• onze waardering

Koud genoeg voor sneeuw - Jessica Au RECENSIE

Recensie: Koud genoeg voor sneeuw - Jessica Au

Koud genoeg voor sneeuw is de tweede roman van de Australische schrijfster Jessica Au. Het boek heeft de Novel Prize gekregen. 

Een moeder en dochter maken samen een vakantietripje naar Japan. De moeder is van Chinese (Kantonese) afkomst en als klein meisje geëmigreerd naar Hong Kong en haar kinderen zijn derhalve in Hong Kong opgegroeid, maar uiteindelijk is het gezin naar Australië gekomen. De dochter is de tweede dochter en haar band met haar moeder is wat minder hecht dan die van haar zuster. Haar man Laurie is van Japanse afkomst en ze is ooit met haar man in Tokio geweest en nu wil ze graag met haar moeder de reis nog een keer doen. Ze heeft een heel programma opgesteld met bezienswaardigheden waarvan ze denkt dat ze haar moeder zullen interesseren en ondertussen praten ze over van alles en nog wat. Maar onder het oppervlak van luchtige praat blijven vele zaken onbesproken. Want is het slechts een vakantietripje of is er nog een andere reden om de reis te maken? 

In Koud genoeg voor sneeuw worden de namen van de twee hoofdpersonages niet een keer genoemd. De enige naam die je leest, is 'Laurie', de naam van de man van de ik-figuur, de dochter. De dochter ziet haar moeder niet zo vaak als haar zus en net nu zij en haar man erover denken om aan kinderen te gaan beginnen, besluit de dochter haar rol als 'dochter' te toetsen en haar moeder mee te vragen naar Japan. De vakantie vindt in het winterseizoen plaats en valt een beetje in het water, letterlijk, want moeder en dochter belanden midden in een tyfoon en de moeder vraagt dan ook of het al "koud genoeg is voor sneeuw", want ze heeft nog nooit sneeuw gezien.   

De reis en bezienswaardigheden roepen bij de dochter herinneringen op aan haar jeugd en aan haar relatie met haar moeder, en dat gaat gepaard met emoties. De dochter heeft altijd al het gevoel gehad dat ze op elk moment alles uit een situatie moet halen wat er maar in zit. Ze wil dus ook alles uit het leven halen. Overal zoekt ze een diepere betekenis achter en ze heeft toch nog steeds het gevoel dat er iets is wat haar ontglipt.  Ze wil dit alles graag delen met haar moeder, maar diens gereserveerde houding en gebrek aan openheid en eigen initiatief staan zover van haarzelf af, dat ze niets kan zeggen tegen haar moeder over haar diepere gevoelens.  

Moeder en dochter draaien steeds om elkaar heen door niet concreet de diepte in te gaan en over werkelijke gevoelens te praten, maar slechts over allerlei alledaagse onbenulligheden. Langzaam komen er ook wel gesprekken over familie, herinneringen en de migratie van de familie van de moeder. De dochter krijgt uiteindelijk toch meer begrip voor de simpele wat teruggetrokken en in zichzelf gekeerde houding van haar moeder. Een moeder die zichzelf altijd in dienst heeft gesteld van haar kinderen en de dochter denkt dan ook dat ze eigenlijk alleen mee gegaan is naar Japan, omdat de dochter dat zo graag wilde. 

Koud genoeg voor sneeuw van Jessica Au is eigenlijk meer een novelle dan een roman. Het boekje is mooi in linnen gebonden, maar het is niet zo dik. Het verhaal leest als een dagboekverslag van een reis, verteld door de dochter. Al gauw lees je tussen de regels door dat de dochter ontzettend moeite doet om haar moeder te begrijpen en het verhaal straalt dan ook een melancholische sfeer uit. Hoe lief ze elkaar ook hebben, ze leven eigenlijk op twee verschillende niveaus, die elkaar geregeld raken en parallel lopen, maar op veel punten ook ver uit elkaar liggen. De dochter begint echter gaandeweg te begrijpen dat haar moeders herinneringen ook haar herinneringen zijn en dat als zij later een dochter zal krijgen, haar eigen herinneringen eveneens het leven van haar dochter gaan beïnvloeden. En uiteindelijk ontstaat er begrip en respect bij de dochter. 

Jessica Au heeft een bijna dichterlijke stijl van schrijven. Koud genoeg voor sneeuw is geheel vanuit de optiek van de dochter in de 'ik-vorm' geschreven. Het is een soort reisdagboek waarin de dochter precies vertelt wat er tijdens de reis gebeurt . De gevoelens en emoties van de dochter worden niet door een verteller benoemd of uitgelegd. Dat moet je als lezer uit het verslag van de dochter halen. Maar uit datgene wat de dochter vertelt, voel je de verwantschap en de hang naar een nauwere band met haar moeder naar voren komen. Uiteindelijk komt ze met weemoed tot de conclusie dat je misschien een persoon ook niet kunt veranderen en dat je elkaar soms simpelweg moet accepteren, respecteren en liefhebben. 

Koud genoeg voor sneeuw van Jessica Au is een liefdevolle, een beetje klagende, weemoedige en uiteindelijk toch een respectvolle kijk van een dochter op haar moeder. Ik geef het verhaal 5 hartjes. Koud genoeg voor sneeuw is mooi geschreven en zet je een beetje aan het denken.

Recensie: Koud genoeg voor sneeuw - Jessica Au

Koud genoeg voor sneeuw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de herfst reizen een dochter en een moeder naar Tokio. Ze lopen ’s avonds langs de grachten, schuilen voor de tyfoonregens, delen maaltijden in kleine restaurants en bezoeken galeries volgens een door de dochter opgesteld programma. Al die tijd praten ze: over het weer, over horoscopen, over kleding en voorwerpen, over familie, migratie en herinnering. Maar wie spreekt er eigenlijk, en wat is het werkelijke doel van hun reis? Koud genoeg voor sneeuw is zowel een afrekening als een elegie, waarbij de vraag rijst in hoeverre we de innerlijke wereld van een ander werkelijk kunnen kennen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Februari 2016: Toen ik jou ontmoette

  • Fictie top 6: januari 2024

  • Van Trinidad tot Kazachstan

Zoek in artikelen