• onze waardering

Verzwegen - Gerard van Gemert RECENSIE

Recensie: Verzwegen - Gerard van Gemert

In Verzwegen wordt het spannende verhaal verteld van Mees en Mila. Mila is overleden, haar dood lijkt op zelfdoding. Ze heeft een brief achtergelaten met de vraag of Mees die op haar begrafenis wil voorlezen. Mees wil gehoor geven aan Mila's laatste wens, al maakt het feit dat de brief in een gesloten envelop zit het er niet gemakkelijker op voor Mees. Hij besluit op het allerlaatste moment de brief voor te lezen tijdens de dienst. En dan komt de dood van Mila ineens in een heel ander daglicht te staan. 

Verzwegen is het zesde deel in de serie Eilandgeheimen van Gerard van Gemert. De eerste vijf delen speelden zich af op Terschelling. Dit zesde deel speelt in Schouwen-Duiveland. De boeken uit de gehele serie zijn prima afzonderlijk van elkaar te lezen, zo ook Verzwegen. Je hebt geen voorkennis nodig uit de eerder verschenen delen. 

Gerard van Gemert heeft de lezer vanaf het allereerste woord te pakken. Hij sleurt je mee het verhaal in en met een verhoogde hartslag en een grote nieuwsgierigheid naar de ontknoping, blijf je lezen. Verzwegen kan met recht een jeugdthriller genoemd worden. Het wordt al vrij snel duidelijk hoe het verhaal gaat lopen, denk je, maar dan trekt Van Gemert weer een van zijn verrassende kunsten uit de kast en ben je op het verkeerde been gezet. 

Naast de spanning, bevat het boek ook pittige onderwerpen. Zelfmoord bijvoorbeeld, voor een kind vanaf 12 jaar best pittig. Er zijn meer thema's die naar voren komen, maar het is lastig daar iets over te schrijven zonder de ontknoping te verklappen.

Gerard van Gemert heeft in Verzwegen kennis laten blijken van kinderen van 12 jaar. Behalve een flinke dosis spanning en braintraining, laat Van Gemert ook duidelijk merken dat hij zich voortreffelijk kan inleven in jongeren vanaf een jaar of 12. De angst bijvoorbeeld die iedereen kent als je als jongere naar een begrafenis moet. Dit heeft Van Gemert heel treffend beschreven. Ook voor veel volwassenen zal het namelijk nog zo voelen. 

Verzwegen is een pittige jeugdthriller. Zo een die je af en toe de adem beneemt, eentje waarin je moet blijven lezen. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en Van Gemert schroomt niet een psychisch spelletje met de lezer te spelen. Hierdoor vind ik de leeftijd van 12 wat aan de jonge kant, maar er zijn zeker kinderen die het aankunnen.

Recensie: Verzwegen - Gerard van Gemert

Eilandgeheimen 6 - Verzwegen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Alles wijst erop dat Mila, de beste vriendin van Mees, zelfmoord heeft gepleegd. Haar leven was geen pretje. Maar nu staat Mees voor een dilemma. Moet hij gehoor geven aan Mila’s laatste wens en haar brief voorlezen op de begrafenis? Het probleem is dat die brief in een gesloten enveloppe zit en hij niet weet wat erin staat. Uiteindelijk besluit Mees gehoor te geven aan Mila’s laatste wens. Maar wat hij voorleest, slaat in als een bom. En dat is nog maar het begin van de nachtmerrie voor Mees … Het meeslepende zesde deel uit de jeugdthrillerserie ‘Eilandgeheimen’, dat zich ditmaal op het eiland Schouwen-Duiveland afspeelt. De lezer weet vanaf het begin min of meer hoe het zit. Of toch niet? Voor onderzoekers vanaf 12 jaar

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • Ziel van as en bloed - Jennifer L. Armentrout

  • Crimineel Cool - Rachel Renée Russell

  • Jill Mansell boeken geranked

Zoek in artikelen