• onze waardering

Nooit gedacht – Latoya Morris RECENSIE

Recensie: Nooit gedacht – Latoya Morris

Het is de tweeëntwintigste eeuw op Aarde. Eavan is een jonge ingenieur en pilote, en besluit om samen met haar goede vriend Chris in hun zelfgebouwde schip op zoek te gaan naar een andere planeet. Deze planeet lijkt niet bekend te zijn, maar volgens het dagboek van Eaven's grootouder Wendy bestaat er wel degelijk een prachtige en zeer fascinerende planeet, met daarop leven, zeemeerminnen, dansende lichtjes, een jongen die kan vliegen, en waarop je bovendien nooit ouder wordt. Na een lastige reis door een meteorenregen weten ze de planeet bij toeval te vinden, maar het blijkt er gevaarlijker te zijn dan gedacht. Een bijzonder lichtwezentje wijst hen de weg naar boven op een rotswand, waar ze Caelian vinden, een jongen die tussen jeugdigheid en volwassenheid in lijkt te zweven. Caelian wordt al jarenlang opgejaagd door piraten, en met z'n drieën proberen ze hen voor eens en altijd te verslaan, terwijl ook onderlinge jaloezieën opspelen. Het is de vraag of ze het allemaal zullen overleven en de planeet kunnen redden.

De nieuwste Young Adult roman van Latoya Morris haakt aan op het voor iedereen zeer bekende verhaal van Peter Pan. In Nooit gedacht komen sprookjes, fantasy en science fiction samen, wat een bijzondere combinatie oplevert. Hoewel de naam Peter Pan in het verhaal niet genoemd wordt, is het voor menigeen toch erg duidelijk dat het gaat om een moderne hervertelling hiervan. Eeuwen nadat Wendy, een voorouder van Eavan, de planeet heeft bezocht met haar broers, zijn haar dagboeken in handen van Eavan, die ondanks wat de rest vertelt, wél gelooft dat wat Wendy heeft beleefd waar is. Het personage dat hier Caelian genoemd wordt is jeugdig, geen dag ouder geworden, wordt opgejaagd door piraten en kan zelfs vliegen. Geen twijfel meer mogelijk, dus! Maar Morris heeft verschillende science fiction elementen toegevoegd waarmee we vanuit de huidige en volgende eeuw het een en ander kunnen verklaren, namelijk reizen naar andere planeten, en vliegen met backpacks.

Morris besteedde erg veel aandacht aan het vormen van de personages, de karakterontwikkeling en gedetailleerde beschrijvingen van een prachtige planeet, waarin je je als lezer zonder moeite kunt inleven. De karakters voeren je mee op hun avontuur en het verhaal komt direct goed op gang. Het lijkt echter alsof Morris op een derde deel van Nooit gedacht haar beste kruit al heeft verschoten. Het verhaal zakt in, de spanning neemt af en het avontuur voelt minder avontuurlijk. Dat is erg jammer, want het verhaal heeft veel potentie. Al halverwege krijg je het gevoel alsof er naar het einde geschreven wordt, waardoor het tweede deel van het boek voelt als een epiloog.

Daarnaast is ook de schrijfstijl van Morris voor een young adult roman wel heel erg jeugdig. Hoewel Morris zowel jeugdboeken als young adult romans schrijft, valt Nooit gedacht officieel onder de laatste categorie. Maar de vertelling is erg kinderlijk, de onderlinge verliefdheid en jaloezie is niet waar de young adult doelgroep zich nog in zal herkennen en de manier hoe de karakters met elkaar praten voelt ook erg kinderlijk aan, waarbij meer woorden worden gebruikt dan nodig en te veel puberale gedachten neergepend worden. Tegelijkertijd is er voor een jeugdboek ook weer te veel sprake van geweld en strijd, waardoor deze vertelling tussen wal en schip valt. Daarnaast leunt het verhaal erg op de bekende clichés, waardoor het verhaal dat vernieuwend had moeten zijn door de science fiction elementen, nog maar weinig vernieuwend is.

Al met al is het altijd leuk om een vertelling van Peter Pan te lezen, en te fantaseren en dromen over avonturen en andere planeten. De uitwerking daarvan heeft Morris goed gedaan en ze weet een geloofwaardig beeld te schetsen van een prachtige planeet met fascinerende mensen en wezens. Het verhaal had in de basis veel potentie, maar de uitwerking daarvan, waarbij te veel geleund wordt op clichés en de jeugdige schrijfwijze, zorgen ervoor dat Nooit gedacht minder goed uit de verf is gekomen.

Recensie: Nooit gedacht – Latoya Morris

Nooit Gedacht

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aarde, tweeëntwintigste eeuw. Ruimtereizen en handel drijven met andere planeten behoren tot het alledaagse leven. Ingenieur en pilote Eavan is een afstammelinge van een meisje genaamd Wendy, dat meer dan drie eeuwen geleden door een vliegende jongen met een panfluit mee is genomen naar een prachtig eiland, waar je nooit volwassenen wordt. Eavan is er heilig van overtuigd dat haar voorouder het hele verhaal, dat ze in een dagboek heeft opgeschreven, niet uit haar duim heeft gezogen. Samen met haar vriend Chris gaat ze op zoek naar de planeet waarvan zij vermoedt dat Wendy daar ooit terecht is gekomen met de vreemde jongen. Maar ze is niet voorbereid op wat ze daar werkelijk aantreft.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Pizazz - Sophie Henn

  • Het vallen van de nacht - Minette Walters

  • Recensie: #Selfie

Zoek in artikelen