• onze waardering

Vrouwen van Vechtlust 1 - Anna - Mariëtte Middelbeek RECENSIE

Recensie: Vrouwen van Vechtlust 1 - Anna - Mariëtte Middelbeek

Het is 1819. De - net 18 jaar geworden - Anna mag voor het eerst naar het debutantenbal. Ze is de dochter van graaf van Thoringen en opgegroeid op het mooie landgoed Vechtlust. Graaf Simon heeft wel interesse in de jonge Anna, maar ze gruwelt bij het idee om met hem te trouwen. Na een brand op Vechtlust, ontdekt Anna een mysterieuze trap. Ze komt in een kelder terecht waar ze oude spullen vindt. Ze stuit daar op een groot geheim dat haar hele leven op zijn kop kan zetten. 

Het boek Anna is opgedeeld in drie delen. Het eerste en laatste deel gaan over Anna in 1819 en het middelste deel gaat over haar zus in 1800. Je komt er in het eerste deel achter dat Anna op zoek gaat naar een echtgenoot. Ze wordt gekoppeld aan een graaf die haar de kriebels geeft. Dit laat ze flink blijken, want als lezer hebt een goed beeld waarom deze graaf zo afschuwelijk is volgens Anna.

Wat opvalt is dat de hoofdstukken wel erg lang zijn, soms zelf wel meer dan 30 pagina's. Mariette Middelbeek heeft wel een makkelijk leesbare schrijfstijl, maar toch zijn de hoofdstukken wat aan de lange kant. Het leest daardoor wat traag en het tempo en de vaart missen wat in Anna. Ook helpt het niet mee dat er bij de onderwerpen tot in de details stil gestaan wordt.

Anna draait om het vinden van een geheim. Toch weet je als lezer al vrij snel wat het geheim is en dat zorgt ervoor dat de spanning wat uit het verhaal is. Ook krijg je pas in het laatste deel de echt ontknoping en lees je eerst het verhaal van Anna's zus. Dit deel had ook een stuk korter gekund, omdat je na het eind van het eerste deel graag wil weten hoe het afloopt. Je wordt juist wat abrupt onderbroken door het verhaal over Catharina.

Het laatste deel is het leukste om te lezen: het is een stuk vlotter en je werkt echt naar een ontknoping toe. Er lijkt dan ook meer vaart in het verhaal te zitten. Het eerste deel is wat langzaam, maar zeker het tweede deel had niet per se hoeven toegevoegd te worden.

Anna van Mariette Middelbeek is vermakelijk om te lezen. Het verhaal is op zichzelf goed, maar erg voorspelbaar. Het heeft een fijne schrijfstijl, maar soms blijft het verhaal hangen in lange dialogen en details en dat is zonde. Hopelijk lijkt het volgende boek in de serie Vrouwen van Vechtlust wat meer op het laatste deel in Anna, waar de vaart in het verhaal ineens tevoorschijn komt.

Recensie: Vrouwen van Vechtlust 1 - Anna - Mariëtte Middelbeek

Vrouwen van Vechtlust 1 - Anna

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is 1819. Anna, dochter van graaf en gravin van Thoringen, is als jongste van vier kinderen opgegroeid op het prachtige landgoed Vechtlust, dat al sinds jaar en dag in de familie is. Nu ze achttien jaar is, is ze klaar om te trouwen en er heeft zich zelfs al een gegadigde gemeld. De zeer vermogende Simon graaf Bentinck is geïnteresseerd in Anna, maar zelf gruwelt ze van het idee haar leven te moeten delen met deze zelfingenomen en arrogante man. Dan breekt brand uit in een vleugel van het landhuis waar Anna met haar ouders, broer en grootmoeder woont. Hoewel het vuur gelukkig snel wordt ontdekt, kan grote schade niet worden voorkomen. Daags na de brand loopt Anna verdrietig rond op de plek des onheils en er valt haar een trap op die ze nooit eerder heeft gezien. Via een deur komt ze terecht in een kelder waar oude spullen zijn opgeslagen. Daar doet ze een ontdekking die haar hele bestaan doet wankelen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Middernacht

  • Huwelijk, vlees en andere obsessies

  • Recensie: Vortex

Zoek in artikelen