• onze waardering

Het licht van Lorelei - Jen Minkman RECENSIE

Recensie: Het licht van Lorelei - Jen Minkman

Enna, Aska en Melinda wonen op het eiland Terschelling. Het is geen veilige plek om te wonen, want in de zee leven de Sirenes en zij lokken rijk en arm het water in. Het enige wat de Sirenes op afstand houdt, is de vuurtoren met daarin het heilige Vuur van Brandarius, welke onder controle is van de rijke Angelen. Maar hoe meer Enna, Aska en Melinda te weten komt, hoe meer ze gaan twijfelen aan alles wat hen is verteld.

In Het licht van Lorelei van Jen Minkman volg je het verhaal van het arme Skylgermeisje Enna en tempelmeisjes Aska, die zowel Skylger- als Angelenbloed heeft, en Melinda, die uit een hooggeplaatste Angelenfamilie komt. Alle drie willen ze verandering en vechten ze voor een beter leven en liefde. Maar dat ze dezelfde doelen hebben wil niet zeggen dat ze op elkaar lijken. Zo is Enna een brutale muziekliefhebber, zoekt de scherpe Aska naar een thuis, en worstelt Melinda met een onbeantwoorde liefde. Het zijn dus echt individuele personages met hun eigen beweegredenen en dat zorgt ervoor dat ze interessant blijven. Bovendien hebben ze ook alle drie hun eigen rol in het plot.

Je leest ook stukjes vanuit drie personages die lange tijd onbekend blijven. Zij vertellen dingen vanuit hun eigen belevingswereld, waardoor je het verhaal ook vanuit een compleet ander perspectief dan dat van de drie hoofdpersonages volgt. En het maakt je natuurlijk nieuwsgierig, want wie zijn deze onbekende personages?

Schrijfster Jen Minkman heeft voor een locatie gekozen die voor veel lezers herkenbaar zal zijn: Terschelling. Ze heeft deze setting verrijkt met een compleet eigen samenleving, waarin de verschillende groepen een gecompliceerde relatie met elkaar hebben. Dat alles zorgt ervoor dat de wereld waarin Het licht van Lorelei zich afspeelt goed uitgewerkt overkomt.

Er gebeurt genoeg, waardoor het boek lekker weg leest. Hier en daar is het verhaal wel een beetje voorspelbaar, maar echt storend is dat gelukkig niet omdat alle gebeurtenissen het plot in de juiste richting sturen. Bovendien worden de verhaallijnen mooi afgerond en daardoor blijft de lezer met een goed gevoel achter nadat de laatste bladzijde is omgeslagen.

Al met al is Het licht van Lorelei van Jen Minkman een boek over liefde in al zijn vormen en over vechten voor een betere wereld. De sterke hoofdpersonen en de interessante setting zorgen er voor dat het boek echt een eigen sfeer heeft en de verschillende verhaallijnen komen samen in een plot dat alles goed afrondt. Ik geef Het licht van Lorelei 4 hartjes.

Recensie: Het licht van Lorelei - Jen Minkman

Het licht van Lorelei

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Enna wil meer dan een leven als arm vissersmeisje. Aska wil weg uit het klooster waar ze haar hele leven moet dienen. Melinda gelooft niet meer in de regels van haar volk. Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar de Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Hun heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad, houdt de gevaarlijke Sirenes ver weg van het eiland. Zo krijgen de zeemeerminnen geen kans de arme Skylgers en rijke Angelen de zee in te lokken met hun gezang. Maar zijn de Sirenes de Skylgers wel zo vijandig gezind? Kunnen alleen de Angelen elektriciteit opwekken? En wat gebeurt er als het Vuur van Brandarius dooft? Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen wijze een manier om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van burgemeester Alva en de hooggeplaatste Angelen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot... 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Op aarde schitteren we even - Ocean Vuong

  • Recensie: Ons Voedsel

  • Recensie: Grey's Anatomy - seizoen 10

Zoek in artikelen