• onze waardering

Recensie: De ORION Express - Marieke De Smet RECENSIE

Recensie: De ORION Express - Marieke De Smet

Lieze en Lars leren elkaar kennen in het ziekenhuis waar ze beiden liggen. Ze willen samen de saaiheid verbannen uit hun ziekenhuisleven en Lieze wil Lars leren bergbeklimmen, maar dat vindt de nachtverpleegster niet zo een goed idee. Wanneer ze op een nacht worden meegenomen op de ORION Express is dat de start van een reeks avonturen, maar waar brengt deze trein hen eigenlijk heen?

De ORION Express lijkt op het eerste zicht een zorgeloos, avontuurlijk boek, maar niets is minder waar. Het is de trein voor Onverklaarbare, Rare, Interessante, of Ongeneeslijke, Nare ziekten. Je kan je dus voorstellen dat er veel bijzondere en soms verdrietige verhalen langs komen. Marieke De Smet weet het zo te brengen dat het speels aanvoelt en aannemelijk is voor de doelgroep van zeven tot negen jaar. 

De verhalen van de personages zijn fantasierijk, maar bevatten altijd een sterke menselijke emotie. De snelheid waarmee de scènes elkaar opvolgen in De ORION Express helpt mee om de zwaardere momenten sneller te laten voorbijgaan. Toch is dat naar het einde van het boek toe veel moeilijker. Daar vertraagt de auteur haar tempo om de boodschap sterker binnen te laten komen en het gewicht van de situatie ten volle te laten doordringen. Omgekeerd probeert De Smet van minder leuke elementen iets moois te maken, zoals bijvoorbeeld het feit dat je uit tranen mooie bloemen kan kweken.

De ORION Express heeft een schrijfstijl die meer geschikt is voor de wat oudere kinderen uit de doelgroep. Een zevenjarige zal over het algemeen genomen nog veel moeite moeten doen om de samengestelde zinnen volledig te begrijpen en dan zal het lezen traag vorderen, waardoor het verhaal misschien zijn sprankeling kwijtraakt. De negenjarigen, tot zelfs twaalfjarigen, zullen beter kunnen begrijpen wat Marieke De Smet hen mee wil geven en zullen daardoor meer genieten van de avonturen van Lieze en Lars.

Jelle Van Den Heede levert de illustraties voor dit aangrijpende jeugdboek. De eenvoudige zwart-wit tekeningen zijn heel expressief en dynamisch. Ze brengen zeker leven in de brouwerij en passen daardoor bij het avontuurlijke karakter van de tekst. Af en toe passen staan de illustraties wel lijnrecht tegenover de beschrijvingen in de tekst, bijvoorbeeld als het om de haarkleur van bepaalde personages gaat. Dat lijken natuurlijk details, maar het kan verwarring veroorzaken en dat is nooit prettig. Van Den Heede geeft een bepaalde luchtigheid en vrolijkheid mee in zijn werk, maar door de gezichtsuitdrukkingen weet je precies welk gevoel de personages uitstralen. Daardoor komen de verdrietige scènes ook goed uit de verf.

De personages zijn erg aansprekend en vormen een groot deel van de aantrekkingskracht die De ORION Express uitstraalt. Alhoewel ze vrij karikaturaal neergezet worden, krijgt ieder personage de kans om zijn of haar verhaal te vertellen en zit er een stukje pijn of verdriet verstopt in al die vertellingen. Sommige personages krijgen echt de kans om te groeien en dat is het sterkste aanwezig bij Lars. Je voelt dan ook erg veel sympathie voor deze jongeman.

De ORION Express is een fantasierijk, avontuurlijk, maar tevens erg emotioneel kinderboek. Als volwassene ga je er van huilen omdat het zoveel mooie, weemoedige elementen herbergt, maar voor de kinderen leveren de verhalen en de illustraties gelukkig ook veel zorgeloze momenten op.

Recensie: De ORION Express - Marieke De Smet

 

De Orion Express

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lieze wil Lars leren bergbeklimmen, maar dat is niet zo eenvoudig als je allebei in het ziekenhuis ligt. Wanneer de Snor hen echter midden in de nacht meeneemt op de Orion Express, is dat het begin van een reeks aangrijpende ontmoetingen en wilde avonturen.

    De Orion Express is een verhaal vol kleurrijke personages, onverwachte ontmoetingen, humor en ontroering.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Fate: The Winx Saga seizoen 2 officieel aangekondigd

  • Recensie: Eten met Franciscus

  • Recensie: een tuin vol bloemen

Zoek in artikelen