• onze waardering

De partycrasher - Sophie Kinsella RECENSIE

Recensie: De partycrasher - Sophie Kinsella

Sophie Kinsella vertelt ons het verhaal van Effie, een 31-jarige vrouw. Haar biologische moeder is overleden toen ze nog erg jong was, maar al snel hertrouwde haar vader met Mimi, een creatieve vrouw. Samen met broer Gus en zus Bean hebben ze een gelukkige jeugd op Greenoaks. Een jeugd vol fijne tradities. Dan gaan haar vader en stiefmoeder Mimi scheiden, iets waar Effie erg veel moeite mee heeft: "Het leven dat we kenden is voorbij". Effie vindt de nieuwe vriendin van haar vader, Krista, helemaal niets en heeft er een soort van ruzie mee. Greenoaks wordt verkocht en haar vader en Krista geven een uitwijdingsfeest. Effie is officieel niet uitgenodigd, maar besluit haar matroesjka poppetjes, haar dierbaarste jeugdherinnering, stiekem uit het huis te gaan halen op de dag van het feest. En dat is het begin van een grappig, maar ook ontroerend verhaal.

De partycrasher is een roman, zoals we die van Sophie Kinsella gewend zijn. Het boek leest erg vlot. Vanaf het begin van het boek worden er allerhande situaties beschreven en je wilt gewoon weten hoe het afloopt. Ditzelfde geldt voor de personages: ze voelen al snel als bekenden voor je en je leeft met hen mee.

Het personage van Effie wordt het beste neergezet. Je leest het boek namelijk vanuit het perspectief van Effie, maar je leert haar ook extra goed kennen via haar beste vriendin Temi, broer Gus en zus Bean. Je leeft heel erg mee met Effie - waar zijn die matroesjka poppetje nou?? -  maar bijt af en toe ook op je tong als ze zich weer eens in een wanhopige situatie manoeuvreert. Door het verhaal heen leer je ook Gus en Bean steeds beter kennen en voel je mee met hun situatie. Knap hoe Sophie Kinsella het voorkomen van iemand kan beschrijven, maar ook diens onzekerheden op een mooie manier blootlegt.

Als Sophie Kinsella ergens goed in is, is het humoristische verhalen schrijven. Zonder teveel te verklappen: je doet het in je broek bij de scènes van het corrigerende ondergoed. Ook erg sterk van de schrijfster is het feit dat ze je als lezer hardop laat lachen, maar ook ontroert met haar scènes over onder andere nostalgie. Tevens geeft Sophie Kinsella je een verkapte levensles mee: "Je kunt iets niet oplossen als je je ervoor verschuilt". 

Het plot van het boek is niet zo verrassend, maar dat hoeft ook helemaal niet. De partycrasher is gewoon een geweldige weglezer waar je blij van wordt en waar je toch nog even over nadenkt. Een roman die nasuddert. Is alles wat het lijkt dat het is? En kun je zorgen voor je eigen geluk?

De partycrasher is een heerlijke roman voor mensen die zin hebben in een fijne feelgood met veel humor en een portie nostalgie.

Recensie: De partycrasher - Sophie Kinsella

De partycrasher

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nadat haar ouders uit elkaar zijn gegaan is Effie vervreemd geraakt van haar vader en begon ze een vete met zijn knappe (en veel jongere) nieuwe vriendin, Krista. En nu krijgt Effie nog meer slecht nieuws: Greenoaks, het Victoriaanse landhuis dat Effie haar hele leven haar thuis noemde, wordt verkocht. Wanneer Krista besluit een 'housecooling'-feest te geven, weigert Effie te gaan. Maar dan herinnert ze zich dat een geliefde schat uit haar kindertijd nog steeds in het huis verborgen ligt. Haar enige kans om die terug te krijgen is door in te breken terwijl iedereen druk aan het feesten is. Terwijl Effie door het huis sluipt, zich verstopt onder tafels en door kiertjes gluurt, realiseert ze dat de geheimen die Greenoaks bewaart niet alleen op zolder liggen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Winnen: Sims 4 Ecologisch Leven, Weerwolven en Eiland leven

 • Dit is Brandy als Cinderella in Disney's Descendants: The Rise of Red

 • Dit zijn de eerste beelden van 'To All The Boys' spin-off 'XO, Kitty'!

 • Officiële trailer Queen Charlotte: A Bridgerton Story is nu te zien!

 • Recensie: The Last of Us

Gerelateerde artikelen

 • Morning Glory

 • Seizoen 3 van Too hot to Handle is erger dan ooit

 • Vet man, zo'n baby!

Zoek in artikelen