je het nog nooit proefde - Tekla Vancleynenbreugel

Het koppel Tekla Vancleynenbreugel en Yolan Bamps runt sinds enige jaren het veganistische restaurant Lento in Hasselt en al drie jaar op rij wonnen zij de prijs voor het beste vegan-restaurant van België. Daar moest ook een kookboek uit voort komen, zo vonden ook hun gasten. Vegan zoals je het nog nooit proefde is daar het resultaat van. Het boek bevat 60 volledig plantaardige recepten. Tot nu toe heb ik daar wat moeite mee, dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Ten eerste valt op dat het een mooi vormgegeven boek is met heerlijk gefotografeerd eten en nog wat persoonlijke kiekjes van Tekla en Yolan waardoor we ook het horecastel wat beter leren kennen. In de inleiding van Vegan zoals je het nog nooit proefde wordt heel eerlijk verteld dat de gerechten niet zijn gemaakt om persé heel gezond te eten, maar meer vanuit het idee dat vegan absoluut niet onder hoeft te doen voor non-vegan eten. Soms wordt dus een extra schepje zout toegevoegd of monosodium glutamaat (V-tsin) voor wat extra umamismaak.

Dat extra zout heb ik geweten, al kan ik me ook voorstellen dat het gewoon een foutje in het recept is. Ik maakte namelijk de vegan paté met walnoten, linzen en dadels en daar moest volgens het recept een eetlepel zout in. Ik vond dat veel en halveerde de hoeveelheid, maar het was alsnog te zout. Had dit geen theelepel moeten zijn? Misschien kwam het door het zout, maar ik vond de paté wat tegenvallen. In het recept ging ook een blik linzen. Helaas stond er niet vermeld hoeveel er in dat blik moest zitten. Bij mijn supermarkt hadden ze minstens twee maten. Ik gokte op het grootste.

Ik heb uiteraard nog niet alle gerechten kunnen maken en ik ga er van uit dat de meeste recepten wel kloppen. Dat je bij vegan vooral ook van paddenstoelen moet houden blijkt ook weer uit dit boek, ze worden in allerlei vormen vaak gebruikt. Gelukkig ben ik inderdaad een liefhebber. Opvallend is verder dat het boek veel recepten bevat die zijn afgeleid van non-vegan gerechten: Albondigas, Tajine, Goulashsoep, Gravad lax en Vitello tonnato, om er een aantal te noemen. Uiteraard ook gerechten die eenvoudig vegan te maken zijn of die sowieso al vegan zijn, zoals een aantal zalige cocktails en desserts, maar ook het tweede recept dat ik maakte, Pan con tomate, bevat van origine geen dierlijke producten.

Vegan zoals je het nog nooit proefde van Restaurant Lento bevat zeker een aantal lekkere recepten die je helpen om altijd, of zo nu en dan veganistisch te eten.

Zelf houd ik het, ook na het lezen van dit boek, liever op vegetarisch omdat ik moeite heb met de vervangers van boter, kaas en eieren, maar dat is persoonlijk

Recensie: Vegan zoals je het nog nooit proefde - Tekla Vancleynenbreugel

Vegan zoals je het nog nooit proefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Chef Yolan en gastvrouw Tekla van restaurant Lento nemen je mee op een unieke culinaire reis door de veganistische keuken. Geen smakeloze of eenzijdige gerechten, maar een toegankelijke, rijke en verrukkelijke insteek. Lento breekt met de traditionele kijk op plantaardige gerechten en brengt een frisse, gedurfde keuken. Zelfs de grootste vleeseters geven aan totaal niets gemist te hebben wanneer ze bij Lento zijn gaan eten!

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Vind me: Rebelle 2 - Rian Sevenhuijsen

 • En toen ging hij - Jannah Loontjens

 • Film & Serie Top 6: oktober 2023

 • Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

 • Perfecte dagen - Jacobo Bergareche

Gerelateerde artikelen

 • Dit zijn de kanshebbers op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury!

 • Serge - Yasmina Reza

 • The Vampire Diaries verdwijnt van Netflix, maar verschijnt op deze streamingdienst

Zoek in artikelen