• onze waardering

Doodverklaard - Inge Verbruggen RECENSIE

 

Recensie : Doodverklaard - Inge Verbruggen

In Doodverklaard lezen we het verhaal van de hoofdpersoon Isa. Ze heeft een hechte vriendengroep waarmee ze leuke dingen doet. Tijdens het uitgaan ontmoet ze Siebe, een jongen waar ze als een blok voor valt. De volgende ochtend vindt ze tot haar schrik op internet haar eigen overlijdensadvertentie. Er blijkt een hacker achter te zitten, die haar computer én telefoon heeft overgenomen. Er worden hele nare berichten gestuurd uit haar naam naar haar vrienden, waardoor haar vrienden niet meer met haar om willen gaan. En dat terwijl Isa zich van geen kwaad bewust is en  ze niet weet en snapt wat er allemaal aan de hand is. De politie wordt ingeschakeld, maar ook zelf zit Isa niet stil om de dader op te speuren.

Het staat er zwart op wit: Isa Mendonck is overleden op 14 mei. Het blijft ongelooflijk. Een doodsbericht is er pas nadat iemand is doodgegaan. Ik zit hier springlevend op mijn stoel. Toch? Of is er gisterenavond of vanmorgen iets gebeurd en weet ik nog niet dar ik dood ben? Zoals in die spookverhalen waar een lichaam pas kan overgaan naar de andere kant als het zijn dood heeft aanvaard.

 

De Vlaamse schrijfster Inge Verbruggen heeft een super spannend en vlotlezend verhaal neergezet met Doodverklaard. Ze had maar een korte inleiding nodig, want vanaf het moment dat hoofdpersoon Isa haar eigen rouwadvertentie op internet tegenkomt, grijpt het verhaal je beet. De verschillende ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op, waardoor je als lezer echt gevangen blijft in het verhaal.
Inge Verbruggen is een Vlaamse auteur en die invloeden kom je dan ook zo af en toe tegen in het boek, vooral op het gebied van taalgebruik. Dit is niet storend, maar het is wel aanwezig. De Nederlandse puber zal zich ongetwijfeld af en toe achter de oren krabben, maar de betekenis en de context blijft overal duidelijk.

Doodverklaard is een Young Adult vanaf 15 jaar. Op deze leeftijd spelen onderwerpen als verliefdheid, social media, school en uitgaan een grote rol. Al deze thema’s heeft Inge Verbruggen in dit boek verwerkt, samen met een flinke dosis spanning. De spanningsopbouw is erg goed, als lezer wil je weten hoe dit afloopt en wie de dader is. En de schrijfster zet je keer op keer op het verkeerde been. Doodverklaard is een typisch gevalletje ‘die had ik niet aan zien komen’. Doordat Inge Verbruggen in de loop van het verhaal best veel mensen verdacht heeft gemaakt, word je als lezer heen en weer geslingerd. Net als je denkt dat iemand een goed motief heeft, word je hele theorie weer te grabbel gegooid. Dit maakt het een fascinerend boek en mag het ook met recht een thriller genoemd worden.

De hoofdpersoon Isa is uiteindelijk van alle personages het beste uitgewerkt. Van haar weet je het meest. Maar ook de overige personages, de vrienden van Isa, krijgen een duidelijk gezicht. Inge Verbruggen heeft een beeldende manier van schrijven, waardoor je als lezer verbanden gaan leggen, die niet hardop uitgesproken worden. Bij deze schrijfster lees je bij vlagen misschien wel meer tussen de regels door. 

Doodverklaard is in 2017 al uitgegeven, maar voorzien van een nieuwe cover en een herdruk weer verschenen in 2021. Het mag met recht een thriller genoemd worden en bij de jeugdige lezers die van spanning houden, zal dit zeker aanslaan. Een boek dat echt spannend is tot het eind en je niet eerder weg kan leggen, voordat het uit is

Recensie : Doodverklaard - Inge Verbruggen

Doodverklaard

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Isa is gelukkig met haar leven. Ze doet het goed op school, heeft een hechte vriendengroep en tijdens een avondje uit leert ze de knappe Siebe kennen. Maar dan vindt ze op het internet een doodsprentje. Van zichzelf. Totaal overstuur roept ze de hulp van haar vrienden in. Wie wil haar dood? En waarom? Als de dader gevaarlijkere stappen begint te nemen, komen ook Isa's relaties onder spanning te staan. Een spannende en realistische pageturner over vriendschappen en sociale media. Voor young adults.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: In extremis

  • De dameszwemclub

  • Recensie: In de greep van de waanzin

Zoek in artikelen