• onze waardering

De tachtigjarige vrede - Kees van Kooten RECENSIE

Recensie: De tachtigjarige vrede - Kees van Kooten

Van 1941 tot 2021, tachtig jaar wel en wee. Kees van Kooten mag het delen met de lezer in de vorm van korte verhalen die al eerder verschenen zijn. Noem het een bloemlezing, een alternatieve biografie, het klopt allemaal. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat van Kooten oprecht is en de lezer meeneemt doorheen een groot aantal gebeurtenissen uit zijn lange leven.

Verhalen die een levensloop bestrijken van tachtig jaar. Het is niet iedereen gegeven en het vertellen van die verhalen gebeurt zelden op een manier zoals van Kooten het doet. De cynische humor en het oog voor detail houden de lezer elk verhaal weer geboeid en zorgen ervoor dat je toch regelmatig met een glimlach om de lippen de scènes voor je ogen ziet verschijnen. De stijl is doorheen alle verhalen van De tachtigjarige vrede zeer gelijkaardig, ook al lopen de onderwerpen uiteen.

Toch is er in de onderwerpen wel overeenkomst te vinden. Het lijkt alsof alles jou ook had kunnen overkomen, alleen schrijft van Kooten het op zo een manier op dat het razend interessant is. Het is een soort van 'gluren bij de buren'. Het extra mooie is, dat je ongemerkt veel leert over de gebruiken doorheen deze tachtig jaren. Vooral bij de wat oudere lezers zullen bepaalde scènes herinneringen oproepen en dat maakt dat De tachtigjarige vrede voor deze doelgroep waarschijnlijk uitermate geschikt is. De jongere lezers zullen zich moeten proberen inleven in vroegere tijden en kunnen daarna bedenken dat alles in ons dagelijkse leven aan een snelle verandering onderhevig is.

Het voorwoord, of de 'voorzin' zoals van Kooten het noemt, bevat een heldere uitleg over wat je kan verwachten in het boek. Vertelsels die al eerder zijn verschenen, maar enigszins herwerkt. Dus, voor de trouwe van Kooten-fan is er genoeg vertier te vinden, want de auteur gaat met de billen bloot in sommige verhalen. Hier en daar is er in de loop van de jaren blijkbaar wel een leugentje om bestwil in de teksten binnengeslopen, en dat zet de schrijver nu recht. Op geheel eigen wijze natuurlijk, met een asterisk en een voetnoot. En met de nodige zelfspot. Hij zegt zelf dat hij het vertrouwen van de lezer wil winnen door open en eerlijk te zijn. Dat lukt aardig en is ook nog grappig tegelijkertijd.

Scherp, doelgericht en entertainend. Dat is wat De tachtigjarige vrede de lezer biedt. Kees van Kooten is een levende legende en bewijst met dit boek eens te meer dat hij die status meer dan waardig is. Het boek leest erg vlot, maar vergt wel concentratie van de lezer. Dit vooral om álles mee te krijgen wat de auteur er in heeft gestopt. Neem er dan ook de tijd voor en beschouw De tachtigjarige vrede als een slow-read waarbij je elke dag van een paar verhalen mag genieten.

Recensie: De tachtigjarige vrede - Kees van Kooten

De tachtigjarige vrede

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nog niet zo lang geleden zei Kees van Kooten in een interview: ‘Een biografie is niet meer nodig, ik heb alles zelf verteld. Ik ga de rest van mijn leven veel liever lezen dan schrijven.’ Ter gelegenheid van de bloemlezing De tachtigjarige vrede las hij voor het eerst sinds tijden weer zijn eigen verhalen. Ze brachten hem niet alleen terug naar het verloop van zijn lange leven, maar eveneens werd hij de lezer van zijn eigen hilarische fantasie. De verhalen uit Hedonia, Zwemmen met droog haar, de Treitertrends, de Modermismen en de vele andere bundels – ze zijn even sterk en humoristisch als de lenige geest van Kees van Kooten zelf. Het is met die krachtige verbeelding dat hij nu zichzelf portretteert aan de hand van zijn verhalen. En het is het schitterende bewijs dat een biografie inderdaad volstrekt overbodig is. Koot graaft zichzelf autobio.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Gekke Goden en de reis naar de onderwereld - David Slavin

  • De kleuren van de liefde - Cristina Caboni

  • Share & win: Cupcake Workshop voor 4 personen

Zoek in artikelen