• onze waardering

Violeta - Isabel Allende RECENSIE

Recensie: Violeta - Isabel Allende

Ieder mensenleven is uniek. Het is een proces waarbij je leert, fouten maakt, mensen ontmoet en mensen laat gaan. Violeta hoopt dat haar kleinzoon kan leren van haar fouten, inzicht krijgt in het waarom en wat over haar, maar ook zijn leven. Dit doet ze door op hoge leeftijd een lange brief te schrijven aan haar kleinzoon, Camilo. Die brief is Violeta, de nieuwste historische roman van Isabel Allende.

Violeta is geboren in de Des Valles familie, die vroeger grote rijkdom kende maar waarvan nu alleen haar vader nog de schijn van pracht en praal op kan houden. Maar als in de jaren 30 de Grote Depressie de wereldeconomie doet instorten, stort de wereld van Violeta ook in elkaar. Ze wordt gedwongen om weer vanaf punt nul te beginnen, een kans die ze met beide handen aanpakt. Maar leren stopt nooit en Violeta laat zich door de mensen om haar heen wijzen op de dingen die zij vanuit haar eigen 'beschermde' wereldje niet ziet. Juist door Violeta onderdeel te laten zijn van deze 'kloof' tussen arm en rijk weet Isabel Allende Violeta uniek te maken. Het verhaal deinst niet terug voor de minder mooie kanten van het leven waarmee je als 'upper class' Zuid-Amerikaanse normaal gesproken niet wordt geconfronteerd.

Mede door deze pijnlijke inzichten is Violeta een prachtige en indrukwekkende roman. Technisch zit het verhaal goed in elkaar. Isabel Allende beperkt het aantal flashforwards en flashbacks, zodat het bijna helemaal chronologisch is. Waar er in het verhaal wel wordt verwezen naar het verleden of de toekomst, benadrukt dit de samenhang van het verhaal.

Ondanks dat het leven van Violeta zich afspeelt in een andere tijd en op een ander continent, leest het verhaal toch makkelijk weg. Enerzijds omdat Violeta soms haar tijd ver vooruit is, anderzijds omdat de problemen waar Violeta tegenaan loopt niet alleen van nu zijn. De contacten met de mensen om haar heen, de ontwikkelingen op politiek gebied; het verhaal is tijdloos. Door Violeta te beginnen met een verwijzing naar de pandemie van de Spaanse griep en te eindigen met de pandemie van Covid-19 benadrukt Isabel Allende subtiel maar expliciet die parallellen tussen vroeger en nu. Door de prettige schrijfstijl van Violeta die zich laat kenmerken als zorgvuldig, bloemrijk maar toch ook beknopt, leest het verhaal zo weg. Er worden genoeg details genoemd om je in het leven van Violeta te wanen, maar weinig genoeg om tempo in het verhaal te houden. Juist de details die wel worden genoemd, maken het verhaal zo sprekend. Door de luchtige humor en vele romantiek, biedt Violeta voor ieder wat wils en is zij een heerlijk vermaak.

Al met al is Violeta een meeslepende historische roman die de lezer weet te boeien en te vermaken. Aan de ene kant benadrukt het verhaal de uniekheid van elk mensenleven, maar aan de andere kant laat Isabel Allende de parallellen zien. De lezer kan zich identificeren met deze krachtige hoofdpersoon, maar zal zich ook laten inspireren door haar veerkracht en doorzettingsvermogen. Tot slot weet Violeta niet alleen haar levenslessen aan haar kleinzoon mee te geven, maar ook aan haar lezer.

Recensie: Violeta - Isabel Allende

Violeta

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

  Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...

  In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën. Met Violeta presenteert Isabel Allende ons opnieuw een inspirerend episch verhaal, verteld met gevoel voor humor en een enorme passie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het grote Kluitman paardenverhalenboek

 • GEZOCHT: met spoed een redactionele stagiair

 • Recensie: Voorlopers

Zoek in artikelen