• onze waardering

Stamppot met kogels - Joyce Pool RECENSIE

Recensie: Stamppot met kogels - Joyce Pool

Hans Verhoeven woont samen met z'n ouders en z'n zus Anja in Amsterdam. Ze hebben het niet breed en bovendien is het oorlog. Er is voedselschaarste en het gezin probeert er het beste van te maken. Op een dag wordt de erg magere Hans, samen met zijn vriend Herman, naar het Texelse Waddeneiland gestuurd om aan te sterken. Daar is wel genoeg te eten. Hij komt er terecht bij meester Jan, die, volgens Hans, wel erg goed bevriend is met de vijand. Hoe langer Hans op het eiland blijft, hoe meer hij te weten komt. Zullen de Duitsers verslagen worden en zal Hans naar huis kunnen terugkeren?

Stamppot met kogels is een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten van de Amsterdamse Hans Verhoeven. Hij wordt tijdens de hongerwinter van 1945 door zijn ouders meegestuurd naar Texel. Eerst krijgen we een nauwkeuriger beeld hoe Hans de oorlog thuis beleeft, hoe hij bijvoorbeeld oude boeken dient te verkopen in ruil voor wat eten. Of hoe hij moet gaan aanschuiven om toch een klein beetje stamppot te kunnen gaan halen voor zijn gezin. Hun eten bestond meestal uit gestampte tulpenbollen, cake van suikerbieten en af en toe stamppot die Hans mag gaan halen bij de gaarkeuken. Geen lekkere, smakende stamppot bestaande uit aardappelen en groenten, maar eerder een waterige stamppotsoep. Zijn papa is bovendien vaak weg van huis op zoek naar eten en zijn zus Anja is zo verzwakt dat ze alleen nog maar in bed kan liggen. Het is geen sinecure om als kind te overleven in de oorlog. Joyce Pool, de auteur, maakt duidelijk dat er tevens geen school meer was, geen ontspanning en geen plezier. Overleven was de boodschap.

Vanaf het tweede hoofdstuk gaat het in Stamppot met kogels over het leven in Texel, de koude boottocht naar het eiland en de kennismaking met meester Jan en zijn gezin. Hoe Hans de oorlog ginder beleeft en ervaart, welke verschillen en gelijkenissen er zijn tussen Amsterdam en Texel. Joyce Pool doet dit op een erg meeslepende en ontroerende manier. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Hans. Deze ervaringen zijn gebaseerd op het echte leven van Hans Verhoeven, aangevuld met enkele extra aspecten die Joyce toevoegt. Joyce Pool maakt van Stamppot met kogels een intrigerend en indrukwekkend verhaal met een zekere spanningsopbouw. Het verhaal weet je direct van in het begin te boeien en bezorgt je een nauwkeurige inkijk in hoe kinderen de oorlog beleefden. Wat voor gevolgen de voedselschaarste met zich meebracht en wat dit met je lichaam doet wanneer je terug eten krijgt.  Maar tevens dat er ook 'vriendelijke' mensen bestaan onder de vijand, zoals de Georgische Dmitri.

De tweestrijd die ontstaat bij Hans komt eveneens mooi aan bod. Het vele piekeren over de doden die hij heeft gezien, al het bloed, het lawaai, de blijheid, angst en spanning die zich afwisselend voordoen. Het constante gevaar in de oorlog.

De gebeurtenissen in Stamppot met kogels spelen zich af van februari 1945 tot en met juni 1945. Joyce Pool geeft je na het verhaal nog een inkijk in het echte leven van Hans Verhoeven, met foto's en gebeurtenissen. Als lezer ontdek je tevens de kogelgaten doorheen het boek, wat de lay-out bijzonder maakt.

Stamppot met kogels is een bijzonder en aangrijpend verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, die je een inkijk geven in de hongerwinter van 1945. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en zeker aan aanrader om te gebruiken in de klas tijdens een thema als de oorlog

Recensie: Stamppot met kogels - Joyce Pool

Stamppot met kogels

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het waargebeurde, superspannende verhaal van de Russenoorlog op Texel Hongerwinter 1945. De Amsterdamse Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend, Herman, mee naar zijn oom op het eiland om aan te sterken. Op Texel is wel nog eten. Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook! Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit: de Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Kick-off: Leesclub leest Verkikkerd

 • Verantwoorde parfumsticks van Le Soft Perfume

Zoek in artikelen