• onze waardering

De postbezorgster van Parijs - Meg Waite Clayton RECENSIE

Recensie: De postbezorgster van Parijs - Meg Waite Clayton

De postbezorgster van Parijs is wederom een mooie historische roman van deze Amerikaanse schrijfster, die internationaal doorbrak met de roman De laatste trein naar de vrijheid. 

De Amerikaanse rijke erfgename Nanée Gold wil zich in 1938 permanent vestigen in Parijs. Ze is pilote en heeft een eigen vliegtuig, waarmee ze overal heen gaat in Frankrijk. Ze verkeerd in de 'beau monde' van kunstenaars en intellectuelen en leeft in een heerlijke wereld van vrijheid en avontuur. In die kringen ontmoet ze de Duitse fotograaf Edouard Moss en zijn driejarig dochtertje Luki . Moss moest uit Duitsland vluchten, nadat hij met foto's steeds Hitlers Jodenhaat aan de kaak heeft gesteld. Nanée en Moss krijgen een relatie en het leven lijkt zo mooi ... tot de Duitsers in 1940 binnenvallen. Nanée is niet van plan te vluchten en ze besluit zich aan te melden bij het verzet in Parijs. Als Amerikaanse kan ze in 1940 – 1941 nog betrekkelijk veilig rondlopen, aangezien Amerika nog niet deelneemt aan de oorlog. Niemand let echt op haar en ze kan onopgemerkt berichten rondbrengen. Ze wordt de postbezorgster van het Parijse verzet. Wanneer veel van haar kunstenaars vrienden, inclusief Edouard Moss, door de Gestapo opgepakt worden en in een speciaal concentratiekamp worden opgesloten, besluit Nanée te verhuizen naar haar huis aan de Franse Rivièra, Villa Air-Bel en zich aan te melden bij de verzetsgroep van haar Amerikaanse landgenoten Varian Fry en Miriam Davenport, die vluchtelingen helpt te ontsnappen. Samen zetten ze een plan op om vanuit Marseille zoveel mogelijk kunstenaars uit het kamp te bevrijden en over de Spaanse grens naar de vrijheid te smokkelen. 

Meg Waite Claytons boeken kenmerken zich door de feiten in de verhalen die allemaal berusten op waargebeurde gebeurtenissen en de meeste van haar boeken hebben een sterke vrouw in de hoofdrol. De postbezorgster van Parijs is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Mary Jayne Gold, een rijke Amerikaanse die in 1940 en 1941 deel uitmaakte van de verzetsgroep en hulporganisatie van journalist Varian Fry.  Fry en zijn groep hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 2000 tot 4000 mensen gered uit handen van de Nazi's, waaronder hele bekende kunstenaars zoals de Joodse kunstschilders Marc Chagall en Max Ernst, surrealistisch schrijver André Breton, biochemicus Otto Meyerhof, maar ook gewone mensen die vluchtten voor de terreur van de nazi's. 

De moeilijkheid om een boek te schrijven over gebeurtenissen die al talloze malen beschreven zijn, is dat je geen 'hervertelling' ervan moet maken. Mary Jayne Gold heeft bijvoorbeeld zelf een boek over haar oorlogsjaren geschreven: Crossroads Marseille, 1940. Meg Waite Clayton lost dat in De postbezorgster van Parijs op, door dicht bij Mary Jayne Golds werkelijke leven te blijven, maar bepaalde fictieve situaties en personen eraan toe te voegen en bepaalde bestaande personen te vervangen of samen te voegen tot een fictief personage. Hierdoor krijgt het verhaal een mooie eigen twist. Edouard Moss is zo'n fictief personage. Zijn personage is een samenvoeging van de werkelijke minnaar van Mary Jayne en een van haar hele goede vrienden, wiens zoontje zij ook gered heeft, door hem als haar eigen onwettige kind te laten doorgaan. Meg Waite Clayton heeft een heldere, soepele schrijfstijl, die vlot wegleest en het verhaal wordt nergens langdradig, maar grijpt je vast als lezer en blijft je boeien. 

Als je als lezer de werkelijke verhalen kent, merk je dat Meg Waite Clayton het verhaal  prachtig en op intrigerende wijze weergeeft en eigenlijk helemaal niet ver van de complexe werkelijkheid afwijkt. Maar ook als je de verhalen van Varian's Oorlog niet kent, kun je je vinden in deze geschiedenis van liefde voor mensen en levensvrijheid, die mensen aanzet tot heldenmoed, al is het met gevaar voor eigen leven.  Zeker 5 hartjes voor dit aangrijpende verhaal over De postbezorgster van Parijs. 

Recensie: De postbezorgster van Parijs - Meg Waite Clayton

De postbezorgster van Parijs

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Frankrijk, jaren veertig. Een leven in vrijheid en vol avontuur, dat is wat pilote Naneé Gold voor zich ziet. Dus wanneer Duitse tanks haar geliefde Parijs binnendenderen, is ze vastberaden: ze gaat bij het verzet. Als schijnbaar onschuldige jonge vrouw kan ze ongezien berichten overbrengen, en algauw staat ze bekend als de Postbezorgster.

    Terwijl haar missies steeds gevaarlijker worden, ontmoet ze Eduard Moss, een uit Duitsland gevluchte Joodse fotograaf die zijn vrouw heeft verloren en er met zijn dochter Luki alleen voor staat. De twee sluiten vriendschap, maar worden uit elkaar gerukt als Eduard wordt opgesloten in een concentratiekamp voor kunstenaars. Langzaam maar zeker ontstaat er een plan om de kunstenaars te bevrijden...

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit.nl meets the and only Lindsey Kelk!

  • Hoe alles begon - Bouwine Bergsma

  • De nietige miljoenen - Jess Walter

Zoek in artikelen