• onze waardering

Het boek van hoop - Jane Goodall en Douglas Abrams RECENSIE

Recensie: Het boek van hoop - Jane Goodall en Douglas Abrams 

Er zijn een heleboel redenen voor het menselijk ras om niet meer hoopvol te zijn als we denken aan de toekomst. Toch kunnen veel individuen de hoop in zichzelf nog steeds vinden en één van die individuen is Jane Goodall. Deze natuuractiviste verkondigt haar boodschap van hoop overal ter wereld. Ze blijft ondanks alle uitdagingen waar we voor staan steeds hoopvol en probeert de mensen die ze toespreekt tot actie aan te zetten. Iets wat goed lukt, te zien aan de verschillende projecten die onder haar toeziend oog zijn ontstaan. 

De stijl van Het boek van hoop, waarin auteur Douglas Abrams persoonlijke gesprekken voert met Jane Goodall, vormt een bijzondere gewaarwording tijdens het lezen. Abrams schrijft in de ik-vorm over zichzelf, maar hij citeert de gesproken woorden van Goodall letterlijk, wat opnieuw een ik-perspectief oplevert. Beide zijn van elkaar te onderscheiden, omdat het taalgebruik over het algemeen eenvoudig is en ook de zinsconstructies geen uitdagende kronkels bevatten, maar het doet bevreemdend aan met momenten waardoor het wat gekunsteld aanvoelt.  

Centraal in Het boek van hoop staat natuurlijk het thema hoop. Toch wordt er in hele brede zin over gepraat en wordt er gekeken vanuit het menselijke perspectief, maar ook vanuit het perspectief van de natuur. Daaraan merk je hoe belangrijk Jane Goodall de planten en de dieren vindt, maar dat ze de mensen nooit vergeet. Alles is één geheel voor haar en we moeten samen voor alle facetten van het leven op aarde zorgen, dat is haar duidelijke boodschap. Een boodschap die ze goed kan overbrengen, in heldere taal, wat ze dan ook veelvuldig doet. Die herhaling probeert Douglas Abrams wel tegen te gaan, door telkens andere accenten te leggen, maar daaronder blijft de kern wel hetzelfde. 

Het boek van hoop zit boordevol levenslessen, wat ook al op de cover wordt beloofd. Toch blijven ze wel heel algemeen en krijg je als lezer niet echt 'nieuwe' inzichten, als je jezelf voor die tijd al betrokken voelde bij hoe het met onze planeet gaat. Goodall illustreert subthema's, zoals onder andere veerkracht, vaak met mooie verhalende voorbeelden en die leveren zeker entertainment op, maar ze gaan eveneens gepaard met een flinke portie 'name-dropping'. Iets waar je je als lezer zeer bewust van bent en wat niet altijd prettig aanvoelt. De levenslessen zijn voor de toekomst, maar er wordt geput uit gebeurtenissen in het verleden die gepaard gaan met een stukje levensloop van Jane Goodall. Die beide elementen worden doorlopend met elkaar verbonden en dat gaat zo naadloos dat je deels het idee hebt een biografie te lezen en anderzijds een soort bewustwording aan het creëren bent omtrent belangrijke actuele thema's. 

De tekst is doorspekt met allerlei foto's van Jane Goodall en andere figuren waar in Het boek van hoop over gesproken wordt. De foto's stralen veel sfeer uit en zijn goed uitgekozen want ze blijven op het netvlies plakken. Ze illustreren prachtige momenten uit het leven van Goodall en af en toe ook uit dat van Douglas Abrams. Het feit dat ze allemaal in zwart-wit zijn draagt extra bij aan het gevoel van gemoedelijkheid dat ze creëren.  

Het boek van hoop is een vlot leesbare wandeltocht door de ervaringen van Jane Goodall. Het gesprek tussen Douglas Abrams en Goodall is persoonlijk, maar blijft jammer genoeg een tikkeltje oppervlakkig. Alles draait rond hoop, maar de ene keer drijven de gesprekspartners daar al wat verder vanaf dan de andere keer. Deze omwegen gaan wel altijd langs interessante thema's of gebeurtenissen. Je raakt als lezer benieuwd naar het hele leven van Goodall en al haar projecten, want door deze 'bloemlezing' krijg je een voorproefje, maar overzie je het geheel nog niet helemaal. Daarvoor vloeien de onderwerpen die aan bod komen te snel in elkaar over. Leuk voor wie in een makkelijk leesbare stijl kennis wil maken met Goodall en houdt van het vluchtig aanraken van allerlei facetten die verband houden met onze planeet. 

Recensie: Het boek van hoop - Jane Goodall en Douglas Abrams 

Het boek van hoop

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hoop: het mooiste cadeau voor iedereen. Levenslessen van 's werelds beroemdste antropoloog. Wie de krantenkoppen scant – klimaatcrisis, pandemie, politieke onrust – kan soms moeite hebben optimistisch te blijven. Zelfs de grootste optimisten hebben hoop nodig, nu meer dan ooit. In dit zeer urgente boek leert Jane Goodall, 's werelds bekendste antropoloog, ons hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst. Ze geeft ons vier redenen om hoop te houden: onze menselijke intelligentie, de veerkracht van de natuur, de kracht van jonge mensen en de ontembare menselijke geest. Aan de hand van verhalen over haar bijzondere leven en carrière – van het overleven van de Tweede Wereldoorlog tot het naar buiten treden als natuuractivist – geeft Jane Goodall antwoord op de belangrijke vraag: hoe blijven we hoopvol? Haar boodschap: er is altijd hoop. En dit boek geeft het. 'Jane Goodall legt in haar nieuwste boek uit wat haar hoop geeft, in tijden van klimaatverandering en natuurverwoesting.' Trouw

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • De cast voor Supernaturals Wayward Sisters spin-off is bekendgemaakt

  • Recensie: Ontbijt op bed

  • Er komt een nieuwe serie van de Gilmore Girls- bedenker: The Marvelous Mrs. Maisel

Zoek in artikelen