• onze waardering

Nou ja zeg! - Robbert-Jan Henkes RECENSIE

Recensie: Nou ja zeg! - Robbert-Jan Henkes

In Nou ja zeg! volgen we Lieke, een dartel en eigenzinnig meisje dat steeds op zoek is naar avontuur. Dat doet ze niet alleen, samen met haar vriendinnen maken ze elke dag wel wat mee. 'Lieke en haar bende' vervelen zich dan ook nooit! Zo gaan ze op zoek naar een ring, doen ze aan 'misschieten', ontdekken ze een spookmolen en staakt zelfs de meester!

Lieke vertelt in Nou ja zeg! op geheel eigen wijze over haar belevenissen en avonturen die ze beleeft samen met haar vriendinnen, thuis en op school. Het boek, geschreven door Robbert-Jan Henkes, bestaat uit korte hoofdstukken waarbij Lieke honderduit vertelt. Ze doet dat op haar eigen manier, zoals ook kinderen honderduit kunnen vertellen. Soms wijkt ze wat af, want Lieke heeft een nogal grote fantasie en zo begint ze soms plots over andere zaken te praten. De hoofdstukken volgen elkaar niet op, het zijn afzonderlijke delen en elk deel begint met een ander avontuur of een andere belevenis. Robbert-Jan Henkes laat zo enkele dingen aan bod komen die ook bij kinderen in het dagelijkse leven naar voren komen zoals bv. leren van je fouten en eerlijk delen. Hij doet dit op een grappige manier en via de levendige fantasie van Lieke, die vaak dagdroomt.

Enkele hoofdstukken springen eruit, zoals het hoofdstuk over het 'misschieten' waarbij Lieke en haar bende zelf een spel uitvinden met een lekke voetbal en enkele lege flessen of het hoofdstuk over de molen.

Er komen soms enkele recente, hedendaagse zaken in voor, zoals ook het feit dat 'het Coronavirus' z'n opmars maakt en dat Lieke hierdoor thuisonderwijs krijgt en niet meer met haar bende kan afspreken.

De illustrator, Aart Clerkx, brengt met zijn zwart-wit illustraties een geheel eigen stijl aan in het boek. Hij maakt veel gebruik van patronen en zijn illustratiestijl oogt erg ingetogen en functioneel. De illustraties lijken wat zwartgallig en hebben een donkere en afstandelijke stijl. De tekeningen hebben dan ook een hele andere stijl dan het verhaal van Lieke en haar bende waarbij ze zeer vriendschappelijk en sympathiek overkomen. Iets wat niet weerspiegeld wordt in de illustraties. Lieke is in het verhaal ook een jaar of 9 (of doet toch allerlei activiteiten die 9-jarigen doen) en bij de getekende versie van Lieke en haar vriendinnen ogen ze toch wel een stuk ouder.

De weergave van de kinderen in de klas van Lieke is niet realistisch in de illustraties en veel kinderen zullen zich hier dan ook niet in herkennen. De illustrator kon gerust wat meer diversiteit in z'n tekeningen stoppen en zo een meer divers publiek aantrekken.

Nou ja zeg! is het tweede deel in de serie over de bende van Lieke. Het eerste deel De bende van Lieke wordt kort samengevat in het begin van het boek. Zo krijg je al een kort beeld over Lieke zelf en wat ze meemaakte.

Robbert-Jan Henkes vertelt met Nou ja zeg! de avonturen van Lieke en haar bende op een eenvoudige en grappige manier. Kinderen vanaf 9 jaar die houden van korte verhalen zullen Nou ja zeg! wel kunnen smaken!

Recensie: Nou ja zeg! - Robbert-Jan Henkes

Nou ja zeg!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elke dag is er wel iets te beleven voor Lieke en haar vriendinnen. De meester die staakt, een spookmolen waar niemand naartoe durft, een vogelspin in de klas… Dus zich vervelen? Nou ja zeg! Dat doet de bende van Lieke nooit.

    ‘Glimlachverhalen… met een vrolijke kronkel’ schreef Trouw over de eerste avonturen van Lieke en haar bende. En De Standaard vond de tekeningen ‘bijzonder geestig’. Lieke werd zelfs vergeleken met de boekenheldinnen van Guus Kuijer. Echt!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Fictie top 6: december 2020

  • Recensie: StreetDance 3 - All Stars (DVD)

  • De Chicklit.nl Leesclub over De wandelhoer

Zoek in artikelen