• onze waardering

Voordat ze verdween - Lisa Gardner RECENSIE

Recensie: Voordat ze verdween - Lisa Gardner

Lisa Gardner is een bekende naam in de thrillerwereld. Sinds de jongste eeuwwisseling heeft de Amerikaanse een aantal populaire thrillerreeksen op haar naam. Vooral de boeken rond FBI-profiler Quincy en politiedetective D.D. Warren konden rekenen op een grote belangstelling. In Voordat ze verdween voert Gardner een nieuwe protagonist op waarrond ze een nieuwe serie wil ontwikkelen.

Frankie Elkin, een vrouw van middelbare leeftijd, bezit niks en heeft ook niks nodig. Ze is al jaren AA-lid en blijft worstelen met haar alcoholverslaving. Na een traumatische ervaring besloot ze haar leven om te gooien en zich belangeloos in te zetten voor de goede zaak: ze gaat op zoek naar vermiste kinderen die tot cold cases verworden zijn. Ze heeft haar nogal eigenzinnige methodes en komt dan ook vaak in conflict met politie en andere aangelanden. In Voordat ze verdween komt Elkin terecht in een verpauperde en gevaarlijke buurt in Boston. Daar is de zestienjarige Haïtiaanse Angelique Badeau al meer dan een jaar vermist. Frankie zoekt een job en verblijfplaats en probeert de ware toedracht te achterhalen. Ze hoopt dat ze eindelijk een vermiste levend terug kan vinden, na de vorige 14 opgeloste vermissingen met fatale afloop. Al vrij vlug raakt ze gevoelige snaren en zet ze een niet te stoppen actie en reactie in gang. De ontwikkelingen volgen zich in een razend tempo op. Met gevaar voor eigen lijf en leden lost ze de zaak uiteindelijk op.

Frankie Elkin is een personage dat zeker nog ruimte biedt voor groei. Gardner slaagt erin met mondjesmaat het traumatische verleden van haar hoofdpersonage te doen doorsijpelen en zo haar beweegredenen duidelijk te maken. Frankie is een sterke vrouw die worstelt met haar eigen demonen, maar wel geloofwaardig blijft gedurende het hele verhaal. Hier en daar kan wel nog geschaafd worden aan haar personage. Ook de nevenpersonages blijken goed uitgewerkt, zoals het belangrijke personage Emmanuel, het broertje van de vermiste, die een cruciale rol speelt in de ontknoping. Ze dragen zeker bij aan de geloofwaardigheid, vooral haar relaties met haar werkgever Stoney en de amoureuze toenadering van en tot politie-inspecteur Lotham maken van Frankie een vrouw van vlees en bloed. Gardners stijl is zeer direct, eenvoudig en zeer meeslepend. Soms neigt ze naar te gedetailleerde informatie of herhaling in verband met de zaak, maar dat compenseert ze dan moeiteloos met de vlotte en spannende stijl.

Voordat ze verdween is een veelbelovende start van een nieuwe reeks en een interessant hoofdpersonage. Gardner verstaat de kunst om een verhaal vlot en meeslepend te vertellen. Nog een beetje schrapwerk en de figuur van Frankie Elkin wat meer ruggengraat geven en ze kan het succes evenaren van haar vorige topreeksen

Recensie: Voordat ze verdween - Lisa Gardner

Voordat ze verdween

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Frankie Elkin is een doodgewone vrouw, met een klein alcoholprobleem, en met meer spijt dan bezittingen. Maar ze doet wat niemand anders doet: zoeken naar vermiste personen die door de rest van de wereld zijn vergeten. Wanneer de politie de hoop opgeeft en de media geen interesse meer hebben, is het voor Frankie tijd om haar zoektocht te beginnen.
    Een nieuwe zaak leidt haar naar een achterbuurt in Boston, waar Angelique Badeau, een Haïtiaanse tiener, maanden geleden verdween van school. Ze stuit op tegenwerking door de politie en het lijkt erop dat ze vragen stelt die niet beantwoord mogen worden. Maar Frankie laat zich niet stoppen, zelfs als dat betekent dat zij zelf binnenkort ook ineens kan verdwijnen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het huis op de klif

  • Recensie: Huis aan de handelskade

  • Recensie: Slender Man

Zoek in artikelen