• onze waardering

Insane - Vanja van der Leeden RECENSIE

Recensie: Insane - Vanja van der Leeden

In 2019 won Vanja van der Leeden Het Gouden Kookboek voor haar boek Indorock. Het boek oogstte louter lof en ook de opvolger Indostok, dat vooral over saté gaat, werd goed ontvangen. Nu is er dus de opvolger Insane. Een boek waar je nog wel de Indonesische roots in terug vindt, maar zeker niet in alle gerechten. Vanja ven der Leeden koos deze keer voor een boek met gekmakend lekkere en best gezonde gerechten. Aan het begin legt de schrijfster uit wat 'best gezond' voor haar betekent. Eet onverzadigde vetzuren, eet gevarieerd: niet te veel vlees, een beetje (liefst vette) vis, noten, zaden, pitten, granen, peulvruchten, volkoren producten, fruit en veel groenten. Eigenlijk best logisch. Voorin het boek worden ook nog een aantal gezonde en minder gezonde ingrediënten beschreven en er is een lijst van exotische ingrediënten die in Insane  worden gebruikt. Daar vinden we dan duidelijk de Aziatische roots terug.

Het lijkt aan het begin best veel leeswerk. Het eerste recept vinden we pas op pagina 55, maar Vanja van der Leeden heeft een heerlijke schrijfstijl met de nodige humor erbij en bovendien bestaat een groot gedeelte van de eerste pagina's uit schitterende foto's van haar echtgenoot Remko Kraaijeveld.

De rest van het boek is losjes ingedeeld naar de seizoenen, beginnend met de lente. Daarin veel recepten met asperges, maar ook lamskotelet, nieuwe aardappelen en jonge prei. Vanja van der Leeden gebruikt vooral verse groenten, maar uit de diepvries mag ook. Dan behoudt het zijn voedingswaarde. Gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes om je zoutinname in eigen hand te houden. In de Zomer uiteraard veel groenten die in Nederland dan op hun best zijn, zoals bloemkool, snijbonen, broccoli, courgette, granen en bonen en een koude watermeloengazpacho. In de Herfst worden de recepten al wat zwaarder met pompoen, boerenkool en cavolo nero met een mosselstoof. In de Winter een verwarmende erwtensoep, een tajine met kip en een zuurkoolaardappelsoep. Uit het hoofdstuk Winter maakte ik de Zuurkoolpie met Indisch gehakt. De sambal bajak die erbij mocht verving ik door zelfgemaakte sambal oelek. Ook lekker! Al bij al was het een gerecht met bijzondere verrassende smaken. Waarschijnlijk omdat we niet gewend zijn aan Aziatische kruiden bij aardappelen en zuurkool. Het was lekker, maar of het nog een keer op tafel komt betwijfel ik.


Dan is er ook nog een hoofdstuk met recepten die niet specifiek zijn gebonden aan een jaargetijde. Uit dat hoofdstuk maakte ik de Kedgeree met tandoorizalm. Die was wél erg smakelijk. Zo smakelijk dat hij waarschijnlijk nog wel eens gegeten gaat worden. Vooral de tandoorizalm uit de oven vond ik heerlijk, maar ook de kedgeree met volkoren rijst, bimi en doperwten was lekker. De laatste hoofdstukjes gaan over drankjes en bijgerechten.

Insane is een mooi boek met veel lekkere praktische recepten die ook nog best wel gezond zijn.
Ik begreep dat Vanja van der Leeden nu met haar tweede passie, de Italiaanse keuken, aan de slag gaat. Ik kijk er naar uit!

Recensie: Insane - Vanja van der Leeden

Insane

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het zoveelste boek over gezond eten?! Ja, maar wacht. Dit is geen dieetboek en je krijgt er ook geen zogenaamde ‘glow’ van. Insane is een eerlijk verhaal over een haalbaar, divers en gebalanceerd eetpatroon.

  Klinkt saai. En als niks nieuws bovendien. De manier waarop de boodschap gebracht wordt, is echter wel anders. Auteur Vanja van der Leeden toont met de nodige zelfspot en relativering hoe zij een balans vond in haar eetgedrag. In Insane laat ze zien hoe ze doorgaans thuis eet. Dat is altijd lekker en ‘best gezond’. Want als ze één ding geleerd heeft in haar zoektocht naar een gezond eetpatroon, is dat je er vooral niet te streng en dogmatisch mee om moet gaan.

  Insane is een vrolijk boek bomvol smaak. De recepten zijn verrassend, toegankelijk en nagelopen door een diëtist. Het geheel is op unieke wijze vastgelegd door Vanja’s man en culinair fotograaf Remko Kraaijeveld.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • Jesse Metcalfe stopt met Chesapeake Shores en deze acteur vervangt hem

 • Dit weten we over Gilmore Girls: A Year in the Life seizoen 2

 • De 6 allerleukste games voor op jouw Samsung smartphone!

Zoek in artikelen